2021. augusztus 24., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 24 - KEDD - Róma 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 21. fejezet 2224. nap

21. fejezet (3. rész) – IMÁDSÁG MENNYEI VEZETÉSÉRT

Isten angyalai készségesen segítenek, amikor Isten vezetését keressük. – Nátánaelhez hasonlóan a magunk számára kell tanulmányoznunk Isten Igéjét, és imádkoznunk a Szentlélek világosságáért. Ő, aki látta Nátánaelt a fügefa alatt, minket is látni fog az imádság titkos helyén. A világosság országának angyalai közel vannak azokhoz, akik alázatosan keresik az isteni vezetést. – Jézus élete, 141. o.

A látható és láthatatlan világ szoros kapcsolatban áll egymással. Ha fellebbenthetnénk a fátylat, gonosz angyalokat látnánk, amint sötétséget igyekszenek terjeszteni körülöttünk. Teljes erejüket a félrevezetésre és pusztításra fordítják. A gonosz lelkek körülveszik, befolyásolják és segítik a gonosz embereket. Ezzel szemben a hit és ima embere Isten irányítására bízza lelkét, Isten angyalai hoznak neki világosságot és erőt a mennyből. – Bizonyságtételek 5. kötet, 199. o.

Az igazság megismerése nem annyira a jó felfogóképességtől, mint inkább a szándék tisztaságától, az egyszerű, buzgó, alázatos hittől függ. Isten angyalai közel vannak azokhoz, akik alázatos szívvel mennyei vezetésre vágynak. Isten Lelke kitárja nekik az igazság gazdag tárházát. – Krisztus példázatai, 59. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Róma 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=R%C3%B3maiakhoz%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=R%C3%B3ma%201&version=NT-HU

A Római levél Jézus Krisztus evangéliumának erőteljes bemutatója. Ellen White betekintést nyújt abba, hogy Pál levele a rómaiakhoz mekkora világosságot ad nekünk: „Tisztán, egyértelműen és hatalommal mutatja be a Jézus Krisztusban való hit általi megigazulás tanítását... A hit általi megigazulás nagy igazsága, ahogy ez a levél bemutatja, világítótoronyként állta a századok próbáját, hogy a bűnbánó embereket az élet útjára vezesse... Bűnterhelt emberek ezreit vezette a megbocsátás és békesség forrásához. Minden kereszténynek megvan az oka arra, hogy hálát adjon a római gyülekezetnek címzett levélért” (Sketches from the Life of Paul, 187-188. oldal).   

Az első versekben Pál egy rövid bemutatást ad arról, hogy mit fog megosztani az első nyolc fejezetben. Ő egy Istentől elvívott apostol, hogy hirdesse azt az evangéliumot, amelyet már Izraelnek is hirdettek az ószövetségi iratokban. Ez a jó hír (evangélium) Jézus Krisztusról szól, aki a 3. vers szerint „Dávid magvából lett test szerint.” Így Jézus emberként érkezett, ami alkalmassá tette Őt arra, hogy bűnért való áldozatként meghaljon azért, hogy mi kegyelmet kapjunk. Ezen túl, az Ő élete lehetővé teszi számunkra azt, hogy megszabaduljunk bűneinkből, ha elfogadjuk Őt Megváltónknak. Ez tényleg jó hír!

A 16. és 17. versekben Pál elmagyarázza az evangélium hatalmát. Az erő szó görög megfelelője a dünamis, ami azonos a dinamittal. Az evangélium hatalommal teljes, mivel Isten igazsága nyilvánul meg azok életében, akik hisznek, és ez végső soron bizonyítéka a hit általi megigazulásnak. Figyeljük meg azt, ahogyan Ellen White összekapcsolja a hit általi megigazulást a világnak szóló utolsó üzenettel. Ezt mondja: „Néhányan írtak nekem, és azt kérdezték, hogy a hit általi megigazulás üzenete a harmadik angyal üzenete-e, és én erre azt válaszoltam, hogy teljességgel a harmadik angyal üzenete. A próféta kijelenti: »Ezek után láttam, hogy egy másik angyal leszállt a mennyből: nagy hatalma volt, és dicsősége beragyogta a földet« [Jel 18:1] (Review and Herald, 1890. április 1.).

Más szavakkal: azok, akik megtapasztalják a hit általi megigazulást, Isten igazságát fogják tükrözni, és felhatalmazást kapnak arra, hogy a „hangos kiáltás” üzenetét közvetítsék a világnak. Ez egy olyan hatalom, amit nem kell szégyellni. Miután Pál rámutat arra, hogy Isten ellene van minden istentelenségnek, bemutatja, hogy miért van szükség az evangéliumra, azonosítja a gonoszságát azoknak, akik nincs részük Istenben (18-32. vers). A következő fejezetben azok bűnösségét hangsúlyozza, akik azt vallják, hogy ismerik Istent.

Norman McNulty

317. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 21. fejezetéhez (augusztus 22-28.).

Meg lehetett bízni apukádban? Érdekelték őt a szükségleteid és vágyaid? Biztonságban érezted magad a jelenlétében vagy érzelmi veszélyt jelentett, és így mindig lábujjhegyen jártál körülötte?

Ha nem bíztál az apukádban mély neurológiai szinten, ami hatással volt a limbikus rendszeredre, akkor nehéz lesz számodra Istenben megbízni az érzelmek szintjén, bármennyire is megbízol Benne intellektuális szinten. Az agyad állandóan túl lesz terhelve aggodalommal és szorongással, mindig próbálod majd megvédeni magadat, tökéletesen megszervezni a dolgokat, hogy fedezd a szükségleteidet. Azért küzdesz, hogy a tied maradjon az irányítás! Ha nem a tied az irányítás, akkor szétesel vagy kifakadsz valakire.

Sokunknak megváltoztatott Istenképre van szükségünk. Nem intellektuálisan, hanem tapasztalatból, hogy hogyan szabályozzuk az érzelmeinket, tápláljuk gondolatainkat, illetve reagálunk a kapcsolatainkban.

Amikor a belső Istenképünk cserben nem hagyó, gondoskodó és biztonságos lesz, ahelyett, hogy valamiféle torz kép legyen, amit egy tökéletlen emberi apa hozott létre, tapasztalati úton fogjuk hinni, hogy „Isten szeret minket és jót akar nekünk… Úgy fogunk bízni Istenben, ahogy a gyermek bízik egy szerető szülőben.”

Amikor megtapasztalod Istent, nem csak a szellemi képességeiddel, mint az örökké megbízhatót, át fogja alakítani az elmédet és a szívedet. Isten sosem fog megszégyeníteni, kifakadni rád vagy figyelmen kívül hagyni. Nyugodtan abbahagyhatod az aggodalmaskodást és felhagyhatsz azzal a gondolattal, hogy neked kell gondoskodnod magadról, mert különben senki sem fog.

Van egy megbízható, szerető Atyád, aki mindig gondoskodni fog rólad. Nyugodtan megbízhatsz benne.

Lori Engel

Lelkész, Eugene, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: