2020. április 30., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 30 - CSÜTÖRTÖK - Zsoltárok 88


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 34. fejezet 1751. nap

Az igaz, hogy a spiritizmus most változtat formáján, és egyik- másik kifogásolhatóbb vonását leplezve keresztény köntöst ölt magára. De a szószéken és a sajtóban elhangzott nézetei hosszú évek óta a köztudatban vannak, és tanúsítják valódi arcát. Ezeket a tanításokat nem lehet letagadni, sem eltitkolni.

A spiritizmus jelenlegi formája korántsem megengedhetőbb, mint a régebbi. Sőt a mostani még veszélyesebb, mert ravaszabbul vezet félre. Korábban a spiritiszták elvetették Krisztust és a Bibliát, most pedig azt vallják, hogy el kell fogadni mindkettőt. De a Bibliát a meg nem újult szív tetszése szerint magyarázzák, hogy súlyos és létfontosságú igazságait hatástalanítsák. Azt hirdetik, hogy a szeretet Isten legfontosabb tulajdonsága, de azt gyenge szentimentalizmussá süllyesztik, és nem tesznek különbséget a jó és a rossz között. Arról hallgatnak, hogy Isten igazságos; hogy kárhoztatja a bűnt; és arról is, hogy szent törvénye mit követel. Az embereket arra tanítják, hogy a Tízparancsolatot holt írásnak tartsák. A spiritizmus tetszetős, megigéző meséi foglyul ejtik az érzéseket, és az embereket arra befolyásolják, hogy ne fogadják el a hit alapjaként a Bibliát. A spiritiszták Krisztustól éppúgy elzárkóznak, mint korábban, de Sátán annyira elvakítja az embereket, hogy a csalást nem veszik észre.

Kevés embernek van helyes fogalma a spiritizmus megtévesztő hatásáról, és a befolyásával járó veszélyről. Sokan csupán kíváncsiságból barátkoznak vele, de nem hisznek igazán benne. A gonosz lelkek hatalma előtt való meghódolásnak még a gondolata is rémülettel tölti el őket. De tiltott területre merészkednek, és a nagy hatalmú pusztító akaratuk ellenére uralkodik rajtuk. Csak egyszer hallgassanak rá, többet nem engedi ki őket fogságából. Képtelenek saját erejükből elszakadni az igéző, csábító varázslattól. Csak Isten hatalma - a hittel elmondott imára válaszként - tudja megszabadítani ezeket a tőrbe csalt lelkeket.

Mindazok, akik bűnös jellemvonásokat melengetnek, vagy szántszándékkal vétkeznek, kihívják Sátán kísértéseit. Elkülönülnek Istentől, és kivonják magukat angyalainak oltalma alól. Amikor Sátán eléjük tárja csalásait, senki sem védi őket, és könnyen zsákmányul esnek. Akik így hatalma alá kerülnek, aligha tudják, hova vezet ez az út. Miután a kísértőnek sikerült hatalmába keríteni ezeket az embereket, eszközként használja fel őket mások megrontására.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 88

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Az ezrahita Hémánt félelem tölti el, mikor a halálra gondol. Teljesen egyedül érzi magát, őt támogató emberi társ nélkül (9. és 19. vers). Talán az is eszébe jut, hogyan nyelte el a föld ősét, Kórét, amikor Isten ellen lázadt (4Móz 16). Így kiált fel: „Hasonlatossá lettem a sírba szállókhoz…” (5. vers). Olyasvalaki elkeseredését érzi, akit élve temetnek a holtak közé. Ehhez a félelemhez társul az Isten haragjától való rettegés (17. vers).

Ezekben az elkeseredett szavakban Jézus haláltusájának kínjait érezzük, amikor Isten haragját szenvedte el a vétkekért, és így kiáltott fel: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?” Egy időre Jézus „nem volt képes átlátni a sír kapuján” és úgy érezte, az életét örökre egy lázadó népért adja. Baráti is elhagyták a kereszten elszenvedett, végső szenvedése idején.

Hémán nagyon is szeretné Istent újra az élők földjén dicsőíteni, ezért is emlékezteti Teremtőjét, hogy a holtak nem dicsőítik az Urat, sem azok, akik a némaságba szálltak alá (lásd 11. vers). Teljes félelmében emlékeznie kell arra, hogy Isten „kegyelmes és hűséges”, haragja csupán rövid ideig tart.

Mindazoknak, akik pánikba esnek, mikor a halál közelít, emlékezniük kell arra, hogy hit által el tudjuk fogadni megváltásunk bizonyosságát. „Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, a kik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint. Mert a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől(Róm 8:1-2).

Imádság: Uram, nem szeretnék addig várni, hogy elrendezzem a dolgaim Veled, míg haldoklom. Köszönöm Neked a megváltás csodáját és a bizonyosságot, hogy megbocsátottad a bűneimet és a Te igazságosságod ruhájába öltöztettél!

Beatrice Neall

247. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   34. fejezetéhez (április 26 –május 2.).

Sátán kegyes és természetfölötti álruhába öltöztette a spiritizmust, hogy becsapja az emberiséget, éppen úgy, ahogyan a kígyóval megtévesztette Évát. Pusztító célját elfedve az elővigyázatlan lelkeket engedelmetlenségre csábítja, hogy csillapítsa azokat a vágyakat, amelyeket a Szentírás elítél.

Sátán felfigyel minden olyan bűnre, amit az ember hajlamos elkövetni, és rengeteg alkalmat kínál számára, hogy kielégítse gonosz hajlamait. Ezreket pusztított már el szenvedélyek és nagyratörő önfelmagasztalás révén. Arra ösztönzi az embert, hogy mérték nélkül áthágja a törvényeket, eltompítva az elméjét, és figyelmét eltereli Krisztus művéről. Az ellenség terve az egész világot félrevezetni, ami az Évának tett ígéretén alapszik: „Bizony nem haltok meg.”

A bukott angyalok, akik a szellemvilág hírnökeinek mutatják magukat, halott szeretteinket utánozzák, és ezzel sokaknál elérték már, hogy megtagadják a Szentírás azon igazságát, hogy a „a halottak semmit nem tudnak.” (Prédikátor 9:5) A hit pajzsát tartva és a „a Lélek kardját [forgatva], amely az Isten beszéde, minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben” (Efézusbeliekhez írt levél 6:17–18), Isten népének hűen kell betöltenie küldetését és kiszabadítani azokat, akik a gonosz fogságába estek.

Sátán hamarosan  komolyan próbára teszi hitünket utolsó erőfeszítésével, és csak azok, akiknek jelleme a Szentíráson edződött, „fognak menedékre lelni Isten igazságában”. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés: