2019. szeptember 2., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 2 - HÉTFŐ - 2 Királyok 12


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 57. fejezet 1512. nap

Az egyház történelmének válságos időpontjában történt János száműzetése. Az egyháznak sohasem volt nagyobb szüksége János tanítására, mint éppen most. Csaknem valamennyi munkatársa az evangélium szolgálatában időközben mártírhalált szenvedett. A többi híveket is erősen üldözték. Minden arra vallott, hogy már nincs messze az a nap, amelyen Krisztus gyülekezetének ellenségei fognak felette diadalmaskodni.

Az Úrnak keze azonban a háttérben is láthatatlanul működött. Isten gondviselése megengedte, hogy Jánost odavigyék, ahol Krisztus csodálatosan kinyilatkoztathatta Önmagát előtte és látomásokat adhatott az isteni igazságról, a gyülekezetek megvilágosítására.

Az igazság ellenségei, János számkivetése által remélték, hogy örökre elnémítják Isten hűséges tanúját; de éppen Patmos szigetén kapott ez a tanítvány olyan üzeneteket, melyek hivatva voltak a gyülekezeteket erősíteni és bátorítani, az idők végezetéig. Akik száműzték Jánost, noha mindvégig felelősséggel tartoznak cselekedetükért, mindazáltal Isten eszközei voltak, hogy valóra váltsák a menny határozatát. Éppen az az igyekezetük, hogy a világosságot kioltsák, emelte fényét, tette mindjobban láthatóvá az igazságot.

Szombatnapon történt, midőn a dicsőség Ura megjelent a száműzött apostolnak. János a szombatot Patmos szigetén is épp olyan szentül ünnepelte, mint amikor Júdea városaiban és falvaiban prédikált a népnek. Igényt tartott a maga számára is azokra a csodálatos áldásokra, melyeket Isten ezen a napon áraszt népére. Jelentése így szól: "Lélekben valék ott az Úrnak napján és hallék hátam megett nagy szót, mint egy trombitát, amely ezt mondja vala: Én vagyok az Alfa és Omega, az Első és az Utolsó... Megfordulék azért, hogy lássam a szót, amely velem beszéle; megfordulván pedig, Játék hét arany gyertyatartót, és a hét gyertyatartó között hasonlót az ember Fiához." (Jel. 1, 10-13.)

A szeretett tanítvány különösen gazdag kegyelemben részesült. Látta Mesterét Getsemánéban, midőn lelki gyötrelmeiben vért izzadott és "nem emberi volt ábrázatja és alakja sem ember fiaié volt." (Ésa. 52, 14.) Azután látta a római katonák kezei között, avult bíborpalástban és töviskoronával. Végül látta Őt a Golgotán, a kereszten, miközben kegyetlenül gúnyolták és szidták. Íme, János apostol ismét láthatja Urát. De most milyen más a megjelenése, a külseje! Nem a fájdalmak férfia többé, akit emberek megvetnek és megaláznak. Látja Őt mennyei fényű ruhájába öltözötten. "Az ő feje pedig és a haja fehér, mint a fehér gyapjú, mint a hó; és a szemei olyanok, mint a tűzláng. És a lábai hasonlók valának az izzó érchez, mintha kemencében tüzesedtek volna meg." (Jel. 1, 14. 15.) Hangja hasonlít sok vizek zúgásához. Orcája fénylik, mint a nap. Kezében hét csillagot tart és szájából kétélű éles kard jő ki; szava: hatalmának jelképe. Patmos szigete ragyog a feltámadott Üdvözítő dicsőségétől.

"Mikor pedig látám őt" - írja János, - "leesém az ő lábaihoz, mint egy holt. És reám veté az ő jobb kezét, mondván nékem: Ne félj!"

Mai Bibliai szakasz: 2 Királyok 12

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Jóás az Úr házának felújítására felbuzdulva megparancsolta a papoknak, hogy gyűjtsenek e célra pénzt és adományokat. Évek teltek el, de a felújítás terén nem történt semmi, ezért Jóás megparancsolta a papoknak, hogy azonnal kezdjék el a munkát.
Érdekes megfigyelni, hogyan kezelték a pénzt a királyok idejében. „Mert minden rossznak gyökere a pénz szeretete, amely után sóvárogva némelyek eltévelyednek a hittől, és sok gyötrelmet szereznek maguknak.” (1Tim 6:10)  A rosszul kezelt pénz nyomorúságot és pénzsóvárságot okozhat. A Biblia megörökítette a lépéseket, amelyeket az elszámolás és a helyes felhasználás fenntartására tettek:
1.    Speciális ládát állítottak a felajánlások gyűjtésére.
2.    Papok őrizték a bejáratot.
3.    A templomba hordott pénzt megszámolták, és zsákokba tették.
4.    Meghatározták a munkások bérére szánt összeget.
5.    Munkavezetőknek adták a pénzt, hogy a munkabéreket és a felújításhoz szükséges eszközöket kifizessék.
6.    A pénz felhasználása meghatározott volt, és attól nem lehetett eltérni.
Mindezeket a körültekintő intézkedéseket azért hozták, hogy biztosak legyenek benne, hogy az Úr pénzét megfelelően költik el. Mindemellett a legérdekesebb a 15. vers:  „Nem számoltatták el azokat az embereket, akikre a pénzt bízták, hogy a munkásoknak adják, mert ők hűségesen jártak el.” Ezek a munkavezetők voltak a legjobb helyen, hogy munkásaikat megcsalhassák, de mivel megbíztak bennük, ők is szemlátomást becsületesen és tisztességesen bántak munkásaikkal.
Hogyan tudjuk fejleszteni munkakörnyezetünkben a bizalomnak, becsületességnek ezt a légkörét? Vajon nem úgy, hogy  egyen-egyenként mi is becsületesen kezeljük a pénzt?
Daniel Jiao

213. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  57. fejezetéhez (szeptember 1-7.).

Ellen G. White mesteri módon vezeti be a Jelenések könyvét, míg közben alapvető értelmezési elveket is felállít. János idejében az egyházban visszaesett a buzgalom, és hamis tanításokat is elfogadtak, ahogy az Efézusbeliekhez írt levélből kiderül. Azonban amíg a hét ázsiai gyülekezethez szóló könyvet írták, Ellen White világossá teszi, hogy „a hét gyülekezet neve a keresztény kor különböző szakaszaiban az egyház jelképe” (585. o.) A Jelenések feltárja, hogy Krisztust mélységesen és folytonosan foglalkoztatta az egyháza, annak vezetői és szolgálói. Krisztus a feddés szavait intézi egyháza felé, de a Szentírás legszebb ígéretei közül néhányat szintén számára tartogat, tudván, hogy az egyház a megpróbáltatások nehéz időszakain fog keresztülmenni.


A Jelenések könyvének középpontjában Krisztus maga áll, akit úgy mutat be, mint Júda erős oroszlánját, de a szenvedő bárányként is megjeleníti. A Jelenések a szemünk elé tárja Isten legmélyebb rejtélyeit, és ez a betetőzése a Szentírásnak, ahol is a többi bibliai könyv "találkozik" és összegződik. Az oldalain előrebocsátja Isten népének győzelmét, akik a Megváltójuk uralkodását fogják élvezni és az új Jeruzsálem örömeit a hátralévő időben, ami az örökkévalóság. A könyv rámutat arra, amikor Isten végre sátorban lakozik a népével mindörökre, egy tökéletes szövetségi kapcsolat összefüggésében.

Roy E. Graf
a rendszeres teológia tanára
Teológiai iskola és PhD fokozatot nyújtó egyetemi képzés
Perui Unió Egyeteme
Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:

  1. ÁMEN ,köszönet János élete uttyát és igen csak Isten tudja kire ,mejikünkre mijen sors várránk ÁMEN .

    VálaszTörlés
  2. Izráel és Júda királyai olykor egymást felülmúlva tértek el az Isten útjától. Jéhú, Izráel királya nem tágított Jeroboám vétkeitől, az aranyborjúktól, Jóás pedig egész életében azt tette, amit helyesnek lát az Úr, csak az áldozóhalmok nem szűntek meg. Az Istenhez való közelítés és a Tőle való eltávolodás váltakozó időszakai alatt a templom is megrongálódott, javításra szorult.
    Az életünk során felbukkanó próbák közben mi sem vagyunk mentesek hitéletünk során az Istentől való eltávolodástól, majd a próbák elmúltával a megerősödés, avagy a megbánás tanújeleivel az újra közeledéstől. A hit nemes harcának megvívása közben a mi emberi lényünk - lelki templomunk - úgyszintén sérüléseket szenved, romlásnak van kitéve, lelki kondíciónk is jelentős állagromláson mehet keresztül. De eljöhetnek az életünkben a helyreállás időszakai. Jóás az első templom javítását tűzte ki célul, mi pedig a magunk lelki templomának renoválását szeretnénk megvalósítani. Erőinket, lehetőségeinket arra fordítjuk, hogy újra erősödjünk a hitben, reménységben és a szeretetben, az Istenhez való teljes oda fordulás által.
    A felújítás közben az ellenség ismét felbukkan, Arám királya támad, és megpróbálja lerontani mindazt, amit sikerült újjáépíteni. Ám Júda királya minden aranyát, minden kincsét átadja neki, s így az ellenség elkápráztatva a földi kincsektől, megelégedve távozik. Jeruzsálem megszabadul, és a templom épen marad. Isten háza, az ő jelenlétének helye újra felékesítve áll, megtisztítva minden szemkápráztató arany kincstől – a korábbi királyok adományaitól – minden földi hívságtól.
    Így vagyunk mi is, az élet kihívásai követelhetik földi kincseinket, de ha nem ezeket tekintjük értéknek, hanem megtaláljuk azt, ami igazán fontos, Jézus Krisztus kegyelmének ajándékát, akkor semmi sem lesz drága ahhoz, hogy örömmel váljunk meg a múlandó dolgoktól, csak egyedül Isten ajándékai, az Ő ígéretei lesznek fontosak számunkra, hogy azokat szem elől ne tévesszük a hit útján járva.
    Milyen földi dolog téríthet el bennünket a megígért Vígasztaló várásától és kérésétől, s Krisztus Urunk jellemére való formálódás nemes küzdelmétől? Ha Isten ígéreteire tekintünk, magunkénak tudhatjuk azt, amivel semmi sem érhet fel, az örök üdvösséget, hogy lehetünk Isten országának örökösei, s Jézus Krisztusnak örököstársai.
    Mt 6/19-21: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.
    Ha Istennek szenteljük életünket, és vigyázunk a teremtett lényünk tisztaságát megőrizni, azaz magunkat, a Lélek templomát megtisztítani és felékesíteni Krisztus jellemtulajdonságaival, akkor megjelenhet rajtunk Isten fényessége, s lehetünk Istennek fiai, a világnak világossága, melyet a teremtett világ sóvárogva vár (Róm 8/19)

    VálaszTörlés