2021. augusztus 3., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 3 - KEDD - Apostolok cselekedetei 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 18. fejezet 2203. nap

18. fejezet (3. rész) – AZ IMA ÉS AZ IMÁDAT

Imáink és közösségi találkozóink alkalmak legyenek a segítségnyújtásra, a bátorításra. Mindenkinek tennie kell valamit annak érdekében, hogy ezek a találkozók a lehető legérdekesebbek és leghasznosabbak legyenek. Ezt csakis úgy érhetjük el, ha naponta tapasztalatokat szerzünk Istennel, és készségesen bizonyságot teszünk szeretetéről. Ha nem engeditek meg a sötétségnek és a hitetlenségnek, hogy behatoljon a szívetekbe, akkor a sötétség és hitetlenség a gyülekezetet is el fogja kerülni.

Istentiszteleteink legyenek érdekesek. Lehessen érezni, hogy a menny áldása van rajtuk. A felszólalások ne legyenek hosszúak, szárazak, az imák ne legyenek formálisak, amelyeknek kizárólag az idő kitöltése a célja. – Tanácsok az eredményes keresztény szolgálathoz, 211. o.

A gyerekek is vegyenek részt a családi áhítaton. Hozza mindenki a Bibliáját, és olvasson fel egy-két verset. Énekeljünk el egy jól ismert éneket, azután pedig imádkozzunk. Az imára Krisztustól kaptunk példát. Az Úr imája nem gépies ismételgetés céljából adatott, hanem annak szemléltetésére, hogy milyen legyen az imádság: egyszerű, buzgó, világos. Járuljatok alázatosan az Úr elé, mondjátok el egyszerűen szükségleteiteket, és köszönjétek meg irgalmasságát. Ezzel Jézust látjátok vendégül mind otthonotokban, mind pedig szívetekben.

A családi áhítaton nem helyénvaló a hosszú, távoli dolgokról szóló ima, mert ahelyett, hogy előjognak és áldásnak tekintenék, fárasztónak fogják érezni az áhítat óráját. Tegyük a családi istentiszteletet érdekessé és örömtelivé! – Gyermeknevelés, 524. o.

A hosszú felszólalásoknak és imáknak nincsen helyük közösségi összejöveteleinken. Fárasztják az embereket és az angyalokat is. Fohászaink legyenek rövidek, tárgyhoz szólóak. Isten Lelkének be kell hatolnia a hallgatók szívébe, ehhez pedig mellőznünk kell az egyhangúságot és a külsőségeket. – Review and Herald, 1882. október 10.

Egy-két perc elegendő egy szokásos imához. – Bizonyságtételek 2. kötet, 581. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Apostolok cselekedetei 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%20cselekedetei%208&version=NT-HU

A Szentlélek központi szerepet játszik abban a két történetben, amelyek a fejezet legnagyobb részét alkotják. Az első történetben Filep samáriai evangelizációja nyomán Simon mágus megkeresztelkedik, amely esemény után pénzt ajánl fel Péternek és Jánosnak, hogy a Szentlélek hatalmát megvásárolja. Péter Simonnak adott válasza, aki megpróbált üzletelni Istennel példanélküli, és komoly figyelmeztetésként szolgál számunkra: „A te pénzed veled együtt vesszen el, mivel azt gondoltad, hogy az Istennek ajándéka pénzen megvehető” (20. vers).  

Van esélye annak, hogy mi is megpróbáltuk megvásárolni Isten ajándékát. Talán mi nem adtunk egy pénzzel tömött borítékot a lelkésznek azért, hogy adja nekünk a Szentlélek hatalmát, esetleg pénzt helyeztünk el az adakozási kosárba azzal a határozott meggyőződéssel, hogy Isten most már köteles valamivel megáldani bennünket. Vagy esetleg úgy gondoljuk, hogy Isten tartozik nekünk valamivel cserében a mi jó cselekedeteinkért. Úgy gondoljuk, hogy Isten tartozik nekünk az örömmel, békével vagy a sikerrel azért, mert megtartjuk a szombatot, tiszteljük a szüleinket és nem lopunk. Ezzel szemben a mi igazságunk Isten előtt olyan, mint a szennyes és megfertőztetett ruha.

Később a 8. fejezetben a Szentlélek elküldi Filepet, hogy beszéljen a szerecsen komornyikkal, az etióp királynő hatalmas kincstárnokával. Lenyűgöző azt látni, ahogy a Szentlélek dolgozik az emberek szívében. A komornyik tájékozatlanságára adott válaszként, hogy kiről is beszél Ézsaiás könyve, Filep „beszélni kezdett, és az Írásnak ebből a helyéből kiindulva hirdette neki Jézust” (35. vers). Filep segített a komornyiknak, hogy az írásokból megértse, hogy Jézus a Messiás. A komornyikot a Szentlélek meggyőzte és azonnal kérte a keresztséget, amikor ezt mondta: „Hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia” (37. vers).

Miután mindketten feljöttek a vízből, a Szentlélek elragadta Filepet és a komornyik pedig „örvendezve haladt tovább az útján” (39. vers). Az öröm a Szentlélek ajándéka. A gazdag komornyik nem próbálta megvásárolni azt.

„Drága Istenem! Formálj engem, hogy olyan legyek, mint az etióp komornyik, és ne olyan, mint a mágus. Add, hogy szorgalommal tudjam tanulmányozni a Szentírást! A szívemet győzze meg a te Szentlelked naponta. Jellememet mossa meg a Szavad élő vize. És hadd járjam az én utamat a Benned való örömben a mai napon is. Ámen!”

Andrew McChesney

313. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 18. fejezetéhez (augusztus 1-7.).

Nagyra értékelem az útmutatást, amely „Az ima és az imádat” c. fejezetben található, mivel a nyilvános ima olyan aspektusairól szól, amelyek engem is foglalkoztattak időnként. 1995 óta, amióta újra alámerítettek a Hetednapi Adventista Egyház kötelékébe, sok energiát fordítottam az imádsággal kapcsolatos tanulásra, mivel ezt a Krisztussal és az Atyával való beszélgetésnek fogtam fel. Emiatt jobban figyeltem az imákra az istentiszteletek alkalmával, hogy ötletet merítsek, hogyan kellene ezt jól csinálni. Időnként ezek az imák elbátortalanítók voltak, mert nem hiszem, hogy ezek az emberek ugyanúgy imádkoztak volna otthon, vagy ha mégis, úgy tűnik, nem igazán beszélgetések voltak az Istennel, hiszen sosem hagytak neki időt a válaszra.

Ellen Gould White kijelentései és tanácsai ebben a fejezetben kifejezik az Atyával való találkozások fontosságát és súlyát az imádat során. Ő arra bátorít minket, hogy gyűljünk össze imára másokkal, hogy ezzel imádjuk az Urunkat, és az imádságot tágabb értelemben az imádat nagyon fontos részének tekinti. Bátorít minket, hogy legyen a nyilvános imánk érthető, világos, könnyen érthető és lényegre törő, mégis személyes – mindez felnyitja a szemünket és ezzel tanít minket. Az istentisztelet során történő imádság nemcsak a mi saját közelítésünk Isten felé, ahogyan nyilvánosan megmutatkozik, hanem példa mindazok számára, akik részt vesznek az istentiszteletben azzal, hogy hallgatják és csendben egyetértenek vele saját imájukban. Osztom a véleményt, miszerint az imádság és az istentisztelet nélkülözhetetlen részei a Krisztussal való szoros kapcsolatnak.

Barbara Gardner

Berrien Springs, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: