2020. április 8., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 8 - SZERDA - Zsoltárok 66


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 31. fejezet 1729. nap

31. A gonosz lelkek munkája

A látható és a láthatatlan világ közti kapcsolat, Isten angyalainak szolgálata és a gonosz lelkek munkája, amelyről a Szentírás világosan tanúskodik, elválaszthatatlanul összefonódik az emberiség történelmével. Az emberek egyre kevésbé hisznek a gonosz lelkek létezésében, a szent angyalokat pedig, akik szolgálnak "azokért, akik örökölni fogják az üdvösséget" (Zsid 1:14) a halottak lelkének tartják. De a Szentírás nemcsak tanítja, hogy léteznek angyalok, mind jók, mind gonoszak, hanem tagadhatatlanul bizonyítja azt is, hogy ezek nem halott emberek lelkei.

Az ember teremtése előtt már voltak angyalok, mert a föld alapjainak lefektetésekor "együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának" (Jób 38:7). Az ember bukása után - mielőtt még egy ember is meghalt volna - Isten angyalokat küldött az élet fájának őrzésére. Az angyalok természetüknél fogva magasabb rendű lények, mint az emberek, pedig a zsoltáríró az emberről is ezt mondja: "kevéssel tetted őt (az embert) kisebbé az Istennél" (Zsolt 8:6; lásd még Zsid 2:7).

A Szentírás tájékoztat a mennyei lények számáról, hatalmáról és dicsőségéről, Isten kormányzatával való kapcsolatukról, valamint a megváltás munkájához való viszonyukról. "Az Úr a mennyekbe helyeztette az ő székét és az Ő uralkodása mindenre kihat. " A próféta pedig ezt mondja: "Hallám a királyi szék... körül sok angyalnak szavát. " A királyok Királyának fogadótermében szolgálnak az angyalok, a "hatalmas erejűek", az "Ő szolgái, akaratának teljesítői", "hallgatván az Ő rendeletének szavára" (Zsolt 103:19-21; Jel 5:11). Dániel próféta ezerszer ezer és tízezerszer tízezer mennyei követet látott. Pál apostol pedig "angyalok ezrei"-ről beszélt (Dán 7:10; Zsid 12:22). Az angyalok Isten követeiként úgy jelennek meg, "mint a villámlás cikázása" (Ez 1:14); vakító fény kíséretében, sebesen repülnek. Amikor az angyal, akinek tekintete "olyan volt, mint a villámlás, és a ruhája fehér, mint a hó", megjelent a Megváltó sírjánál, az őrök reszkettek a félelemtől, "és olyanokká lőnek, mint a holtak" (Mt 28:3-4). Amikor Szanherib, a gőgös asszír gyalázta és káromolta Istent, és Izraelt elpusztítással fenyegette, "azon az éjszakán kijött az Úr angyala, és levágott az assiriabeli táborban száznyolcvanötezeret". Az angyal "megöle minden erős vitézt, elöljárót és vezért" Szanherib seregében. "És (Szanherib) nagy szégyennel megtére az ő földébe (2Kir 19:35; 2Krón 32:21).

Isten angyalok útján terjeszti ki irgalmát gyermekeire. Angyalokat küldött Ábrahámhoz az áldás ígéretével. Sodoma kapujához is angyalok mentek, hogy megmentsék az igaz Lótot az ítélet tüzétől. Angyalt küldött Isten a pusztába a kimerültségtől és éhségtől haldokló Illéshez, és a pogány király udvarában bölcsességért imádkozó, majd pedig az oroszlánok szabad prédájává kitett Dánielhez. Angyalok vették körül tüzes szekerekkel és lovakkal azt a kis várost is, amelyben Elizeust körülzárták ellenségei. Angyalt küldött Isten Heródes börtönébe a halálra ítélt Péterhez; Filippibe a rabokhoz; a viharos éjszakán a tengeren utazó Pálhoz és társaihoz; Kornéliushoz, hogy bölccsé tegye az evangélium elfogadására. Angyal indította útnak Pétert a megváltás üzenetével a pogány idegenhez. A szent angyalok minden korban így szolgáltak Isten népének.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 66

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Az utasítás „az egész Földnek” szól, hogy örvendezve kiáltson fel Istenhez (1. vers), mert a művei nagyszerűek, és még az ellensége is hódol előtte (3. vers).  Hatalmasak a mi Istenünk művei, és a zsoltáríró arra hívja fel a figyelmünket, hogy ismerjük el azokat, mint például a tenger és a folyó kettéválasztását. Ezek a csodás dolgok példái voltak annak, mit tud tenni Isten értünk, hogy biztonságban haladhassunk át a nehézségen és problémán, és hogy megszabaduljunk attól. Még az is, ha Isten megengedi, próbán menjünk keresztül, azt a célt szolgálja, hogy csiszoljon bennünket, és nagyobb jólétet adjon (10-12. vers). Ennek következménye a vágy, hogy bizonyságot tegyünk az Úrról. „Jöjjetek, és halljátok meg, mit cselekedett a lelkemmel!” (16. vers) Isten soha nincsen messze tőlünk. Meghallgatja a könyörgésünket (19. vers), és nem vonja meg tőlünk a kegyelmét (20. vers). Milyen csodálatos ez!

Ez a zsoltár arra hív bennünket, hogy tanúskodjunk Isten jósága mellett, és dalban fejezzük ki a bizonyságtételünket. A zene felemeli a lelket, megkönnyíti a szívet, eluralja az érzésünket, örömre fordítva azt, amikor Istenhez emeljük az imánkat. A győzelem éneke fog visszhangozni a megváltottak ajkáról, amikor az örökkévaló jutalmukat megkapják. A zene kellemessé teszi a munkát. A zene elűzi a csüggedést. „A dallamos zene Isten egyik ajándéka az embereknek, felülmúlhatatlan, összehasonlíthatatlan eszköz, amikor Isten szeretetével csordultig teli a lélek.” (E G White Selected Messages 335. oldal)

 „A szíve örömét gyakran zsoltárral és mennyei énekkel fejezte ki. Názáret lakói gyakran hallották a hangját, amint dicsérettel és hálával járult Isten elé. A Mennyel az éneke által tartotta a kapcsolatot. Ha a társai a fárasztó munkáról panaszkodtak, a Megváltó ajkáról felszálló édes dallam felvidította őket. Úgy tűnt, hogy a dicsérete elűzi a gonosz angyalokat, és mint a tömjén, jó illattal tölti be a környéket. Hallgatóinak gondolatát a földi élet terhéről a mennyei otthon felé irányította.” (Jézus élete, 52-53.oldal, Advent Kiadó, 1989)

Énekbe foglalhatjuk a hálánkat, és kifejezhetjük a boldogságunkat Istennek, de a szeretet egyedi dallamot ad a szavainkhoz, és ennek eredménye a dicsőítő zene. A zene a Mennyből ered, és az által másképpen tapasztaljuk meg a világot. Akkor énekeltem először hálaéneket, amikor az újszülött kisfiamat tartottam a karomban. A szeretet hatására magától buggyant ki a szívemből. A szeretet dallama volt. Ez a zsoltár arra hív bennünket, hogy énekeljük a szeretet dallamát az egyetlennek, akit szeretünk, a világmindenség Istenének, a mi megváltó Istenünknek.

Ahogy, egy 11 éves thaiföldi kislány kifejezése a zenei ismeretéről mosolygásra késztetett, bár egyetértek az egyszerű szavaival. „Ha nem zenélünk, a lelkünk csak félúton van.”  Ó, a zene megváltoztatja a hozzáállásunkat. Ez a hiányzó összetevő, ami az örömünk kifejezését teljessé teszi, amint a Megváltónkat szemléljük. Isten megáldott minket. Legyünk ennek tudatában, ahogyan a zsoltáros, és áldjuk Istent (20. vers)! Igen, áldott legyen az Ő neve mindörökké! És dalszövegben hagyja el az ajkunkat a hálaadásunk és imádságuk, ahogy dallamban és énekben emeljük fel a lelkünket, amiért Jézus megváltott minket!

Teresita Pérez

244. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  30-31. fejezeteihez (április 5-11.).

Amióta a bűn megjelent a világunkban, sátán egyik legrosszabb becsapása az, hogy az embert ember ellen fordítja. Ábel halála óta a stratégiája nagy méreteket öltött, és rengeteg vérontással járó háborúkat eredményezett. Ugyanakkor a gonoszsága nem korlátozódik arra, hogy fizikai erőszakkal vagy erkölcsi lealacsonyodással járó tettekre buzdítja az embereket. Oda összpontosít, ahova a haragja irányul: Isten népének sorai közé.

Azok, akik Krisztus kegyelme által úgy döntenek, hogy új életben járnak, az ellenállás és heves üldöztetés útjára kerülnek. Emlékezzetek azonban arra, hogy „nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk” (Efézus 6:12) hanem sátán és az ő angyalai ellen.

Mindazok, akik arra jelentkeznek, hogy Krisztus és az ő követői iskolájában legyenek tanítványok, kiváltják az ördög és az ő ügynökeinek gyűlöletét, legyenek akár hithű keresztények, akár nem keresztények. Mint a zarándokok, akik hazafelé tartanak, ők is ki lesznek téve a viszályoknak, irigységnek és rágalmazásoknak. Némelyik ellenség udvariasságot és előzékenységet mutat, és az elragadó álruhájában még nagyobb fenyegetést jelent. Ennek azonban nem szabad megijesztenie vagy elbátortalanítania Isten gyermekeit, hiszen ahogyan Krisztus győzött, ők is győzhetnek.

Tükröződjön hát vissza Jézus győzelme az életünkben, eloszlatván a bűn sötétségének felhőit, és elűzetvén annak létrehozóját. Őrködjünk és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: