2021. augusztus 2., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 2 - HÉTFŐ - Apostolok cselekedetei 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 18. fejezet 2202. nap

18. fejezet (2. rész) – AZ IMA ÉS AZ IMÁDAT

Isten jelenléte megszenteli az ima és imádat idejét. – Az Isten iránti valódi tisztelet magában hordja Isten végtelen nagyságának és jelenlétének érzetét. A Láthatatlan iránti eme érzület minden gyermek szívére mély hatást kell, hogy gyakoroljon! A gyermeket meg kell tanítanunk arra, hogy az ima és az istentisztelet óráját szentnek tekintse, mivel Isten van ott jelen! Amikor magatartásában és viselkedésében tisztelet nyilvánul meg, akkor Isten iránti tisztelete is tovább mélyül. – Előtted az élet, 242–243. o.

A nyilvános ima Isten jelenlétébe vezet. – Az ima – hangozzék el akár nyilvánosan vagy családunk körében, akár egyedüllétünkben – az embert közvetlenül Isten jelenlétébe vezeti. A szüntelen fohászkodás által ifj aink olyan megingathatatlan elveket sajátíthatnak el, amelyek ellen még a legerősebb gonosz szellemek sem tehetnek semmit; nem tántoríthatnak el az Isten iránti engedelmességtől. – My Life Today, 18. o.

A nyilvános imák ne legyenek hosszúak. – A mennyei Király gyermekeiként képeznünk kell magunkat, hogy olyan érthető módon tegyünk bizonyságot, hogy senki ne érezhesse, hogy visszafogottak lennénk, amikor Urunk irgalmasságáról beszélünk. A közösségi összejövetelek alkalmával imádkozzunk úgy, hogy az mindenki lelki épülését szolgálja, és a jelenlévők kövessék a Jézus egyszerű imája bemutatta példát. A Megváltó imája egyszerű, érthető, mindent átfogó, és mégsem olyan hosszú és unalmas, mint oly sok nyilvánosan elmondott ima. Jobb lenne, ha ezek az élettelen imák el sem hangoznának, mivel nincs építő jellegük, nem származik belőlük áldás, hanem egyszerűen csak üres, erőtlen szavak. – Christian Education, 129. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Apostolok cselekedetei 7

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%20cselekedetei%207&version=NT-HU

Figyeljük meg a párhuzamokat István kihallgatása és Jézus kihallgatása között, amely csak néhány héttel korábban történt. Jézust is és Istvánt is a főtanács elé hurcolták, ugyanabba a terembe. Mindkettejüket istenkáromlással vádolják. Mindkét esetben hamis tanúk hazudtak a bírák kérésére. Mindkettejüket arra kérték, hogy kérdésekre válaszoljanak.

Jézus hallgatott. „Mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírók előtt; és száját nem nyitotta meg!” (Ézs 53:7). Csak akkor, amikor a feldühödött fűpap ezt kiáltotta: „Az élő Istenre kényszerítelek téged, hogy mondd meg nékünk, ha te vagy-é a Krisztus, az Istennek Fia?” – válaszolt, hogy „Te mondád” (Mt 26:63-64). Erre a főtanács halálra ítélte.  

István viszont nem hallgatott. Egy prédikációt tartott Izrael népének a történelméről. Elmondta, hogy a zsidók mindig ellenálltak a Szentléleknek, és azt mondta a vádolóinak, hogy ők is hasonlóképpen tesznek. Azzal vádolta a bíráit, hogy megölték a Messiást, akit vártak.

A vallásos vezetők példája szolgáljon figyelmeztetésként, hogy milyen hamar megváltozhatunk, ha elfordulunk a Szentlélektől. Jézus kihallgatásánál a vallásos vezetők nem merték meghozni a halálos ítéletet Róma engedélye nélkül. István kihallgatásánál „amikor ezeket hallották, haragra gerjedtek szívükben, és fogukat csikorgatták ellene... hangosan kiáltoztak, bedugták a fülüket, és egy akarattal rárohantak; azután kiűzték a városon kívülre, és megkövezték” (ApCsel 7:54, 57-58).

Hasonlítsuk össze ezt az istenfélő zsidó tömeg reakciójával, akiket Péter egy az Istvánéhoz hasonló prédikációjában azzal vádolt, hogy keresztre feszítették Jézust. „Amikor ezt hallották, mintha szíven találták volna őket, ezt kérdezték Pétertől és a többi apostoltól: Mit tegyünk, atyámfiai, férfiak? Péter így válaszolt: Térjetek meg..!” (ApCsel 2:37-38). A „szíven találásnak” kétféle – egymástól nagyon eltérő – hatása is lehet: megtérés vagy gyilkosság.

Drága Istenem! Tartsd nyitva az én szívemet a Te Szentlelked előtt, hogy soha ne álljak ellene a kérlelő hangodnak! Amikor Szentlelked meggyőz engem a bűnről, és szíven talál engem, segíts, hogy az én válaszom ne az legyen, hogy bedugom a fülemet, hanem bűnbánattal essek a térdemre! Ámen.

Andrew McChesney

313. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 18. fejezetéhez (augusztus 1-7.).

Nagyra értékelem az útmutatást, amely „Az ima és az imádat” c. fejezetben található, mivel a nyilvános ima olyan aspektusairól szól, amelyek engem is foglalkoztattak időnként. 1995 óta, amióta újra alámerítettek a Hetednapi Adventista Egyház kötelékébe, sok energiát fordítottam az imádsággal kapcsolatos tanulásra, mivel ezt a Krisztussal és az Atyával való beszélgetésnek fogtam fel. Emiatt jobban figyeltem az imákra az istentiszteletek alkalmával, hogy ötletet merítsek, hogyan kellene ezt jól csinálni. Időnként ezek az imák elbátortalanítók voltak, mert nem hiszem, hogy ezek az emberek ugyanúgy imádkoztak volna otthon, vagy ha mégis, úgy tűnik, nem igazán beszélgetések voltak az Istennel, hiszen sosem hagytak neki időt a válaszra.

Ellen Gould White kijelentései és tanácsai ebben a fejezetben kifejezik az Atyával való találkozások fontosságát és súlyát az imádat során. Ő arra bátorít minket, hogy gyűljünk össze imára másokkal, hogy ezzel imádjuk az Urunkat, és az imádságot tágabb értelemben az imádat nagyon fontos részének tekinti. Bátorít minket, hogy legyen a nyilvános imánk érthető, világos, könnyen érthető és lényegre törő, mégis személyes – mindez felnyitja a szemünket és ezzel tanít minket. Az istentisztelet során történő imádság nemcsak a mi saját közelítésünk Isten felé, ahogyan nyilvánosan megmutatkozik, hanem példa mindazok számára, akik részt vesznek az istentiszteletben azzal, hogy hallgatják és csendben egyetértenek vele saját imájukban. Osztom a véleményt, miszerint az imádság és az istentisztelet nélkülözhetetlen részei a Krisztussal való szoros kapcsolatnak.

 

Barbara Gardner

Berrien Springs, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: