2020. április 11., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 11 - SZOMBAT - Zsoltárok 69


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 31. fejezet 1732. nap

A Biblia tanúsága szerint a démonoktól megszállt emberek többsége nagyon szenvedett. De voltak kivételek is. Egyesek, hogy a természetfölötti erő birtokába jussanak, szívesen fogadták Sátán munkáját. Ezeknek természetesen nem volt küzdelmük a démonokkal. Közöttük voltak azok, akik a jövendölés lelkét kapták - Simon mágus, az ördöngös Elimás és az a szolgálóleányka, aki Filippiben Pál és Silás nyomában járt.

Senkit sem veszélyeztet jobban a gonosz lelkek befolyása, mint azokat, akik a Szentírás határozott és bőséges bizonyságtétele ellenére is tagadják az ördög és angyalai létezését és működését. Ameddig nincs tudomásunk mesterkedéseikről, addig szinte elképzelhetetlen előnyük van. Sokan hallgatnak sugallataikra, és közben azt képzelik, hogy a saját fejük után mennek. Ez a magyarázata annak, hogy az idők vége felé, amikor Sátán minden erejével ámít és pusztít, mindenütt azt próbálja elhitetni, hogy Ő nem létezik. Ezzel a fortéllyal álcázza önmagát és munkamódszerét.

A nagy csaló semmitől sem fél annyira, mint attól, hogy felismerjük cselfogásait. Hogy jobban elrejtse valódi jellemét és szándékát, úgy ábrázoltatja magát, hogy csak gúny és megvetés tárgya legyen. Nagyon meg van elégedve, ha groteszk, visszataszító, torz lénynek - félig állatnak, félig embernek - festik meg. Örül, ha hallja, hogy azok, akik értelmesnek és jól értesültnek vélik magukat, tréfából és gúnyból emlegetik.

Sátán nagyon ügyesen álcázza magát. Ezért kérdezik sokan: "Létezik-e valóban ez a lény?". Sikerét bizonyítja az is, hogy a vallásos világ általában elfogadja azokat az elméleteket, amelyek meghazudtolják a Szentírás legvilágosabb bizonyságtételét. Sátán a befolyásáról mit sem tudókat képes leginkább hatalmába keríteni. Igéjében Isten azért tár fel oly sok példát Sátán gonosz munkájára, hogy leleplezze Sátán titkos erőit, és az embert elővigyázatossá tegye támadásaival szemben.

Sátánnak és seregének a hatalma és rosszakarata jogos félelemre adhatna okot, ha nem találnánk védelmet és szabadulást Megváltónknál, aki hatalmasabb náluk. Házunkat reteszekkel és zárakkal gondosan bebiztosítjuk, hogy a gonosz emberektől megvédjük javainkat és életünket. De ritkán gondolunk a gonosz angyalokra, akik folyvást igyekeznek közelünkbe férkőzni, és akiknek a támadása ellen saját védelmi eszközeinkre nem építhetünk. Ha engedélyt kapnak rá, megzavarhatják gondolkozásunkat, tönkretehetik és meggyötörhetik testünket, elpusztíthatják javainkat és életünket. Egyedüli örömüket a szenvedésben és pusztításban találják. Félelmes helyzetben vannak azok, akik nem Isten kívánalmait követik, hanem Sátán kísértéseinek engednek, mígnem Isten átengedi őket a gonosz lelkek irányításának. De akik Krisztust követik, az ő oltalma alatt biztonságban vannak. Isten a mennyből nagy erejű angyalokat küld védelmükre. A gonosz nem törheti át azt az őrséget, amelyet Isten állít népe köré.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 69

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Hogyan kezeljük azokat a zsoltárokat, amelyekben az ellenséget ilyen szemléletes módon átkozzák, Jézusnak ama felhívása fényében, hogy szeressük az ellenfeleinket? (1) Alkalmazhatjuk Péter tanácsát, aki azt írja, hogy néhány dolog a Bibliában nehezen érthető, és így ne is törődjünk azzal; vagy (2) feltételezhetjük, hogy mivel a Bibliában vannak, ihletettek és Istentől valók; illetve (3) tehetünk erőfeszítést azért, hogy megértsük azokat.

Az Újszövetség írói többször idéztek ebből a zsoltárból, mint bármelyik másikból, több részt Jézus életére alkalmazva. János a 4. verset Jézus ellenfeleire alkalmazza, akik ok nélkül utálták Őt; a 9. verset pedig a templom megtisztítására, amikor kihajította azokat, akik megsértették Istent; míg a 21. vers az ellenség megvetését írja le, és azt, ahogy ecettel kínálták meg a szomjúsága csillapítására. Mindezek után szinte azt várnánk, hogy a zsoltár ezekkel a szavakkal folytatódik, „bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek”, ehelyett átkot találunk. Dávid ezzel a kéréssel zárja a zsoltárt. „Töröld ki őket az élők könyvéből!” (29. vers)

Akkor tehát Jézus megbocsátó vagy Dávid átkozódó hozzáállását sajátítsuk el a gúnyolóinkkal szemben? Mivel Dávid következő zsoltára (Zsolt. 70) is tartalmaz átokkal kapcsolatos elemeket, holnap folytatjuk!

Gordon Christo

244. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  30-31. fejezeteihez (április 5-11.).

Amióta a bűn megjelent a világunkban, sátán egyik legrosszabb becsapása az, hogy az embert ember ellen fordítja. Ábel halála óta a stratégiája nagy méreteket öltött, és rengeteg vérontással járó háborúkat eredményezett. Ugyanakkor a gonoszsága nem korlátozódik arra, hogy fizikai erőszakkal vagy erkölcsi lealacsonyodással járó tettekre buzdítja az embereket. Oda összpontosít, ahova a haragja irányul: Isten népének sorai közé.

Azok, akik Krisztus kegyelme által úgy döntenek, hogy új életben járnak, az ellenállás és heves üldöztetés útjára kerülnek. Emlékezzetek azonban arra, hogy „nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk” (Efézus 6:12) hanem sátán és az ő angyalai ellen.

Mindazok, akik arra jelentkeznek, hogy Krisztus és az ő követői iskolájában legyenek tanítványok, kiváltják az ördög és az ő ügynökeinek gyűlöletét, legyenek akár hithű keresztények, akár nem keresztények. Mint a zarándokok, akik hazafelé tartanak, ők is ki lesznek téve a viszályoknak, irigységnek és rágalmazásoknak. Némelyik ellenség udvariasságot és előzékenységet mutat, és az elragadó álruhájában még nagyobb fenyegetést jelent. Ennek azonban nem szabad megijesztenie vagy elbátortalanítania Isten gyermekeit, hiszen ahogyan Krisztus győzött, ők is győzhetnek.

Tükröződjön hát vissza Jézus győzelme az életünkben, eloszlatván a bűn sötétségének felhőit, és elűzetvén annak létrehozóját. Őrködjünk és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: