2019. szeptember 30., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 30 - HÉTFŐ - 1 Krónikák 15


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 3. fejezet 1540. nap

A protestánsok ma azt hangoztatják, hogy Krisztus vasárnapi feltámadása a keresztények szombatjává tette a vasárnapot. Erre azonban nincs semmi szentírási bizonyíték. Krisztus és az apostolok nem méltatták ilyen tiszteletre ezt a napot. A vasárnap keresztény intézményként való megtartása "a törvényszegés titkos bűné"-hez vezethető vissza (2Thessz 2:7), amely már Pál korában tapasztalható volt. Hol és mikor fogadta örökbe az Úr a pápaságnak ezt a gyermekét? Mivel lehet elfogadhatóan megindokolni egy olyan változtatást, amelyet a Szentírás nem hagy jóvá?

A hatodik században a pogányság helyet adott a pápaságnak. Az egész egyház fejének Róma püspökét nyilvánították. A pápaság fölöttébb megerősödött. Hatalmi székhelyét a császári fővárosba tette. A sárkány a fenevadnak "adá az ő erejét... és az ő királyi székét, és nagy hatalmat" (Jel 13:2).4 Ekkor kezdődött el a Dániel és a Jelenések próféciájában megjövendölt 1260 éves pápai elnyomás (Dán 7:25; Jel 13:5-7). A keresztényeknek választaniuk kellett: vagy feladják feddhetetlenségüket, és elfogadják a pápai szertartásokat és vallásgyakorlatot, vagy elsorvadnak a föld alatti börtönökben, vagy meghalnak a kínpadon, a máglyán vagy a hóhér bárdja alatt. Ekkor teljesedtek Jézus szavai: "Elárulnak pedig titeket szülők és testvérek is, rokonok és barátok is; és megölnek némelyeket tiközületek. És gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért" (Lk 2l:l6-l7). Hevesebb üldözés szakadt rá a hűségesekre, mint bármikor azelőtt, és a világ hatalmas harcmezővé vált. Krisztus egyháza évszázadokig az elszigeteltségben és az ismeretlenség homályában talált menedéket. A próféta ezt mondja: "Az asszony pedig elfuta a pusztába, hol Istentől készített helye van, hogy ott táplálják őt ezerkétszázhatvan napig" (Jel 12:6).

Mai Bibliai szakasz: 1 Krónikák 15

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A királyi palota megépítése után Dávid épített egy helyet Isten ládájának számára. „Összegyűjtötte azért Dávid Jeruzsálemben egész Izráelt, hogy az Úr ládáját arra a helyre vitesse, amelyet kijelölt számára” (1Krón 15:3 – új prot. ford.). Ez a pillanat óriási jelentőségű volt mind a király, mind az egész nép számára.

Amikor előző alkalommal az Isten ládáját szállították, nem tartották be az Úr utasításait, ezért a király most úgy határozott, hogy csakis a léviták vihetik azt. „Dávid megparancsolta a léviták vezetőinek, hogy állítsák föl atyjukfiait, az énekeseket hangszerekkel, lantokkal, citerákkal és cintányérokkal, és zendítsenek hangos öröménekre” (16. vers - új prot. ford.).  Mindenkire az ő lelki ajándékának megfelelően osztották ki a feladatot. Az Ige ezt írja, hogy „Kenanjáhú volt a léviták vezetője az éneklésben, ő irányította az éneklést, mivel értett hozzá” (22. vers - új prot. ford.).

A király nagyon boldog volt. Levette királyi öltözékét, és gyolcs köntösbe öltözött, mint amilyet a léviták és a papok viseltek. Dávid és az egész nép az Úr előtt örvendezett fennhangon, énekelve és táncolva.

Dávid örvendezése a frigyláda előtt mindannyiunk számára példaértékű. Függetlenül az életben betöltött szerepünktől, mi Isten gyermekei vagyunk, és emlékeznünk kell arra, hogy igazságos, irgalmas és mindenható Istent szolgálunk. Örömmel és békességgel tölt el bennünket az, amikor Teremtőnket az Ő szentségének szépségében imádjuk.

Jobson Santos

217. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  3. fejezetéhez (szeptember 29 – október 5.).

A középkor, amit „sötét középkorként” is ismerünk, szembeötlően a hitehagyás, erkölcsi sötétség és erőteljes vallási üldözés korszaka volt. Róma püspökének tárgyalásra nem vihető parancsai előtt a föld királyainak is meg kellett hajolniuk, hiszen nem más, mint „Úr Istenünk, a Pápa” adta azokat. Keresztények ezrei kényszerültek a föld barlangjaiban menedéket találni, és még többeket kínoztak, illetve öltek meg. Azonban semmilyen fenyegetés nem tudta megdönteni ezeknek a buzgó keresztényeknek a hitét.

„Évszázadokon keresztül tilos volt a Bibliát terjeszteni.” (51. o.) Hóseás próféciája pontosan teljesült: „Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való.” (Hóseás 4:6). A keresztény egyház pusztán névleges vallássá vált. A szörnyű és szembetűnő társadalmi zűrzavar tévedhetetlenül annak bizonyítéka volt, hogy az emberiség oktalanul megvetette az „Így szól az Úr”-t.

A múlt figyelmeztetésül szolgál a jövőre. Nagyon sötét idők fognak még következni, amelyet úgy ír le Dániel 12:1, hogy „nyomorúságos idő lesz, amilyen nem volt”. Csak azok fognak megállni, akik állhatatosak és hűségesek, akiknél Isten szava, mint hitük és gyakorlatuk alapja jelen van. Ha megértjük, mi vár ránk, a kilátásunk pozitív lehet. Közel a megszabadulásunk, szeretteim! A parancsnokunk hamarosan érkezik, hogy megszabadítson minket a csalástól és az elnyomástól. Vigyázzunk hát és imádkozzunk, hogy hűségesnek találtassunk!

Rosana Barros
feleség, édesanya, író.
Brazília

2 megjegyzés:

  1. Dávid Isten közelségére vágyott, és a jebúsziaktól meghódított Jeruzsálemet, melyet az ország politikai központjává tett, egyben vallási központtá is szerette volna tenni, ahol Isten van jelen. A kijelentés sátra, a bizonyság ládájának födele Isten földi jelenlétének a helye volt. Így Dávid helyet készített Isten számára az életében, hogy mindenkor Istennel lehessen, s a bizonyság ládáját immár az Úr rendelése szerint a lévita papsággal hozatta Jeruzsálembe.
    Jézus halálát követően a kárpit kettéhasadával és az áldozati rendszer mint előkép szerepének a megszűnésével Isten földi jelenléte is más jelleget öltött. Az Újszövetségi korban Isten jelenléte nem geográfiai és nem fizikai helyhez kötött. Lelke által van jelen, akit Jézus, mint másik Pártfogót, Vígasztalót, Szószólót küld hozzánk, hogy mindenhol jelen tudjon lenni, mibennünk, amint a mi testünk a Lélek temploma.
    Ránk is igaz - ahogyan Dávid is cselekedett -, hogy készítsünk helyet Istennek az életünkben, ami ilyen formán nem egy jól megválasztott telken megépített formás épületet jelent, még nem is feltétlen a belső szobánkat, hanem a megüresített, és Isten számára felékesített lelkünket, ahová szívünk ajtaját megnyitva várjuk Őt.
    150. zsoltár /3-6: “Dicsérjétek kürtzengéssel, dicsérjétek lanttal és hárfával!
    Dicsérjétek dobbal, körtáncot járva, dicsérjétek citerával és fuvolával!
    Dicsérjétek csengő cintányérral, dicsérjétek zengő cintányérral!
    Minden lélek dicsérje az URat! Dicsérjétek az URat!

    Dávid és Izráel népe a bizonyság ládáját hozva zeneszóval, szent táncot járva érkezett. És bár a nép legnagyobb része örömujjongással követte és fogadta a szövetség ládájának megérkezését, mégsem mindenki számára volt ez öröm. Saul lánya, Dávid felesége megvetette Dávidot az Úr iránti hűségéért, odaadásáért, lelkesedéséért, ugrándozó táncáért.
    A támadás, az ellenérzés gyakran közelebbről jön, mint várnánk. Amint bizonyságot teszünk Isten fontosságáról és az Ő “szabadításának öröméről” az életünkben, meglehet, hogy szűk környezetünkben - akár családunkban is - ellenzőkre találunk. De mindenkor tudjuk, hogy “Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek”. S ahogyan Jézus mondta:
    Mt 10/34-37: „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával, és így az embernek ellensége lesz a háza népe. Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, az nem méltó hozzám; aki jobban szereti fiát vagy leányát, mint engem, az nem méltó hozzám;”
    Isten nem leli örömét az ellenségeskedésben, az egymással való szembefordulásban, a szeretetlenségben. De Isten Igéjével kapcsolatban nincs helye kompromisszumoknak, idővel mindenkinek el kell döntenie, hogy kit imád, s hogy melyik oldalon áll.
    S ha ellenérzéssel vesznek is körbe, s gyűlöletesek leszünk is minden nép között, mi csak járjunk körtáncot, a szabadításunk felett érzett örömünkben, s dicsérjük az Urat citerával, fuvolával…

    VálaszTörlés