2021. június 16., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 16 - SZERDA - Lukács 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 11. fejezet 2160. nap

11. fejezet (4. rész) – MEGHALLGATOTT IMÁK

A sáfárság területén megnyilvánuló hűtlenség akadálya az ima meghallgatásának. – Isten, akitől minden áldást kapunk, egy bizonyos részt igényel javainkból. Így gondoskodik az evangélium hirdetéséhez szükséges anyagiakról. A tizedrész visszaadásával mutatjuk meg, hogy értékeljük Isten ajándékait. De hogyan igényelhetjük áldását, ha megtartjuk magunknak azt, ami az övé? Ha hűtlen sáfárok vagyunk a földi dolgokban, hogyan várhatjuk el, hogy megbíz minket a menny dolgaival? Talán itt kell keresnünk a meg nem hallgatott imák titkát. – Krisztus példázatai, 144. o.

Amikor az ígéretek beteljesedését kérjük, de nem teszünk eleget a feltételeknek, megsértjük Istent. – Isten feltételekhez köti ígéretei teljesítését. Az ima nem foglalhatja el a kötelességteljesítés helyét. „Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok” – mondja Krisztus. „Aki ismeri az én parancsolataimat, és megtartja azokat, az szeret engem; aki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és [105] kijelentem magamat annak.” (Jn 14:15, 21) Aki az ígéretekre hivatkozva, de a feltételek teljesítése nélkül kér Istentől, megsérti Jahvét. Krisztus nevének emlegetésével formál jogot az ígéretek teljesítésére, de cselekedeteivel nem bizonyítja, hogy szereti Krisztust, és hisz benne. – Krisztus példázatai, 143. o.

Ha teljesítjük a feltételeket, az imameghallgatás ígérete valóra válik. – Az ima és a hit szorosan összetartoznak, és a két témakört együtt kell tanulmányozni. A hittel mondott ima Istentől származó tudomány, olyan tudomány, amit mindenkinek meg kell értenie, ha sikeres életet szeretne. Krisztus ezt mondja: „Azért mondom néktek: Amit könyörgésetekben kértek, higgyétek, hogy mindazt megnyeritek, és meglészen néktek.” (Mk 11:24) Világossá teszi, hogy kérésünk Isten akarata szerint való kell, hogy legyen, azt kell kérnünk, amit Ő megígért, és amit kapunk, azt az Ő akarata szerint kell felhasználnunk. Ha ezek a feltételek teljesülnek, az ígéret biztos.

Kérhetjük a bűnbocsánatot, a Szentlélek kiáradását, a keresztény jellemet, bölcsességet és erőt az Ő munkája végzéséhez, de bármelyik ajándékot, amit Ő megígért. Aztán hinnünk kell, hogy megkapjuk, és meg kell köszönnünk Istennek, amit kaptunk.

Ne keressük az áldás külső megnyilvánulását! Az ajándék ott van az ígéretben, és nyugodtan folytathatjuk tovább munkánkat abban a biztos tudatban, hogy amit Isten megígért, azt képes meg is tenni, és az ajándék, ami már a miénk, akkor válik valósággá, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. – Nevelés, 257–258. o.

Imáink nem Istenhez intézett parancsok. – Tudjuk, hogy meghallgat minket, ha akarata szerint kérünk tőle. Kéréseink ne legyenek parancsok. Közbenjárását kérjük azokban a dolgokban, amelyeket szeretnénk, ha megtenne értünk. – Bizonyságtételek 2. kötet, 149. o.

Imáinkra nem mindig kapunk azonnal választ. – Egész mennyet betöltő áldás van Istennél a vele együttműködők számára. Az engedelmesek bátran igényelhetik ígéretei teljesítését.

Szilárdan, tántoríthatatlanul kell bíznunk Istenben. Az Úr sokszor késlelteti a választ, hogy megpróbálja hitünket és kérésünk őszinteségét. Ha Igéje szerint kérünk, higgyünk ígéretében, és imádkozzunk olyan céltudatos kitartással, amit nem lehet megtagadni. – Krisztus példázatai, 145. o.

Ha az igazság ismerői az Isten szavában foglalt önmegtagadást gyakorolják, az üzenet erőteljesen halad előre. Az Úr meghallgatja a lelkek megmentéséért felszálló imánkat. Isten népének világossága fényleni fog és a hitetlenek, látván jó cselekedeteinket, dicsőíteni fogják mennyei Atyánkat. – Üzenet az ifjúságnak, 315. o.

Jézus nem azért késett két napot a beteg Lázár meglátogatásakor, mert hanyagsággal vagy elutasítóan kezelte volna a család kérését. Célja az volt, hogy ott marad, míg Lázár meg nem hal, hogy majd bizonyságot tehessen az embereknek istenségét illetően, nem egy betegmeggyógyítása, hanem egy halott és eltemetett ember feltámasztása által.

Ennek a történetnek minket is bátorítania kellene. Néha kísértést érzünk azt hinni, hogy a „kérjetek és adatik néktek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik néktek” ígéret nem teljesedik, ha nem azonnal érkezik válasz a kérésre. Előjogunk különleges áldásokat kérni, és hinni, hogy megkapjuk őket. De ha mindez nem azonnal történnék is meg, ne gondoljuk, hogy Isten nem hallgatta meg imáinkat. Megkapjuk a választ, még ha egy ideig várnunk is kell rá. Az ember elcsüggedhet, de az irgalmas Krisztus további kedvező alkalmakat kínál fel számára áldásai kiárasztására. Imáinkra adott válasza késhet és különbözhet elvárásainktól, de ha nem veszítjük el a hitünket, Isten, aki tudja, mi szolgálja leginkább javunkat, sokkal nagyobb jóval áraszt majd el, mint amit kértünk tőle. – Th e Youth Instructor, 1899. o. április 6.

Mindnyájan szeretnénk imánkra határozott választ kapni, mégpedig azonnal, és könnyen elcsüggedünk, ha a válasz késik, vagy nem úgy kapjuk azt, ahogyan vártuk. De Isten túl bölcs és túl jó ahhoz, mintsem hogy mindig akkor és úgy válaszoljon imáinkra, ahogyan mi szeretnénk. Isten többet és jobbat tesz értünk, mint amit kérünk. És mivel bízhatunk bölcsességében és szeretetében, ne kérjük arra, hogy engedjen akaratunknak, hanem igyekezzünk megérteni és megvalósítani az Ő szándékát! Kívánságaink és érdekeink olvadjanak bele az Ő akaratába! Azok a tapasztalatok, amelyek próbára teszik hitünket, áldást rejtenek magukban részünkre. Általuk lesz nyilvánvalóvá, hogy vajon hitünk őszinte és valódi-e; egyedül Isten szavára támaszkodik-e, vagy bizonytalan és ingatag – a körülmények függvénye. A hit gyakorlással erősödik. Engedjük, hogy a béketűrés elvégezze a maga tökéletes munkáját! Ne felejtsük el, hogy a Szentírás drága dolgokat ígér azoknak, akik az Úrra várnak. – A nagy Orvos lábnyomán, 230–231. o.

Láttam, hogy a szolgálattevők és az egyház túl könnyen elcsüggedt. Miután mennyei Atyjuktól olyan dolgokat kértek, amelyekről azt hitték, hogy szükségesek számukra, mivel nem kapták meg ezeket azonnal, hitük megingott, bátorságuk elillant, és zúgolódni kezdtek. És ez nem tetszett Istennek.

Minden szent, aki tiszta szívvel járul Isten elé, és hittel, őszintén kér tőle, választ kap imájára. Ha nem látják, vagy nem érzik, hogy választ kaptak, hitüknek nem szabad meginognia, továbbra is bízhatnak az ígéretekben. Ne féljetek bízni Istenben! Építhettek fogadalmára: „Kérjetek és adatik néktek.” Isten túlságosan bölcs ahhoz, hogy tévedjen, vagy visszatartson valamit akarata szerint élő szeretteitől, ami a javukat szolgálta volna. Az ember tévedhet, és habár fohásza őszinte szívből fakad, nem mindig kér olyan dolgokat, amelyek javát szolgálnák vagy Istent dicsőítenék. Ha így van, bölcs és jóságos mennyei Atyánk meghallja fohászunkat, és válaszol, néha azonnal is, de nem azt adja, amit kértünk, hanem ami a leginkább üdvünket szolgálja és a nevét dicsőíti.

 

Mai Bibliai szakasz: Lukács 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%205&version=NT-HU

Jézus akkora tömeget vonzott, hogy Simon hajóját kellett használnia, hogy abból tanítsa a Galileai-tó partján összegyülekezett sokaságot. Jézus csodái mindenkit lenyűgöztek. Ugyanakkor álmélkodtak tanításán, mert szavának hatalma volt(Lk 4:32 –új prot. ford.). Mi tette Jézus szavait ilyen csodálatra méltóvá és hitelessé?

Jézus, az élő Ige, Isten igazságát mint jó hírt mutatta be hallgatói számára. Ahogy elolvasod Lukács 5. fejezetének négy történetét – Simon, Jakab és János elhívása; egy leprás meggyógyítása, egy béna meggyógyítása és Lévi Máté elhívása – keresd az evangélium igazságát mindegyikben! Íme két módja annak, hogy megtaláld az Isten-központú evangéliumi igazságot bármely bibliaszövegben:

1. Keresd az erőt! – Az erő minden igeszakaszban Isten megnyilatkozása és nem embereké. Ha megtalálod az erőt a szövegben, megleled az igazságot is, amit Istenről, a szerzőjéről tanítani akar.

2. Találd meg a mozgatórugót! – A bibliai személyek tetteinek mozgatója gyakran Isten igazsága. Ha megtalálod motivációjukat, megtalálod az evangéliumi igazságot is, amire a történet tanít.

A leprás meggyógyításának története Lukács 5:12-16. verseiben jó kezdőpont, hogy Isten erejét és a szereplők motivációját keressük. A leprás feltárta indítékait, amikor Jézushoz ment, arcra borult, és kérte: ’Uram, ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.’” (Lk 5:12 - Új Prot ford.). Hitt az igazságban, hogy Jézusnak van hatalmat kigyógyítani őt a leprából. Egyetlen kérdése az volt „akarsz-e meggyógyítani engem?”

Jézus válaszolt: „»Akarom, tisztulj meg!« És azonnal letisztult róla a lepra (Lk5:13 - új prot. ford.). Bár Jézus megparancsolta neki, hogy ne mondja el senkinek, olyan erőteljes volt az isteni igazság, miszerint Jézus képes gyógyítani a leprát, hogy nagy sokaság gyűlt össze, hogy hallgassák, és meggyógyítsa őket betegségeikből (Lk 5:15 - új prot. ford.).

Ma is jó hír, hogy Jézusnak van ereje, és vágyik is rá, hogy megtisztítson bennünket testileg és lelkileg egyaránt. Jöjj ma Jézushoz, és imádkozz így: „Uram, ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.”

Tanulmányozd Lukács 5. fejezetének többi történetét is Isten központú, evangéliumi igazságok után kutatva, majd tedd fel a kérdést magadnak: hogyan formálhatják át ezek az életemet? Ahogy követed Isten erejét, és megtalálod a szereplők indítékait, látni fogod miért hallgatták oly buzgón Jézus szavait a galileaiak; így lelki táplálékra és gyógyulásra lelsz majd.

 Douglas Jacobs

306. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 11. fejezetéhez (június 13-19.).

A 10 hónapos kislányunk ernyedten feküdt, mereven bámult, nem reagált semmire. – Madelyn, Madelyn – ismételgettem eredmény nélkül. Áthívtam a férjemet, és ő is csak hiába próbálta magára vonni a figyelmét.

– Kórházba kell vinnünk. – Míg ő a 911-et tárcsázta, én felhívtam a szüleimet, akik öt percnyire laktak. Hamarabb ideértek, mint a mentők. Az apukám a karjaiba vette a kicsi Maddie-t, aki még mindig nem reagált, viszont hányt. Apu érezte a vészhelyzetet, ezért kisétált az úton a mentő elé.

– Az anyukának be kell szállnia a mentőautóba – mondta a mentős a férjemnek. – A gyermekkórház felé tartunk. Nem muszáj követnie minket, de ott talál meg minket.

Ahogy közeledtünk a kórházhoz, az ügyeletes mentős felállt. Kibámulva a kis ablakon felhívta a kórházat, és értesítette őket, hogy egy tíz hónapos kislányt hoznak, aki nem reagál semmire. Tartottam magam, amíg a kórházba értünk. Könnyek patakzottak az arcomon és egész testemben remegtem, amikor beléptem a sürgősségi osztályra.

Az ima tartotta bennünk a lelket; másképp nem magyarázhatom meg a békénket a bizonytalanság közepette.

Egy barátunk felajánlotta, hogy a gyülekezeti családunk imádkozzon értünk. Ebből indult egy nemzetközi imalánc. A férjem és én elköteleztük magunkat, hogy hűségesek leszünk Istenhez, bármi is történik.

Isten meghallgatta azokat az imákat, a mi imáinkat. 12 teljes órával később, a gyermek intenzív osztályon, találkozhattam az én „igazi” Maddie-mmel. Az orvosok és a sürgősségi osztályon dolgozók azt mondták, hogy hasonló helyzetek nem igazán szoktak olyan jól végződni mint a mienk.

Hiszem-e, hogy Isten meghallgatja az imáinkat? Feltétlenül!

Sarah Schwisow

Johnstown, Colorado, USA

Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:

  1. SZERETNÉK ÉLELMISZER CSOMAGOT KÉRNI))


    Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto 70 2487546

    VálaszTörlés