2018. december 17., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 17 - HÉTFŐ - 2 Mózes 16


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 85. fejezet 1253. nap

Krisztus leckét ad minden követőjének. Az evangélium nem köt megegyezést a gonosszal kölcsönös engedmények alapján. Az evangélium nem nézheti el a bűnt. Titkos bűneinket titkon kell megvallanunk Istennek. Nyilvánvaló bűneink azonban a nyilvános megvallást követelnek tőlünk. Mikor egy tanítvány bűnt követ el, mindig Krisztust illetik szemrehányással. Ez arra készteti Sátánt, hogy diadalünnepet üljön, és az ingadozó lelkeket arra ösztönzi, hogy botladozzanak. A bűnbánat bizonyítékának a megadásával azonban a tanítványnak, amennyiben hatalmában áll, el kell távolítani ezt a szemrehányást Krisztusról.

Miközben Krisztus és a tanítványok ételüket fogyasztották a tengerparton, az Üdvözítő így szólt Péterhez: "Simon, Jónának fia: jobban szeretsz-e engem ezeknél?" (Jn 21:15). Ezzel tanítványtársaira utalt. Péter már egyszer kijelentette: "Ha mindnyájan megbotránkoznak is tebenned, én soha meg nem botránkozom" (Mt 26:33). Most azonban helyesebben értékeli, becsüli fel magát: "Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek téged!" (Jn 21:15). Ebben a feleletében nincs semmi heves bizonygatás arról, hogy az ő szeretete nagyobb tanítványtársai szereteténél. Nem fejezi ki saját véleményét hódolatáról. Krisztustól, Aki el tudja olvasni a szív minden indítékát, azt kéri, hogy Ő ítélje meg válasza őszinteségét: "te tudod, hogy szeretlek téged" (Jn 21:15). Jézus pedig megparancsolja neki: "Legeltesd az én bárányaimat!" (Jn 21:15).

Jézus ismét próbára teszi Pétert és megismétli előbbi szavait: "Simon, Jónának fia, szeretsz-e engem?" (Jn 21:16). Ez alkalommal nem kérdezte meg Pétertől, hogy vajon jobban szereti-e Őt, mint tanítványtársai. A második válasz hasonlított az elsőhöz. Nem volt benne semmi mértéktelen magabiztosság: "Igen, Uram; te tudod, hogy én szeretlek téged." Jézus erre azt mondta neki: "Őrizd az én juhaimat!" (Jn 21:16). Az Üdvözítő még egyszer feltette a megpróbáló kérdést: "Simon, Jónának fia, szeretsz-é engem?" (Jn 21:17). Ekkor Péter szomorú lett, mert azt gondolta, hogy Jézus kétségbe vonta az ő szeretetét. Tudta, hogy Urának minden oka megvan arra, hogy ne bízzon benne, és fájó szívvel ezt válaszolta: "Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy én szeretlek téged". Jézus ismét így szólt hozzá: "Legeltesd az én juhaimat!" (Jn 21:17).

Péter háromszor nyíltan megtagadta Urát, és Jézus most háromszor kérte tőle a biztosítást szeretetéről és hűségéről kérdéseivel, amelyeket kihegyezett nyilakként lőtt bele Péter fájó szívébe. Az összegyülekezett tanítványok előtt Jézus feltárta Péter bűnbánatának a mélységét, és megmutatta nekik, hogy milyen mélyen alázatos lett az egykor dicsekedő tanítvány.

Péter természetétől fogva heves és megfontolás nélküli ember volt. Sátán kihasználta Péternek ezeket a jellegzetes tulajdonságait arra, hogy legyőzze, elbuktassa őt. Éppen Péter bukása előtt mondatta neki Jézus a következőket: "Simon! Simon! ímé a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon mint a búzát; de én imádkoztam érted, hogy el ne fogyatkozzék a te hited: Te azéra idővel megtérvén, a te atyádfiait erősítsed" (Lk 22:31-32). Most eljött ez az idő, és a változás Péterben nyilvánvaló volt. Az Úr nyomatékos, megpróbáló kérdései nem váltottak ki Péterből valamiféle tolakodó, önelégültséget mutató választ. Megalázkodása és bűnbánata következtében Péter jobban felkészült, mint valaha is előzőleg arra, hogy a nyáj pásztoraként működjék.

Az első munka, amit Krisztus rábízott Péterre a szolgálatra való visszaállítása után, a bárányok legeltetése volt. Olyan munka volt ez, amelynek a végzése terén Péter kevés tapasztalattal rendelkezett. Ez a munka nagy gondoskodást és gyengédséget, sok türelmet és állhatatosságot követelt. Ez a munka tulajdonképpen arra hívta el Pétert, hogy szolgálja azokat, akik még fiatalok voltak a hitben; hogy tanítsa a tudatlanokat; hogy magyarázza nekik a szent írásokat és oktassa őket a hasznos együttmunkálkodásra Krisztus szolgálatában. Egykor Péter nem volt alkalmas erre a feladatra, vagy éppen e szolgálat fontosságának a felfogására. Jézus azonban most éppen ennek a munkának az elvégzésére hívta el. Erre a munkára a szenvedésről és bűnbánatról szerzett saját tapasztalata készítette őt fel.

Bukása előtt Péter mindig meggondolatlanul beszélt úgy, ahogy arra a pillanat éppen indította. Mindig kész volt arra, hogy másokat kiigazítson és kifejezze saját véleményét, mielőtt teljesen tiszta véleménye lett volna önmagáról és arról, amiről beszélnie kellett. A megtért Péter azonban egészen más volt. Visszafogta előző hevességét, és buzgalmát Krisztus kegyelme szabályozta. Nem volt többé féktelen, önhitt és önmagát dicsőítő, hanem nyugodt, higgadt és tanítható. Most már tudta legeltetni Krisztus bárányait.

Az Üdvözítő bánásmódja jó lecke volt Péter számára, de tanítványtársai számára is. Ez a bánásmód arra tanította meg őket, hogy a bűnössel türelmesen, részvéttel és megbocsátó szeretettel foglalkozzanak. Ámbár Péter megtagadta Urát, az a szeretet, amellyel Jézus hordozta őt, soha nem ingott meg. Éppen ilyen szeretetet kellene éreznie a segédpásztornak is a nyáj és a bárányok iránt, amelyeknek a gondozását rábízták. Péternek, miután megemlékezett saját gyengeségéről és kudarcáról, olyan gyengéden kellett foglalkoznia nyájával, mint amilyen gyengédséggel Krisztus foglalkozott vele.

Az a kérdés, amelyet Krisztus tett fel Péternek, jelentős kérdés volt. Krisztus csak egyetlen feltételét említette meg a tanítványságnak és a tanítványi szolgálatnak: "Szeretsz-é engem?" (Jn 21:15). Ez lényeges feltétel. Bár Péternek lehet sok más képesítése, de Krisztus iránt érzett szeretete nélkül nem lehetne hűséges pásztora az Úr nyájának. Tudás, jó szándék, ékesszólás, hála és buzgalom mind segítséget jelentenek a jó munka végzésében, de ha a Jézus iránt érzett szeretet nincs meg a szívben, akkor a keresztény lelkész munkája csak kudarccal végződhet. Jézus egyedül akart beszélni Péterrel, mert volt valami, amit csak vele akart közölni. Halála előtt Jézus így szólt Péterhez: "Ahová én megyek, most én utánam nem jöhetsz; utóbb azonban utánam jössz!" Péter erre azt válaszolta: "Uram, miért nem mehetek most utánad? Az életemet adom éretted!" (Jn 13:36-37). Péter, mikor ezt mondta, nemigen tudta, hogy Krisztus milyen magasságokban és mélységekben jár majd előtte. Péter kudarcot vallott, mikor eljött a próba ideje, de ismét meg kellett kapnia az alkalmat arra, hogy bebizonyítsa Krisztus iránti szeretetét. Azért, hogy megerősödhessék hite végső próbájára, az Üdvözítő feltárta előtte a jövőjét. Megmondotta neki, hogy egy hasznos élet leélése után, mikor életkora elfogyasztotta már erejét, valóban követheti majd Urát. Jézus ezt mondta neki: "Bizony, bizony mondom néked, amikor ifjabb valál, felövezéd magadat, és oda mégy vala, ahová akarád; mikor pedig megöregszel, kinyújtod a kezedet és más övez fel téged, és oda visz, ahová nem akarod. Ezt pedig azért mondá, hogy jelentse, milyen halállal dicsőíti meg majd az Istent" (Jn 21:18-19).

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 16

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Mózes második könyvében tizenhatodik fejezetében azt látjuk, hogy Izrael fiainak egész gyülekezete zúgolódik Mózes és Áron ellen, mert hiányolták a kenyeret és a húst, amit Egyiptomban ettek. A valóságban azonban Isten ellen zúgolódtak, és szomorították a szívét hitetlenségükkel. Isten azonban meghallgatta őket és válaszolt nekik, megadta mindazt, amit kértek. Adott nekik fürjeket és mannát is – mennyei kenyeret. Minden reggel manna borította el a földet azzal az üzenettel, hogy Isten kegyelme minden reggel megújul, és ha ez nem történne meg, minannyian elvesznének.

Isten mindig és most is odafigyel gyermekei szükségleteire, gondoskodásának megannyi bizonyítékát adva nekik. Ezt a gondoskodást a leginkább Jézusban tapasztaljuk meg, aki feljebbvaló a mannánál, amit Izrael gyermekei a pusztában kaptak. „Én vagyok az élet kenyere” (Jn 6:48). „Ez az a kenyér, amely a mennyből szállt le, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon” (Jn 6:50).

Ma inkább ismerjük el a kapott áldásokat és ne zúgolódjunk azért, ami nem tetszik nekünk a mennyei Kánaánba vezető utunkon. Legyünk hálásak szeretetéért és gondoskodásáért!  

Wilma Raquel B. Riberio Spagnoloi
176. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  85-86. fejezeteihez (december 16-22.).

Pétert nem csak hogy a Krisztus elárulása miatti bűntudat fogta el, de társainak, a többi tanítványnak a bizalmát is elvesztette. Többé már nem bíztak benne. Krisztus tudta, hogy ahhoz, hogy Péter teljes egészében visszaállhasson a szolgálatba, a bizonyítania kell, hogy szíve megújult. Amikor a bizalom darabokra törött, az átalakulásnak mindig meg kell előznie a helyreállítást.

Újra meg újra azt kérdezte Krisztus Pétertől: „Szeretsz engem?”

És Péter több ízben is elkerülte az üres kérkedést, egyszerűen biztosította Krisztust a szeretetéről. Péter többé már nem bízott a saját képességeiben és ösztönös reakcióiban. Megtanulta, hogy ne bízzon magában, és teljes egészében Krisztus felhatalmazására támaszkodjon.

Ó, milyen gyengéd is volt Krisztus kegyelemközpontú helyreállítása! Nem bírált és nem marasztalt el. Pusztán három egyszerű, szívre ható kérdés volt az, ami helyreállította Péter pozícióját, mind a saját, mint a tanítványok szemében.

Ahogyan Krisztus finoman bánt Péter szívével, Péter is együttérző pásztorává vált azoknak, akiket a gondjára bíztak. Ismervén saját szörnyű hibáit, finoman reagált mások hibáira. Krisztus könyörületesen bánt vele, ő pedig továbbvitte ezt a szerető türelmet azokra, akik eltévedtek az útjaikon.

Minél mélyebben és őszntébben bocsátanak meg nekünk, mi annál gyengédebben és finomabban viselkedünk másokkal, akik hibáznak. Minél több kegyelem tisztított meg minket, annál inkább tudatára ébredünk saját hiányosságainknak és annál több kegyelmet gyakorlunk azokkal szemben, akik még mindig a bűntudat fogságában vergődnek. Ha azonban nem hagytuk, hogy Isten körülvegyen minket kegyelmével, kegyelem nélküliek leszünk a másokkal való kapcsolatainkban.

Lori Engel
lelkész
Eugene, Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: