2020. április 10., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 10 - PÉNTEK - Zsoltárok 68


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 31. fejezet 1731. nap

Számukról, hatalmukról és gonoszságukról, valamint Krisztus hatalmáról és irgalmáról ékesen beszél a gadarai ördöngösök meggyógyításáról szóló szentírási történet. Azok a szerencsétlen megszállottak, lerázva minden korlátot, vonaglottak, tajtékzottak. Kiáltásuk messze elhallatszott. Megsebezték önmagukat, és veszélyt jelentettek környezetüknek. Vérző, eltorzult testük, és tébolyultságuk olyan látványt nyújtott, amiben a sötétség fejedelme gyönyörködött. E szenvedőket fogva tartó démonok egyike ezt mondta: "Légió a nevem, mert sokan vagyunk" (Mt 5:9). A római hadseregben egy légió három-ötezer emberből állt. Sátán seregei is csapatokba rendeződtek. Egyetlen csapat, amelyhez ezek a démonok tartoztak, nem kevesebb, mint egy légiót számlált.

Jézus parancsára a gonosz lelkek eltávoztak áldozatukból, és a megszabadított emberek nyugodtan, csendben, józanul, szelíden ültek a Megváltó lábánál. De a démonoknak Jézus megengedte, hogy egy disznónyájat besodorjanak a tengerbe. Gadara lakóit ez a veszteség érzékenyebben érintette, mint a Krisztus nyújtotta áldás, és könyörögtek a mennyei Orvosnak, hogy hagyja el őket. Sátán éppen ezt akarta elérni. A veszteségért Jézusra hárítva a felelősséget, felébresztette a nép önző félelmét, és gátat emelt, hogy ne hallhassák Jézus szavait. Sátán a veszteségekért, csapásokért és szenvedésekért mindig a keresztényeket okolja, hogy a vád ne azokat érje, akiket illet - őt magát és képviselőit.

Krisztus szándéka azonban nem hiúsult meg. Hagyta, hogy a gonosz lelkek elpusztítsák a disznónyájat, tanulságul azoknak a zsidóknak, akik a nyerészkedés kedvéért tenyésztették e tisztátalan állatokat. Ha Krisztus nem fékezte volna meg a démonokat, akkor nemcsak a disznókat fojtották volna a tengerbe, hanem őrzőiket és tulajdonosaikat is. Az őrzők és a tulajdonosok egyedül Krisztus hatalmának és irgalmának köszönhették, hogy életben maradtak. A történteket Isten azért engedte meg, hogy a tanítványok tanúi legyenek Sátán kegyetlen hatalmának, amit az emberek és az állatok felett gyakorol. A Megváltó azt akarta, hogy követői tudják meg, milyen az az ellenség, akivel szembe kell szállniuk, hogy ne essenek áldozatul cselfogásainak. A környék lakóinak is meg akarta mutatni hatalmát, amellyel széttépi Sátán bilincseit, és megszabadítja foglyait. És bár maga Jézus eltávozott, az oly csodálatosan megszabadított emberek ott maradtak, hogy hirdessék jótevőjük könyörületét.

Más, hasonló jellegű eseteket is megörökít a Szentírás. A kananeus asszony leányát egy démon kegyetlenül kínozta, de Jézus kiűzte szavával (Mk 7:26-30). "Egy vak és néma ördöngöst" (Mt 12:22); az ifjút, akit megszállt egy néma lélek, és "gyakorta veté őt tűzbe is, vízbe is, hogy elveszítse őt" (Mk 9:17-27); az őrültet, aki "egy tisztátalan ördögi lélek"-től gyötörve (Lk 4:36) megzavarta a kapernaumi zsinagóga szombati nyugalmát - a könyörületes Megváltó mindegyiket meggyógyította. Krisztus majdnem minden esetben úgy szólította meg a démont, mint értelmes lényt. Megparancsolta, hogy hagyja el áldozatát, és ne gyötörje tovább. A kapernaumi hívek, látva Krisztus nagy hatalmát, megrémültek, "és egymással szólnak és beszélnek vala, mondván: Mi dolog ez, hogy nagy méltósággal és hatalommal parancsol a tisztátalan lelkeknek, és kimennek?" (Lk 4:36).

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 68

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Nyissuk ki a Bibliánkat pontosan a közepén, és A zsoltárok könyvében fogjuk találni magunkat. A zsoltár nem más, mint szent ének, dicsőítő költemény. Ez a könyv akár a „Dávid énekei” címet is viselhetné, mert a legtöbb az ő szerzeménye. Az ezt követő három könyv a fiának tollából származik, s ezek közül az Énekek éneke zárja a sort. Ez a négy könyvből álló egység dallamokkal nyílik és zárul, összekapcsolva apát és fiát, akik összhangban arra hívnak, hogy velük együtt dicsőítsük Istent.

A 68. zsoltárban azonban van egy üzenet a nőkről, amire felhívták a figyelmemet egypár éve. A 11. vers így szól. „Az Úr adja a szót az asszonyok nagy seregének, ők viszik mindenfelé az örömhírt…” (Egyszerű fordítás) Az új angol fordítás pedig ezt mondja. „A fenséges Mester szól, és sok-sok nő hirdeti az örömhírt.” Ezen asszonyok közül kiemelkedő Ellen G. White. 1844 decemberében ő és négy másik hölgy együtt imádkozott a térdein, amikor az első látomását kapta. Bár sok tekintetben gyenge volt, Isten megerősítette, hogy írhasson, és publikálhasson. Az 1970-es években a Columbia Union College (ma Washington Adventista Egyetem) hallgatója voltam, és részmunkaidőben dolgoztam a Generál Konferenciánál. Szerencsésnek érzem magamat, hogy akkoriban találkozhattam Arthur White-tal, Mrs. White unokájával. Elmondta, hogy E. G. White a legtöbbet fordított női prózaíró a történelemben, csakúgy, mint a legtöbbet fordított amerikai prózaíró bármelyik nemből.

A 68. zsoltár olyan történelmi időre irányítja a figyelmet, amikor Isten felkel, és a bűnösök nem lesznek többé (1-2. vers). Amikor az igazak örvendeznek, és énekelnek annak, aki a felhőkön jár (3-4. vers); a haláltól való szabadulás idejére (20. vers); a napra, amikor Isten szekereinek ezrei meg ezrei jönnek, hogy hazavigyenek bennünket (17. vers). Ezen szekerek egyike Illést is elragadta (2Kir 2:11), ízelítőt mutatva nekünk ama csodálatos nap eseményeiből. És az Úr a népe között fog lakni, ahogyan a Sínai hegynél tette (17. vers).

Dávid arra vágyik, hogy a Föld minden királysága Istent dicsőítse. Azt szeretné, ha az egész emberiség csatlakozna hozzá hitben és reménységben. A zsoltárokban Dávid végig tapasztalatot oszt meg velünk az életének emelkedett és elkeseredett időszakaiból, érzelmet keltve, amely felemeli a lelket Isten szeretetébe. Érvelése a logika törvényét követi, mint egy zenemű a komponálás szabályát. Dávid a zsoltárokban ötvözi mindezt, ahogy megzenésíti a bizonyságtételét, hogy a hallgatóságát átjárja mindaz, ami igazán fontos. Hogy a mindenható, megbízható Teremtőnk nem tart jelentéktelennek, sőt, örökkévaló szeretettel szeret, és velünk és bennünk szeretne lakni. Dávid Úrnak hívja Őt (4. vers). Mi a nevén szólítjuk: Jézus. Ez annyit jelent, Megváltó (Máté 1:21). Jézus a mi Urunk, Megváltónk és Istenünk. A megváltásnál csak egy csodálatosabb van, maga a Megváltó. Dávid így fejezi ezt ki: „Fenséges és félelmetes vagy, ó, Isten, a szent lakóhelyeden!” (35. vers) Valóban, semmi sem lehet nagyszerűbb és gyönyörűbb Jézusnál. Amikor szamárcsikón ülve vonult, és a tanítványai sokasága a ruháját a földre vetve örült, és dicsőítette Őt, a farizeusok azt mondták Jézusnak, feddje meg őket, de Ő ezt válaszolta. „Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani.” (Luk 19:33-40)

Ez a zsoltár a nőkre bízza a hadizsákmány elosztását, majd galambszárnyakról beszél (13. vers), gondosan megválasztott szavakkal lezárva az asszonyokról szóló részt, tekintve, hogy Salamon is utal galambként a nőkre.Nyiss ajtót, húgom, kedvesem, galambom, gyönyörűségem!(Énekek éneke 5:2). És ahogy Jézus nemsokára a felhőkön érkezik, Isten leányai világszerte áldják és fennhangon dicsőítik nevét. Nem tudjuk az énekünket visszatartani, és a tollunkat letenni. Ha megtennénk, a kövek kiáltanának.

Ámen és ámen.

Teresita Pérez

244. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  30-31. fejezeteihez (április 5-11.).

Amióta a bűn megjelent a világunkban, sátán egyik legrosszabb becsapása az, hogy az embert ember ellen fordítja. Ábel halála óta a stratégiája nagy méreteket öltött, és rengeteg vérontással járó háborúkat eredményezett. Ugyanakkor a gonoszsága nem korlátozódik arra, hogy fizikai erőszakkal vagy erkölcsi lealacsonyodással járó tettekre buzdítja az embereket. Oda összpontosít, ahova a haragja irányul: Isten népének sorai közé.

Azok, akik Krisztus kegyelme által úgy döntenek, hogy új életben járnak, az ellenállás és heves üldöztetés útjára kerülnek. Emlékezzetek azonban arra, hogy „nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk” (Efézus 6:12) hanem sátán és az ő angyalai ellen.

Mindazok, akik arra jelentkeznek, hogy Krisztus és az ő követői iskolájában legyenek tanítványok, kiváltják az ördög és az ő ügynökeinek gyűlöletét, legyenek akár hithű keresztények, akár nem keresztények. Mint a zarándokok, akik hazafelé tartanak, ők is ki lesznek téve a viszályoknak, irigységnek és rágalmazásoknak. Némelyik ellenség udvariasságot és előzékenységet mutat, és az elragadó álruhájában még nagyobb fenyegetést jelent. Ennek azonban nem szabad megijesztenie vagy elbátortalanítania Isten gyermekeit, hiszen ahogyan Krisztus győzött, ők is győzhetnek.

Tükröződjön hát vissza Jézus győzelme az életünkben, eloszlatván a bűn sötétségének felhőit, és elűzetvén annak létrehozóját. Őrködjünk és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: