2018. december 11., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 11 - KEDD - 2 Mózes 10


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 83. fejezet 1247. nap

Gyalogosan megtett útjuk közben a nap lenyugodott, és mielőtt Krisztus útitársai hazaérkeztek volna otthonukba, a szántóföldeken dolgozók már abbahagyták munkájukat. Mikor a tanítványok készültek betérni otthonukba, úgy látták, mintha az idegen folytatni akarná útját. A tanítványok azonban vonzódtak hozzá. Lelkük éhezett, hogy többet halljanak Tőle. "Maradj velünk" (Lk 24:29) - mondották Neki. Az Úr azonban úgy tett, mintha nem akarná elfogadni meghívásukat. Ekkor nyomatékosan, szinte kényszerítve kérték Őt: "Maradj velünk; mert immár beestveledik, és a nap lehanyatlott!" Krisztus engedett kérésüknek és "beméne azért, hogy velük maradjon" (Lk 24:29).

Ha a tanítványok nem kényszerítették volna Krisztust meghívásuk elfogadására, akkor nem tudták volna meg, hogy a feltámadott Úr volt az útitársuk. Krisztus sohasem kényszeríti rá senkire társaságát, de készen áll azok számára, akiknek szükségük van rá. Ő boldogan belép a legszerényebb hajlékba, és megörvendezteti a legalázatosabb szívet is. Ha azonban közömbösen gondolkodunk a mennyei Vendégről, vagy csak szokásból kérjük arra, hogy maradjon velünk, akkor továbbmegy. Így sokakat ér nagy veszteség. Nem tudnak semmivel sem többet Krisztusról, mint amennyit az emmausi tanítványok tudtak Róla, amíg velük együtt ment az úton.

Hamar elkészült az egyszerű vacsora, amelyet a vendég elé tettek, aki az asztalfőn foglalt helyet. Azután kinyújtotta a kezét, hogy megáldja az eledelt. A tanítványok elképedtek. Igen, mert útitársuk pontosan úgy terjesztette ki kezeit, ahogy Mesterük szokta tenni. Ismét rátekintettek, és íme, meglátták kezein a szegek helyét. Mindketten egyszerre kiáltottak fel. Ez az Úr Jézus! Feltámadott a halottak közül!

Felugrottak helyükről és az Úr lábaihoz vetették magukat, és imádták Őt, de Ő eltűnt szemeik elől. Rátekintettek arra a helyre, amelyet Az foglalt el asztaluknál, Akinek a teste kis idővel ezelőtt még a sírban nyugodott, és így szóltak egymáshoz: "Avagy nem gerjedezett-é a mi szívünk mibennünk, mikor nekünk szóla az úton és mikor magyarázá nekünk az írásokat?" (Lk 24:32)

Ezzel a nagy újsággal azonban, amit közölniük kellett, nem maradhattak ülve és nem beszélgethettek tovább otthonukban. Fáradtságuk és éhségük azonnal elmúlt. Megkóstolatlanul hagyták ott ételüket, teljes örömmel azonnal útra keltek és mentek ugyanazon az ösvényen amelyen jöttek. Siettek, hogy közöljék a hírt a tanítványokkal a szent városban. Néhány szakaszon az út nem volt biztonságos, de ők átmásztak a meredek kőfalakon és lecsúsztak a sima sziklákon. Nem látták, nem tudták, hogy Annak a védelme alatt vannak, Aki velük együtt ment az Emmaus felé vezető úton. Zarándokbotjukkal a kezükben siettek. Gyorsabban kívántak menni, mint amennyire mertek. Elvesztették az ösvényüket, azután ismét megtalálták. Néha futottak, néha botladoztak, de mindig csak mentek sietve előre. Volt útitársuk pedig láthatatlanul egész úton szorosan mellettük haladt.

Az éjszaka sötét volt, de az igazságosság Napja fényesen ragyogott a siető tanítványokra. Szívüket majd szétvetette az öröm. Úgy érezték, hogy egy új világban vannak. Krisztus feltámadott! Újra és újra ezt ismételgették. Ez volt az az üzenet, amelyet a szomorkodóknak vittek. El kellett nekik mondani az Emmausba való menetel csodálatos történetét. El kellett nekik mondani, hogy ki csatlakozott hozzájuk az úton. A legnagyobb üzenetet vitték, amit a világ valaha is kapott, egy jó hírről szóló üzenetet, amelytől az emberek reménysége függ, most és az örökkévalóságban.

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 10

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Mózes második könyvének tizedik fejezete elmondja a történetet a fáraóról, ahogyan vissza akarja tartani az izraeli rabszolgákat attól, hogy elhagyják Egyiptomot, és még néhány csapásról is beszámol, amelyekkel Isten meg akarja győzni őt. A fáraó azonban továbbra is megkeményíti a szívét és kompromisszumokat akar kötni Mózessel azokról a feltételekről, ahogyan az izraeliták távozhatnak.

Hányszor akarunk mi is kompromisszumot kötni Istennel és visszatartani életünk bizonyos részeit Tőle? Makacsok leszünk, és más dolgokat nevezünk ki fontosnak, mint azt, hogy igazi kapcsolatot tartsunk fenn Vele. Ebben az értelemben olyanokká válunk, mint a fáraó, aki az izraelitáknak csak bizonyos csoportjait volt kész elengedni. Amikor Istenhez jövünk, életünknek csak bizonyos részeit adjuk át, amikor a teljes életünket kellene odaadnunk Neki, hogy bennünk és általunk munkálkodhasson.

Küzdesz azzal, hogy feladj életedben bizonyos dolgokat Istennek és megengedd neki, hogy teljes valódban munkálkodjon?

Visszatartasz valamit Tőle, amiről úgy gondolod, hogy sokkal fontosabb annál, hogy teljességgel kövesd Őt?      

Suvan Campbell

175. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  83-84. fejezeteihez (december 9-15.).

A tanítványok a kövekben botladozva és időnként a sötétben eltévedve visszamentek a nyolcmérföldes úton Jeruzsálembe. Lángra lobbant szívükkel alig várták, hogy elmondhassák a tanítványoknak: „Láttuk a feltámadt Urunkat!”

Jeruzsálemből Emmauszba tartva a fel nem ismert Úr arra vágyott, hogy megvigasztalja az összezavarodott tanítványokat. El akarta törölni a könnyeket az arcukról, és örömmel helyettesíteni, de elsőként felejthetetlen leckéket kellett adnia nekik. Krisztusnak meg kellett mutatnia, hogy ami valamennyi reményük elvesztését jelentette, valójában valamennyi reményük bibliai alapja. A kereszt árnyéka a kereszt dicsőségévé fog válni.

Krisztus figyelmesen sétált a köves út mentén, társainak járásához igazodott, időnként megállt pihenni; nagyon szerette volna felemelni a zavarodottság fátylát a szeretett tanítványai elméjéről. Isten ma is tiszteletben tartja a mi tempónkat. Soha sem visz minket gyorsabban, mint ahogy el tudjuk viselni. Gyengéden és figyelmesen fedi fel az igazságokat magáról és a saját szívünkről, úgy, hogy emlékezetesek legyenek, és életünk szerves részévé váljanak.

Gyakran összezavar minket a fájdalom és vigasztalódásra vágyunk, de Krisztus tudja, mire van szükségünk, hogy sziklaszilárd hitünk alakuljon ki. Így aztán Ő türelmesen sétál velünk, tanít és kalauzol minket. És igen, vigasztal.

A Krisztussal járás időnként lehet, hogy a zavarodottság, a könnyek és a tanulás útját jelenti. Végül azonban, amikor megismerjük útitársunkat, akivel sétáltunk, eljön az örömünnep ideje. Bízz az Ő időzítésében! Ő tudja, mire van szüksége a szíveknek.


Lori Engel
lelkész
Eugene, Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: