2021. június 25., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 25 - PÉNTEK - Lukács 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 12. fejezet 2169. nap

12. fejezet (6. rész) – IMA ÉS LELKI MEGÚJULÁS

Sátán retteg, amikor Isten népe a Szentlélekért imádkozik. – Sátán semmitől se fél annyira, mint attól, hogy Isten népe minden akadályt eltávolít az útból, hogy ezáltal az Úr kitölthesse Lelkét a most még lankadó és bűnös gyülekezetre. Ha Sátánon múlna, az idők végéig egyetlen ébredés sem lenne Isten népe körében. De nem vagyunk tudatlanok a módszereit illetően. Lehetséges ellenállni alattomos erejének. Ha elkészült Isten Lelke számára az út, az áldás jön. Sátán éppúgy nem tudja megakadályozni az Isten népére hulló áldás záporát, amint nem tudja bezárni a menny ablakait, hogy ne essen eső a földre. Gonosz emberek és démonok nem állhatnak Isten művének útjába, és nem zárhatják el jelenlétét népének tagjai elől, ha azok megadó és megtört szívvel megbánják és elhagyják bűneiket, és hit által Isten ígéreteire hivatkoznak. – Selected Messages 1. kötet, 124. o.

A Lélek jelen van minden őszinte imánál. – Egyedül az a vallás vezet Istenhez, amely Istentől jön. Ha helyesen akarjuk szolgálni Őt, az isteni Lélektől kell születnünk. Ő megtisztítja a szívet, megújítja a gondolkodást, új képességekkel ruház fel, hogy ismerjük és szeressük Istent. Összes parancsolata iránt készséges engedelmességgel ajándékoz meg. Ez az igazi istentisztelet, a Szentlélek munkájának gyümölcse. A Lélek fogalmaz meg minden őszinte imát, és az ilyen ima elfogadható Isten előtt. Ha valahol egy lélek vágyakozik Isten után, ott megnyilvánul a Lélek munkája, és Isten megnyilatkozik annak az embernek. Ő az ilyen imádókat keresi. Arra vár, hogy elfogadhassa, fiaivá és leányaivá tehesse őket. – Jézus élete, 189. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Lukács 14

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%2014&version=NT-HU

Jézus szombatnapon gyógyított, a teremtés emléknapján mutatta meg helyreállító hatalmát férfiak és nők egészségének, teljességének visszaállításával. E fejezet elején „a farizeusok egyik vezetőjének” házába hívták Jézust szombati ebédre (Lk 14:1 - ÚRK). Az összegyűlt zsidó vezetők „figyelték”, mit tesz érkezése után Jézus, mert egy vízkóros ember is volt a vendégek között. A házigazdák csapdát állítottak Jézusnak. Különben nem hívtak volna ebédre egy beteg embert, akin szerintük Isten jogos büntetése van a bűnei miatt.

Jézus a következő kérdéssel reagált kimondatlan kihívásukra: „Szabad-e szombaton gyógyítani, vagy nem?” (3. vers). A farizeusok azonnal dilemmába estek. Ha igennel válaszolnak, ellentmondanak saját hagyományaiknak, ha viszont nemmel, akkor részvétlenségüket mutatják ki. Ezért: „Azok pedig hallgattak” (4. vers).

Miután meggyógyította, Jézus útjára bocsájtotta a férfit. Következő kérdésével pedig egyértelműen rámutatott a vallási vezetők képmutatására: „Ha valakinek közületek a fia vagy ökre szombaton kútba esik, nem húzza ki onnan?” (5. vers). Jézus azonos erkölcsi szintre helyezte a gyermek gödörből való kimentését a vízkóros szombaton történő meggyógyításával. Ha megmentenének egy állatot szombatnapon, de egy beteg embert nem, akkor az állatokat többre becsülnék az embernél. Ha Jézus első kérdése után hallgattak, most már végképp nem tudtak mit felelni (6. vers), hiszen elállt a szavuk a beteg gyógyulásától és Jézus kérdésétől.

Mit kellene Jézus kérdésére válaszolnunk? Hogyan jellemzi válaszunk a szombatnapi tevékenységeinket? Ha a szombati munkavégzés tilalma felszabadít minket a kenyérkereső tevékenység alól, ez lehetőséget ad arra, hogy másoknak segítsünk, és ünnepeljük Isten teremtő és fenntartó hatalmát. Felszabadulunk, hogy részt vegyünk Jézus gyógyító munkájában az élet minden területén, ezzel is kifejezve hálánkat Istennek a saját, bűnből és betegségből történt gyógyulásunkért, szabadulásunkért. Ha a szombat a teremtés emlékünnepe, mivel tarthatnánk meg jobban, mint azzal, hogy segítünk másoknak is megtapasztalni Jézus megújító, gyógyító erejét?

Igazság szerint a szombatnap erkölcsi értékének alapja, hogy a törvényt nem sérti embertársaink, férfiak és nők megsegítése szombaton. Ha összevetjük szombattartó irányelveinket Jézus elvével, hogy a szombatnap alkalmas a jó cselekedetekre, akkor rájöhetünk, hogy néhány szombati tilalmunk akadályozza az életadó cselekedeteket. Arra is rádöbbenhetünk, hogy bizonyos szombati gyakorlatainknak nincsen gyógyító értékük, és más napokon is meg lehetne tenni azokat.

Engedjük, hogy Jézus kimondatlan válasza, mely szerint „szabad szombatnapon gyógyítani” felszabadítson, hogy minden szombaton az Ő gyógyító erejével szolgálhassunk másokat!

Douglas Jacobs

307. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 12. fejezetéhez (június 20-26.).

– Nem tudom elhinni, hogy mit tett. Olyan szívtelen volt. És ha még abba belegondolok, hogy kereszténynek is nevezi magát!

Vidd Isten elé imádságban.

– De ő neki a barátomnak kellene lennie, olyasvalakinek, akit tisztelek, helyette azonban rám utazik.

Vidd Isten elé imádságban.

– Ó, nem hiszem, hogy érted. Egy csöppet sem sajnálja, amiket tett.

Vidd Isten elé imádságban.

– Rendben. Megpróbálom.

– Uram, változtasd meg a szívemet, hiszen én erre képtelen vagyok. Vedd ki a bosszúvágyó szívemet, és alkoss valami újat és szeretőt. És ha lehetséges, kérlek, változtasd meg a „barátomat” is.

Egy hétig így imádkoztam.

Bár azt reméltem, hogy a „barátom” szíve változik meg, nem így történt.

Az én szívemben viszont valami megváltozott. Hét napi imádság után már nem voltak bosszúszomjas gondolataim. Helyettük együttérzés és könyörület hatott át.

Isten csodát tett a szívemben; újjáélesztette a szeretetet valaki iránt, akit megvetettem.

Lehetséges, hogy ugyanezt akarja tenni veled is?

Isten azt mondja a Krónikák 2. könyve 7:14-ben: „És megalázza magát az én népem, amely nevemről neveztetik, s könyörög és keresi az én arcomat, és felhagy az ő bűnös életmódjával: én is meghallgatom őket a mennyből, megbocsátom bűneiket, és megszabadítom földjüket.”

Újjáteremtésre van szükséged? Ő mindössze egy imányira van tőled.

Eddie Schwisow

A Prófécia Hangja PR Igazgatója, Johnstown, Colorado, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: