2021. augusztus 7., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 7 - SZOMBAT - Apostolok cselekedetei 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 18. fejezet 2207. nap

18. fejezet (7. rész) – AZ IMA ÉS AZ IMÁDAT

Kiváltságunk térdet hajtani a nyilvános ima alatt. – Mind az egyéni imában, mind a nyilvánosban, amikor elmondjuk Istennek kéréseinket, kötelességünk térdet hajtani. Ez a gesztus Istentől való függőségünket tanúsítja. – Selected Messages 2. kötet, 312. o.

A nyert világosságból tudom, hogy Istennek tetsző lenne, ha a lelkészek a szószékre lépve azonnal leborulnának, és komolyan kérnék Isten segítségét. Milyen benyomást tenne ez? Komoly ünnepélyesség szállna a gyülekezetre. Az igehirdető Istennel beszél; a kezébe helyezi magát, mielőtt emberek elé merne állni. A gyülekezet mélyen megilletődne, és Isten angyalai közel húzódnának hozzájuk. A szószékre lépő igehirdetők forduljanak először Istenhez. Hirdessék ezzel mindenki előtt, hogy Isten az erejük forrása. – Bizonyságtételek 2. kötet, 612. o.

Az igehirdető ünnepélyes arckifejezéssel lépjen a terembe. A szószékhez érve boruljon le csöndes imára, és buzgón kérje Isten segítségét. Ha ezt teszi, mély benyomást tesz a gyülekezetre. Ünnepélyes tisztelet ébred az emberekben: [206] az igehirdető Istennel beszél.

Istennek ajánlja magát, mielőtt a gyülekezet elé merne lépni. Komolyság száll így mindenkire, Isten angyalai pedig nagyon közel jönnek. Aki féli Istent, hajtsa le fejét az igehirdető csendes imája alatt, és egyesüljön vele buzgó könyörgésben, hogy Isten tisztelje meg az összejövetelt jelenlétével, és kísérje erő az igazság emberi ajkakról szóló hirdetését. Amikor az összejövetel közös imával elkezdődik, mindenki hajtson térdet a szent Isten jelenlétében, és minden szív csendes áhítattal emelkedjék Őhozzá. Isten meghallja a hívek imáját, és az igeszolgálat gyümölcsöző lesz. A résztvevők élettelen magatartása az egyik nyomós oka annak, hogy miért nem áldásosabb a szolgálat.

Az ének, amely világos mondanivalójával sok szívből árad, Isten egyik eszköze a lélekmentés munkájában. Vezessük az egész szolgálatot ünnepélyesen és komolyan, mintha Mesterünk láthatóan is jelen volna. – Bizonyságtételek 5. kötet, 492–493. o.

Kiváltságunk, hogy Isten előtt leborulva – mind a közös istentiszteleten, mind pedig a csendes kamránkban – felküldjük könyörgéseinket Őhozzá. Jézus, a mi példaképünk „térdre borulva” imádkozott (Lk 22:41). Követőiről olvashatjuk, hogy ők is letérdelve imádkoztak. Pál mondta: „Meghajtom térdemet az Atya előtt.” (Ef 3:14) Ezsdrás is térdre esve vallotta meg Isten előtt Izrael vétkeit (lásd Ezsd 9:5). Dániel „napjában háromszor térden állva imádkozott, és magasztalta Istenét” (Dán 6:11). – Próféták és királyok, 48. o.

A nyilvános ima fontos, de nem elégséges. – A családi vagy nyilvános ima önmagában nem elég. Rendkívül fontos a titkos ima; magányunkban kitárjuk lelkünket Isten előtt, és magunk is szemügyre veszünk minden indítékot. Titkos ima! Mennyire becses is ez! Lelkünk Istennel társalog! Az a titkos ima, ha csakis az imát hallgató Isten hallja. Az ilyen könyörgéseknek nem szabad kíváncsi fülekbe jutnia. – Bizonyságtételek, 189–190. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Apostolok cselekedetei 12

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%20cselekedetei%2012&version=NT-HU

Az őskeresztény egyház a Krisztus halála óta eltel időszak legnagyobb válságát élte át. Heródes király kivégeztette az első apostolt, Jakabot, és bebörtönözte Pétert azzal a szándékkal, hogy ő lesz a következő. De ez nem ugyanaz a Péter volt, aki egyszer megtagadta Jézust. Röviddel kivégzése előtt, Pétert aludva találták két katona között két lánccal megkötözve (6. vers).

Az alvás nem volt ismeretlen Péter számára. A régi Péter gyakran aludt, épp a legrosszabb időpontokban. Aludt, amikor Jézus a hegyre vitte fel imádkozni, és csak akkor ébredt fel, amikor a megdicsőült Jézus Mózessel és Illéssel beszélt (Lk 9:32). Kétszer is elaludt, amikor Jézus arra kérte, hogy imádkozzon a Gecsemáné kertjében (Mt 26:36-46). Érdekes módon Péternek nem nagyon tetszett, amikor Jézus aludt a tengeren a hajóban, amikor viharba keveredtek. Kétségbeesetten rázta fel Jézust, azt kiabálva, hogy „Mester, nem törődsz vele, hogy elpusztulunk?!” (Mk 4:38). 

Most, az új Péter, a halál küszöbén állt, és nem kiabált segítségért. Ehelyett nyugodtan aludt, ahogyan Jézus a hajón. Meglehet, hogy gondolt rá, hogy ez az utolsó éjszakája, hallotta, amikor Jézus előre megmondta, hogy meg fog halni (Jn 21:18, 18-9). Azt is látta, amikor közeli barátja, Jakab meghalt. Bizonyára hatalmas volt Péter hite, ami ilyen nyugodt álmot biztosított számára. Péter ideje azonban még nem érkezett el - egy angyal kivezette a börtönből. Heródes majd' felrobbant mérgében, látva, hogy egy apostol megmenekült a kivégzéstől. Végül a börtönőröket küldte halálba. Péter őreinek a gonosz Heródes miatt kellett meghalniuk. Pétert kiszabadította egy angyal, az őröket megölték. Ebben az eseménysorban komoly tanulság rejlik. Éppúgy, ahogyan emberek áldásokban részesülnek, ha igaz emberekkel vannak kapcsolatban, sajnos az is igaz, hogy másoknak viszont szenvedniük kell, akik gonosz emberekkel vannak kapcsolatban.

Drága Istenünk, köszönjük az Apostolok cselekedeteiről írott könyv 12. fejezetének csodálatos igazságait! Még ha teljes igyekezetet fordítok is arra, hogy mindenkinek bemutassam a Te szeretetedet, arra kérlek, hogy adj nekem tisztánlátást, hogy azokkal járjak, akik bölcsek, és kerüljem a balgatagok társaságát. Taníts meg arra ma, hogy a megfelelő időben aludjak – és mindig hitben aludjak, még akkor is, ha nehézség és zűrzavar vesz körül, mert tudom, hogy Te ülsz a Menny Trónján! Ámen." 

Andrew McChesney

313. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 18. fejezetéhez (augusztus 1-7.).

Nagyra értékelem az útmutatást, amely „Az ima és az imádat” c. fejezetben található, mivel a nyilvános ima olyan aspektusairól szól, amelyek engem is foglalkoztattak időnként. 1995 óta, amióta újra alámerítettek a Hetednapi Adventista Egyház kötelékébe, sok energiát fordítottam az imádsággal kapcsolatos tanulásra, mivel ezt a Krisztussal és az Atyával való beszélgetésnek fogtam fel. Emiatt jobban figyeltem az imákra az istentiszteletek alkalmával, hogy ötletet merítsek, hogyan kellene ezt jól csinálni. Időnként ezek az imák elbátortalanítók voltak, mert nem hiszem, hogy ezek az emberek ugyanúgy imádkoztak volna otthon, vagy ha mégis, úgy tűnik, nem igazán beszélgetések voltak az Istennel, hiszen sosem hagytak neki időt a válaszra.

Ellen Gould White kijelentései és tanácsai ebben a fejezetben kifejezik az Atyával való találkozások fontosságát és súlyát az imádat során. Ő arra bátorít minket, hogy gyűljünk össze imára másokkal, hogy ezzel imádjuk az Urunkat, és az imádságot tágabb értelemben az imádat nagyon fontos részének tekinti. Bátorít minket, hogy legyen a nyilvános imánk érthető, világos, könnyen érthető és lényegre törő, mégis személyes – mindez felnyitja a szemünket és ezzel tanít minket. Az istentisztelet során történő imádság nemcsak a mi saját közelítésünk Isten felé, ahogyan nyilvánosan megmutatkozik, hanem példa mindazok számára, akik részt vesznek az istentiszteletben azzal, hogy hallgatják és csendben egyetértenek vele saját imájukban. Osztom a véleményt, miszerint az imádság és az istentisztelet nélkülözhetetlen részei a Krisztussal való szoros kapcsolatnak.

 

Barbara Gardner

Berrien Springs, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: