2018. december 27., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 27 - CSÜTÖRTÖK - 2 Mózes 26


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 87. fejezet 1263. nap

Mikor a tanítványok visszatértek Jeruzsálembe, az emberek csodálkozással tekintettek rájuk. Krisztus kihallgatása és keresztre feszítése után az emberek azt gondolhatták, hogy tanítványai lehangoltak és megszégyenültek lesznek. Azt remélték, hogy arcukon majd meglátják szomorúságuk és vereségük kifejeződését. Ehelyett csak boldogság és diadal sugárzott lényükből. Arcuk valami nem e földön született boldogságtól tündöklött. Nem fátyolozta be többé arcukat megcsalt reménység, hanem tele voltak Isten iránti dicsérettel és hálaadással. Ujjongva mondták el Krisztus feltámadásának és mennybemenetelének történetét. Bizonyságtevésüket pedig sokan el is fogadták. A tanítványok többé nem éreztek semmiféle bizalmatlanságot a jövővel kapcsolatban. Tudták, hogy Jézus a mennyben van, és azt is, hogy rokonszenve, részvéte még mindig velük van. Tudták, hogy Isten trónjánál van egy barátjuk. Azért buzgón terjesztették Isten elé kéréseiket Jézus nevében. Félelemmel vegyes tisztelettel és csodálattal mondták el imádságaikat, Krisztus nekik adott ígéretére hivatkozva: "Bizony, bizony mondom néktek, hogy amit csak kérni fogtok az Atyától az én nevemben, megadja néktek. Mostanáig semmit sem kértetek az Atyától az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy a ti örömötök teljes legyen" (Jn 16:23-24). Hitük kezeit egyre magasabbra és magasabbra terjesztették ki ezzel a hatalmas érvvel: "Krisztus az, a ki meghalt, sőt a ki fel is támadott, a ki az Isten jobbján van, a ki esedezik is érettünk" (Róm 8:34). Pünkösd az öröm teljességét hozta el számukra a Vigasztaló jelenlétében, éppen úgy, ahogy Krisztus megígérte.

Az egész menny várakozott, hogy köszönthesse Krisztust a mennyei udvarokban. Krisztus, mikor felment a mennybe, felvezette azoknak a nagy seregét is, akiket feltámadásakor kiszabadított fogságukból, és akik követték Őt. A mennyei seregek pedig kiáltásokkal és üdvrivalgással, dicséretekkel és mennyei énekekkel figyelték az örvendezőknek ezt a felvonulását.

Mikor közel értek Isten városához, akkor a kísérő angyal arra hívta fel őket, hogy így énekeljenek:
"Emeljétek föl fejeteket ti kapuk,
emelkedjetek föl, ti ősi ajtók,
hogy bemehessen a dicső király!"
(Zsolt 24:7 - új fordítás)

A várakozó őrök örömteljesen válaszolták:
"Ki az a dicső király?"
(Zsolt 24:8 - új fordítás)

Ezt nem azért mondták, mivel nem tudták, hogy ki Ő, hanem azért, mert hallani akarták a fennkölt dicséret válaszát:
"Az erős és hatalmas ÚR,
az ÚR, aki hatalmas a harcban.
Emeljétek föl, fejeteket, ti kapuk,
emeljétek föl, ti ősi ajtók,
hogy bemehessen a dicső király!"
(Zsolt 24:8-9 - új fordítás)

Ismét hallatszott a kérdés: "Ki az a dicső király?" (Zsolt 24:10 - új fordítás) mert az angyalok sohasem fáradnak el a Felmagasztalt neve hallgatásában. A kísérő angyalok pedig ezt válaszolják:
"A Seregek ura, ő a dicső király!"
(Zsolt 24:10 - új fordítás)

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 26

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A szentély  - miskán - kifejezés rokonságban van a sekina kifejezéssel, amely a szentélyt betöltő, Isten jelenlétét jelző dicsőségét jelenti. Ez lesz a sátor, vagy Isten lakhelye, ahol népe között lakhat. Az alapos leírás és tervrajz, amelyet Isten biztosított a szentély építéséhez, jelzi azt, hogy Isten milyen fontosságot tulajdonít az istentiszteletnek és a megváltási terv ismeretének. A sátorlapokat finom kék, bíbor, piros és karmazsin színű  lenfonálból a legügyesebb szakembereknek kellett elkészíteni. A szentélyt (szenthelyet) a szentek szentjétől egy függöny választotta el. Minden részletét pontosan kellett megvalósítani.

Ez egy példa számunkra is, hogy milyen fontos az istentisztelet Teremtőnk szemében. Amikor eljövünk imádni őt, a hangsúly ne önmagunkon legyen, hanem Ő álljon a középpontban! Manapság az istentiszteleteink egocentrikusak lettek, hiszen arra összpontosítunk, hogy mi jól érezzük magunkat. Ám ez teljesen különbözik attól, ahogyan Mózes második könyve az istentiszteletet ábrázolja. Itt egy olyan tapasztalatot láthatunk, amelynek középpontjában Isten áll.

Hogy van ez velünk ma? Amikor Istenhez jövünk, vajon tisztán érkezünk, a legjobb ruhánkban, és tisztelettel, igazságban imádjuk Őt? A szentély komoly tanítással szolgált Izrael számára, miközben Isten megváltó tette kibontakozott a nép előtt.

Michael Hasel

177. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  87. fejezetÉhez (december 23-29.).

Hogyan veszel búcsút valakitől, aki annyira szeret, hogy meghalt érted?

A búcsújelenet az Olajfák hegyén bizonyára szívbemarkoló volt. Miután Krisztus több, mint 33 évig távol volt mennyei otthonától, most percekre volt attól, hogy a felhőkbe lépjen és felemelkedjen az örökkévalóságba, maga mögött hagyva követőit, akik annyira szerették őt.

Krisztus az értékes utolsó perceket azzal töltötte, hogy emlékeztette tanítványait korábbi tanításaira és ígéreteire. Az érzelmes búcsú vigasztalta a tanítványokat.

Azonban volt még egy megerősítése Krisztusnak a fájó szívek számára. Ahogyan Krisztus felemelkedett a mennybe, a végső ígérete visszhangzott az őt palástoló felhőkön keresztül: „Ímé, én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Ez az ígéret az örökkévaló jelenlétéről szólt. Bár szemek nem látják, Ő mindörökké közel lesz. Krisztus őrző angyalai, akik sosem maradtak el mellőle, megálltak egy pillanatra, hogy egy utolsó megerősítést nyújtsanak a földhöz kötött tanítványok számára. „Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, akképpen jő el, amiképpen láttátok őt felmenni a mennybe.”

Ne féljetek, tanítványok! A Jézus, akit szerettek, ugyanúgy vissza fog térni, ahogyan elment. Ugyanaz a Jézus, aki szeretett és vigasztalt titeket. Ugyanaz a Jézus, aki meghalt értettek, és újra feltámadt. Amikor ugyanez a Jézus visszatér, nem lesz több búcsúzkodás. Csak a szerető kapcsolat örökkévalósága.

A régen történt búcsúzkodás nem volt végső búcsú. A Legjobb Barátunk a mennyben van, az Atya trónjánál, végtelenül szeret minket, és visszatér hozzánk!

Lori Engel
lelkész
Eugene, Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: