2021. június 17., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 17 - CSÜTÖRTÖK - Lukács 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 11. fejezet 2162. nap

 

11. fejezet (5. rész) – MEGHALLGATOTT IMÁK

Ha látnák Isten tervét, tudnák, hogy amit Tőle kapnak, legfőbb javukat szolgálja. Habár lehet, hogy nem azt kapják, amit kértek, imáik mégis meghallgatást nyernek. Semmi olyat nem ad nekik Isten, ami ártana nekik. Láttam, hogy ha nem kapunk azonnal választ imáinkra, szilárdan meg kell állnunk a hitben, nem szabad megengednünk, hogy a kételkedés behatoljon a szívünkbe, mert az válaszfalat emelne közénk és Isten közé. Ha hitünk ingadozik, nem fogunk kapni Tőle semmit sem. Istenbe vetett bizalmunknak erősnek kell lennie, és az áldás akkor árad ki ránk gazdagon, amikor a legnagyobb szükségünk lesz rá.

Amikor Isten szolgái Szentlélekért és az Ő áldásáért imádkoznak, nem mindig kapnak azonnali választ. Ilyenkor nem szabad ingadozniuk. Hitük erőteljesen kapaszkodjon az ígéretbe, mely szerint a kért dolgokat megkapják.

Bízzatok Istenben, az áldás akkor árad majd rátok, amikor a legnagyobb szükségetek lesz rá. Amikor a hitetleneknek tesztek bizonyságot, váratlanul segítséget kaptok Istentől, és képesek lesztek erőteljesen és tisztán vallomást tenni az igazságról.

Isten megmutatta nekem, hogy olyanok vagyunk, akár a földi szüleiktől kérő gyermekek. Olyat kérnek szerető atyjuktól, amiről tudja, hogy ártana nekik, ezért a kért dolog helyett olyasmivel ajándékozza meg őket, ami a javukat, egészségüket szolgálja. Láttam, hogy minden őszintén, hittel mondott imát meghallgat és megválaszol Isten, és a fohászkodó – várakozásait jóval felülmúlva – akkor kapja meg az áldást, amikor legégetőbb szüksége lesz rá. Egyetlen őszinte szívből fakadó ima sem vész el. – Spiritual Gifts 4b kötet, 7–9. o.

Ha nem nyerünk azonnal választ imánkra, ne fáradjunk bele a várakozásba, ne hervadjunk le, ne veszítsük el lábunk alól a talajt. Kapaszkodjunk az ígéretbe: „Hű az, aki elhívott titeket, és ő meg is cselekszi azt.” Akár a követelődző özvegy, sürgesd a kérésedet, légy szilárd célkitűzésedben. Fontos-e, amit kérsz, és nagyon lényeges?

Bizony az. Ne ingadozz hát, mert lehet, hogy hited kerül vizsgára. Ha értékes dolgot kívánsz, érdemes erősen, komolyan, kitartóan ostromolni érte az eget. Tied az ígéret, virrassz hát és imádkozzál. Légy állhatatos, akkor választ nyersz imádra. Hisz Isten ígérte meg. Ha nehezen kapod meg, többre becsülöd, amikor megkaptad. Az ige világosan mondja, hogy ha kételkedsz, ne is várj el semmit az Úrtól. Ez a szöveg intést is tartalmaz, hogy ne fáradjunk bele, hanem támaszkodjunk szilárdan az ígéretre. Ha tehát kértek, az Úr bőven, szemrehányó szavak nélkül meg fogja adni. – Bizonyságtételek 2. kötet, 131. o.

Kérjetek és adatik néktek. Az ígéret átfogó és korlátlan, az Ígérő pedig hűséges. Néha ingadozik a hitünk, mivel Isten végtelen bölcsessége és a mi gondolkodásunk összeegyeztethetetlen. Ha valamilyen okból kifolyólag nem éppen azt kapjuk Istentől, amit kértünk, és akkor, amikor kértük, állhatatosan hinnünk kell, hogy Urunk meghallgatja az imáinkat, és a legjobbakat tartogatja számunkra.

Dicsősége elegendő ok arra, hogy ne adja meg, amit kértünk, és olyan formában válaszoljon, ahogyan nem vártuk volna. Bele kell kapaszkodnunk az ígéretekbe, mivel a válasz ideje eljön, és megkapjuk azokat az áldásokat, amelyekre legnagyobb szükségünk van. – Signs of the Times, 1884. augusztus 21.

Isten válasza nem mindig felel meg elképzeléseinknek, de minden esetben a javunkat szolgálja. – Kérjetek tehát! Kérjetek és adatik nektek. Könyörögj alázatosságért, bölcsességért, bátorságért, hited növekedéséért. Minden őszinte imára felelet jön. Talán nem úgy, ahogy te szeretnéd, vagy amikorra várod. De a választ megkapod úgy és akkor, ahogyan és amikor az részedre a legkedvezőbb. Imáidra, amelyeket elhagyatottságodban, gyengeségedben vagy a megpróbáltatások idején küldesz fel a magasságba, Isten választ ad, ha nem is mindig várakozásodnak megfelelően, de mindig a javadra. – Üzenet az ifjúságnak, 250. o.

Mikor szenvedésed közepette Krisztusban érzett békéért esedeztél, mintha a sötétség fellege vonult volna át gondolataidon. Nem köszöntött be a megnyugvás és a béke, ahogyan vártad azt. Időnként mintha végsőkig próbára tették volna hitedet. Visszatekintettél elmúlt életedre, és csupa szomorúságot és csalódást láttál, amikor pedig a jövőt fürkészted, minden bizonytalannak tűnt. Isten keze csodálatosan vezetett, hogy a kereszthez hozzon, és megtanítson, hogy valóban megjutalmazza azokat, akik szorgalmasan keresik Őt. Akik helyesen kérnek, azok meg is kapják. Aki hittel keres, talál. A próbák és szenvedések kemencéjében nyert tapasztalat többet ér, mint a kellemetlenség és a fájdalmas élmény, amibe kerül.

Isten meghallgatta az elhagyatottságodban, megfáradt állapotodban és próbádban elrebegett imáidat, nem mindig úgy, ahogy vártad, de mindig a javadra. Nem volt helyes és világos nézeted testvéreidről, és magadat sem láttad helyes megvilágításban. Isten gondviselése mégis egyre fáradozott, hogy úgy feleljen szorultságban elrebegett imáidra, hogy megmentsen téged, és dicsőséget szerezzen az Úr nevének. Mivel nem ismerted magadat, nem azt kérted, ami a legjobb lett volna számodra. Isten hallotta imáid őszinteségét, az áldás mégis egészen más volt, mint amit vártál. Isten gondviselése azt tervezte, hogy közelebbi kapcsolatba hozzon gyülekezetével, hogy kevésbé légy magabiztos, és jobban megbízz másokban, azokban, akiket Ő vezet, hogy fejlesszék művét. – Bizonyságtételek 3. kötet, 415–416. o.

Isten mindig az általa megszabott időben válaszol. – Házassága kezdetétől fogva Zakariás fiúgyermekért fohászkodott az Úrhoz. Immár ő is, felesége is megvénhedett, és nem érkezett válasz imájukra, mégsem zúgolódtak. Isten nem feledkezett meg róluk, elrendelt ideje volt a válaszra, és amikor már teljességgel reménytelennek tűnt a helyzet, Zakariás megkapta a választ. – Adventista Bibliakommentár 5. kötet, 1114. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Lukács 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%206&version=NT-HU

Az ötödik és hatodik fejezetekben Lukács egy olyan irodalmi formát alkalmaz, amelyben ugyanaz a kijelentés vagy gondolat vezet be és zár le egy bizonyos szentírási szakaszt. Az ötödik fejezet leírja azt, hogy Jézus hogyan kezeli növekvő népszerűségét: "...nagy sokaság gyűlt össze, hogy hallgassák és meggyógyítsa őket betegségeikből. Ő azonban visszavonult a pusztába és imádkozott" (Lk 5:15-16).

Mi volt az eredménye Jézus pusztai imádkozásának? "Amikor az egyik napon tanított és ott ültek a farizeusok és törvénytudók, akik Galilea és Júdea különböző falvaiból, továbbá Jeruzsálemből jöttek, az Úr ereje gyógyításra indította őt" (Lk 5:17). Honnan származott Jézus gyógyítási ereje? Az imából.

Lukács Jézus imádkozásának egy másik történetével zárja a szakaszt, amelynek az eredménye gyógyítási erő volt "Történt azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és Istenhez imádkozva virrasztotta át az éjszakát. Amikor megvirradt... lement velük, megállt egy sík helyen, vele együtt tanítványainak nagy sokasága és nagy néptömeg ... akik azért jöttek, hogy hallgassák őt, és meggyógyuljanak betegségeikből. Akiket tisztátalan lelkek gyötörtek, meggyógyultak. Az egész sokaság igyekezett őt megérinteni, mert erő áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított" (Lk 6:12-13, 17-19).

Ima által nekünk is hozzáférésünk van minden erőhöz, amely Jézus számára elérhető volt. Ahogy a Jézust mindenhová elkísérő sokaságról és konfliktusokról szóló történeteket olvassuk, kérjük Istent, hogy adjon erőt saját konfliktusaink kezelésére és arra, hogy megbirkózzunk a bennünket naponta érő stresszhelyzetekkel.  

Nehezen tudjuk megérteni a farizeusok és az írástudók folyamatos vádaskodását Jézus ellen, akik minden áldott nap követték Őt, és azt figyelték, hogy miben kritizálhatják és hol aknázhatják alá az Ő szolgálatát. Úgy mint a mai riporterek, akik követik a politikusokat és színészeket, a kémek is mindig Jézus nyomában voltak. De ő soha nem riadt vissza attól, hogy a Szentírás segítségével szembeszálljon a vádakkal és gyógyító hatalmával bizonyítsa istenségét. 

Amint Lukács 6:1-11-et olvasod, gondolkodj el azon, hogy arra összpontosítasz-e, hogy mit nem szabad tenni szombaton és nem arra, hogy olyan lehetőségnek lásd a szombatot, amikor jót tehetsz és életet menthetsz (9. vers).
Amint Lukács kevésbé ismert verziójában olvasod a Hegyi beszédet (20-49. vers), imádkozz Istenhez, hogy adja neked erejét és kegyelmét, hogy bánni tudj a nehéz természetű emberekkel.

Douglas Jacobs

306. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 11. fejezetéhez (június 13-19.).

A 10 hónapos kislányunk ernyedten feküdt, mereven bámult, nem reagált semmire. – Madelyn, Madelyn – ismételgettem eredmény nélkül. Áthívtam a férjemet, és ő is csak hiába próbálta magára vonni a figyelmét.

– Kórházba kell vinnünk. – Míg ő a 911-et tárcsázta, én felhívtam a szüleimet, akik öt percnyire laktak. Hamarabb ideértek, mint a mentők. Az apukám a karjaiba vette a kicsi Maddie-t, aki még mindig nem reagált, viszont hányt. Apu érezte a vészhelyzetet, ezért kisétált az úton a mentő elé.

– Az anyukának be kell szállnia a mentőautóba – mondta a mentős a férjemnek. – A gyermekkórház felé tartunk. Nem muszáj követnie minket, de ott talál meg minket.

Ahogy közeledtünk a kórházhoz, az ügyeletes mentős felállt. Kibámulva a kis ablakon felhívta a kórházat, és értesítette őket, hogy egy tíz hónapos kislányt hoznak, aki nem reagál semmire. Tartottam magam, amíg a kórházba értünk. Könnyek patakzottak az arcomon és egész testemben remegtem, amikor beléptem a sürgősségi osztályra.

Az ima tartotta bennünk a lelket; másképp nem magyarázhatom meg a békénket a bizonytalanság közepette.

Egy barátunk felajánlotta, hogy a gyülekezeti családunk imádkozzon értünk. Ebből indult egy nemzetközi imalánc. A férjem és én elköteleztük magunkat, hogy hűségesek leszünk Istenhez, bármi is történik.

Isten meghallgatta azokat az imákat, a mi imáinkat. 12 teljes órával később, a gyermek intenzív osztályon, találkozhattam az én „igazi” Maddie-mmel. Az orvosok és a sürgősségi osztályon dolgozók azt mondták, hogy hasonló helyzetek nem igazán szoktak olyan jól végződni mint a mienk.

Hiszem-e, hogy Isten meghallgatja az imáinkat? Feltétlenül!

Sarah Schwisow

Johnstown, Colorado, USA

Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:

  1. SZERETNÉK ÉLELMISZER CSOMAGOT KÉRNI))


    Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto 70 2487546

    VálaszTörlés