2021. augusztus 17., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 17 - KEDD - Apostolok cselekedetei 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 20. fejezet 2217. nap

20. fejezet (3. rész) – JÉZUS NEVÉBEN IMÁDKOZNI

Mit jelent Jézus nevében imádkozni? – Krisztus nevében imádkozni sokat jelent. Azt jelenti, hogy elfogadjuk magatartását, megmutatjuk lelkületét, és végezzük munkáját. Az Üdvözítő feltételhez köti ígéretét. „Ha engem szerettek – mondja –, az én parancsolataimat megtartsátok.” (Jn 14:15) Jézus Krisztus megment bennünket, nem a bűnben, hanem a bűntől. Azoknak, akik szeretik Őt, engedelmességükkel kell megmutatniuk iránta érzett szeretetüket. – Jézus élete, 668. o.

Jézus így szólt: „Az én nevemben kértek majd: és nem mondom néktek, hogy én kérni fogom az Atyát ti érettetek; mert maga az Atya szeret titeket.” (Jn 16:26–27) Megelőzőleg pedig azt mondja: „Én választottalak titeket…, hogy akármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja néktek.” (Jn 15:16).

Ámde Jézus nevében imádkozni többet jelent, mint nevét említenünk az ima elején és végén. Jelenti azt, hogy Jézus lelkülete és indulata uralja imánkat: az ígéreteit hisszük, kegyelmében bizakodunk és a munkáját végezzük. – Jézushoz vezető út, 100–101. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Apostolok cselekedetei 22

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%20cselekedetei%2022&version=NT-HU

Amikor Claudius Lysias letartóztatta Pált a jeruzsálemi Templomban, ő és az emberei gyorsan felkísérték őt a lépcsőn az Antónia-erődbe, éppen hogy kimentve őt a tömegből. Az ezredes azt gondolta, hogy Pál egy hírhedt egyiptomi rendbontó, akit már régóta próbáltak elfogni. A legnagyobb meglepetésére azonban Pál görögül szólt hozzá, és azt mondta, hogy ő valójában egy tarzuszi zsidó (ApCsel 21:37-39), nem az egyiptomi. Tarzusz városa egy kulturális és intellektuális központ volt a Birodalomban, egy jelentős zsidó közösséggel. Pál megkérdezte ezután tőle, hogy szólhatna-e a tömeghez. Amint elkezdett héberül beszélni, a tömeg lecsendesedett (1-2. vers). Testvérekként és atyákként szólította meg őket. Pált a híres rabbi, Gamáliel tanította, sőt, egykor még a Szanhedrin tagja is volt. Elmondta nekik, mennyire buzgó volt, és hogy üldözte a keresztényeket mindenütt. Egészen addig, mígnem egy nap találkozott Jézussal a Damaszkuszba vezető úton, és Jézus héberül szólt hozzá (ApCsel 26:14-15).

Ellen White kiegészíti számunkra a hiányzó részeket. Saul akkor kezdett el kételkedni a keresztények elleni ténykedéseiben, mikor tanúja volt István mártírhalálának. Az elméje teljesen felkavarodott. Ennek ellenére meggyőzte magát arról, hogy biztosan igaza volt a Szanhedrinnek, amikor csalóként elítélték Jézust. Nem tudott azonban István a Szanhedrin előtt elmondott világos érvelésétől szabadulni, aki azt állította, hogy Jézus volt a megígért Messiás. „Ilyenkor egész éjjeleken át küzdött ezen meggyőződése ellen. Ezt a küzdelmét mindig újból és újból azzal zárta le, hogy annál inkább ragaszkodott régi meggyőződéséhez, hogy Jézus nem Messiás és követői csupán elámított rajongók” (Apostolok története, Budapest, 2001, Advent Kiadó. 78-79. oldal). Egészen addig tudott így érvelni, míg nem találkozott Jézussal szemtől szemben.

Van egy másik tényező is, ami hozzájárult ahhoz, hogy Saulból, az üldözőből, Pál, az apostol legyen. Jézus ezt mondta a tanítványainak: „Imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket” (Mt 5:44). Úgy tűnik számomra, hogy a korai egyház pontosan ezt tehette. Imádkoztak Saulért, egy gyűlölettel teli emberért, és az Úr Jézus meghallgatta imáikat. Mit tett tehát Jézus? Személyesen látogatta meg az üldözőt. Néhány napja hallottam egy misszionáriusról, aki olyan keresztényeket látogatott meg, akiket üldöztek és néhányukat meg is ölték egy terroristacsoport tagjai. Néhány nő mesélt ezen események okozta fájdalomról, amire a misszionárius csak mély hallgatással tudott válaszolni. Ezután az egyik nő elkezdett imádkozni az üldözőikért. Azon gondolkozom, vajon a kereszt hány ellenségéből válhatna a kereszt bajnoka, ha imádkoznánk értük?

Ron E. M. Clouzet

316. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 20. fejezetéhez (augusztus 15-21.).

Legközelebb, amikor imádkozol, lásd a lelki szemeiddel Krisztust, amint átölel a karjával és közel von magához, míg a másik karjával megragadja az Atyja trónját esdekelve. Micsoda bensőséges, bátorító kép ez Krisztus szerepéről az imaéletünkben! Amikor imádkozol, Krisztus veled és érted imádkozik. Krisztus érdemei megillatosítják az imádságainkat, amikor azok felszállnak az Atyához, és így az emberi és a mennyei könyörgés összekapcsolódik.

Amikor imádkozunk, felfedjük szívünket a Megváltónknak, aki ismeri hibáinkat, gyengeségeinket és bukásainkat, mégis rendíthetetlenül szeret minket. Semmi, amit valaha tettünk vagy tenni fogunk, semmi, amit valaha gondoltunk vagy gondolni fogunk, nem törölheti el Isten szeretetét, hacsak nem szándékosan elutasítjuk az Ő átformáló szeretetét. Semmi sem túl fájdalmas, hogy feltárjuk Krisztus előtt, semmi sem túl szégyenletes számára, hogy eltemesse a tenger mélyén. Menj Krisztushoz, mint a Legjobb Barátodhoz, Legfőbb Bizalmasodhoz. Hagyd, hogy az imáid levegyék a terheket a szívedről, meggyógyítsák a sebeidet és felemeljék a szeretteidet.

A Szentírás csordultig tele van ígéretekkel, amelyek imádságok ösztönzői. Például: „Mert a hegyek eltávoznak, és a halmok megrendülnek; de az én irgalmasságom tőled el nem távozik, és békességem szövetsége meg nem rendül, így szól könyörülő Urad.” Ézsaiás 54:10 Próbákat és felfoghatatlan szenvedést élsz át? Emlékeztesd Istent arra, hogy Ő megígérte, hogy sosem engedi, hogy a nyugalma elhagyjon. Kérd az Ő nyugalmát! Kérd az Ő szeretetét! Kérd az Ő megszabadítását! Isten jobban akar válaszolni, mint te imádkozni.

Visszhangozzák imáid Isten ígéreteit az Ő könyörületes szívéhez!

Lori Engel

Lelkész, Eugene, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: