2020. április 12., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 12 - VASÁRNAP - Zsoltárok 70


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 32. fejezet 1733. nap

32. Sátán csapdái

A Krisztus és Sátán közötti nagy küzdelem, amely majdnem hatezer éve tart, nemsokára lezárul. Az ördög megkettőzi erőfeszítéseit, hogy a lelkeket csapdájában tartva, meghiúsítsa azt a munkát, amit Krisztus az emberért végez. Hogy az ember a bűn sötét fogságában maradjon, míg a Megváltó közbenjárása véget ér, és megszűnik a bűnért való áldozat - ez Sátán célja, ezt igyekszik elérni.

Amikor nem történik semmi különös az ördög hatalmának megfékezésére, amikor az egyház és a világ közömbös, Sátán nem nyugtalankodik, mert nem fenyegeti az a veszély, hogy elveszti foglyait. De amikor az emberek az örök érvényű dolgokra figyelve felteszik a kérdést: "Mit kell nékem cselekednem, hogy üdvözüljek?" - Sátán résen van, hogy összemérje erejét Krisztus erejével, és a Szentlélek befolyását keresztezze.

A Szentírásban olvasunk arról, hogy egy alkalommal, amikor Isten angyalai megjelentek az Úr előtt, Sátán is eljött velük (Jób 1:6); nem azért, hogy hódoljon az örökkévaló Király előtt, hanem azért, hogy az igazak elleni gonosz szándékait sikerre vigye. Ilyen céllal vesz részt az istentiszteleteken is. Láthatatlanul bár, de nagy szorgalommal igyekszik a hívek gondolatait irányítani. Mint ügyes hadvezér, előre lefekteti terveit. Amikor látja, hogy Isten szolgája kutatja a Szentírást, megfigyeli, miről akar igét hirdetni. Majd minden ravaszságát és agyafúrtságát felhasználva úgy igyekszik irányítani a körülményeket, hogy a tanítást éppen azok ne hallják, akiket tévedésükről meg kellene győzni. Azt, akinek a legnagyobb szüksége volna az intésre, meghívatja valamilyen rendezvényre, vagy egyéb dologgal tartja vissza annak a beszédnek a meghallgatásától, amely az élet illata lenne számára.
Sátán azt is látja, hogy az Úr szolgái fájlalják a lelki sötétséget, ami ráborul az emberekre. Hallja, amikor buzgó imában Istentől erőt és képességet kérnek a közömbösség, a nemtörődömség, a tunyaság varázsának megtöréséhez. Ekkor Sátán megújult buzgósággal űzi mesterkedését. Az embereket falánksággal kísérti, vagy egyéb vágyak kielégítésére ösztönzi, és ezzel megbénítja fogékonyságukat, olyannyira, hogy éppen azokat a dolgokat nem hallják meg, amelyeknek megismerésére oly nagy szükségük volna.

Sátán jól tudja, hogy azok, akiket rá tud venni az imádkozás és az igekutatás elhanyagolására, képtelenek támadásait kivédeni. Ezért minden lehetőt kitalál figyelmük lekötésére. Mindig voltak olyan vallásoskodó emberek, akik a megismert igazság követése helyett azok jellemhibáit vagy hitbeli tévedéseit keresték, akikkel nem értettek egyet. Az ilyen ember Sátán jobb keze. Nem kevés azoknak a száma, akik vádakat emelnek testvéreik ellen, és miközben Isten dolgozik, és szolgái őszinte hódolattal járulnak elé, e vádaskodók sem maradnak tétlenül. Hamis színben tüntetik fel azoknak a szavait és cselekedeteit, akik szeretik és követik az igazságot. Azt a látszatot keltik, hogy Krisztus legbuzgóbb, leglelkesebb, legönmegtagadóbb szolgái becsapottak vagy csalók. Hamis képet festenek az igaz és nemes cselekedetek indítékáról; vádaskodnak és gyanút ébresztenek a tapasztalatlanok lelkében. Minden elképzelhető módon igyekeznek tisztátalannak és álnoknak beállítani azt, ami tiszta és igaz.

De senkinek sem kell tévedésben lennie felőlük. Könnyen felismerhető, kinek a gyermekei, kinek a példáját követik, és kinek a munkáját végzik. "Gyümölcseikről ismeritek meg őket" (Mt 7:16). Eljárásuk Sátánéhoz hasonlít, a bőszült rágalmazóhoz, "atyánkfiainak vádolójá"-hoz (Jel 12:10).

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 70

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A bennünket ócsárlók irányában tanúsított ellenszenvvel sokkal többet ártunk magunknak, mint nekik. Az, hogy Jézus megbocsátott a hóhérainak,  - mert nem tudták, hogy mit cselekszenek - semmi jót nem eredményezett számukra. A megbocsátás Jézus irántuk való szánalmát tükrözte. Amikor az üldözők sokasága körülvesz, a megbocsátó magatartás a legjobb eszköz, amely békét hozhat neked. Fölül emel a sérelmen, az önsajnálaton, a kételyen és még sok más dolgon. Azonban ott van a büszkeség és a fölényesség érzésének veszélye a megbocsátásban, ami ellen óvakodnunk kell.

Vannak, akik Dávid életét keresték (3. vers), és vannak, akik Istent keresték (5. vers). Azok, akik Istent keresték nem voltak ellenségei Dávidnak. A király áldást kér rájuk. Azok, akik Dávidnak bajt akartak okozni, Isten ellenségei is voltak, mert Dávid Isten oldalán állt. Azért ellenségei Dávidnak, mert Dávid nyíltan Isten mellé állt. Dávid bátran kérheti a romlásukat, mert ők ellenállnak Istennek és mindennek, ami jó. Ha az ellenségeid azért vannak ellened, mert ellenállnak Istennek, akkor el kell ítélned cselekedeteiket.   

Dávid nem veszi saját kezébe az ügyet. Tartózkodik attól, hogy olyan parancsot adjon megbízható katonáinak, amivel ezeket a hóhérokat elintézték volna. Inkább Istenre bízta a dolgot és otthagyta terheit.

Gordon Christo

245. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   32. fejezeteihez (április 12-18.).

Közel hatezer éve a gonosz teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy az embereket eltérítse attól, hogy az örökkévaló dolgokat keressék. Ezzel aztán Isten szívének okoz fájdalmat. Ő és a szolgái még a szentek közösségében, a gyülekezetekben is élnek a megtévesztés eszközével azoknál, akik elhanyagolják a lelki közösséget. Eretnek dolgokat állítanak be örvendetesnek, és a viszály és a megosztás hangjait erősítik fel.

A Szentírás eltorzított értelmezései által sátán óriási sikereket ér el azon igyekezetében, hogy a hithű keresztények világába olyan tanításokat ültessen el, amelyek a test vágyainak kielégítésének megerősítését szolgálják. „Akik nem akarják elfogadni a Biblia világos, szilárd igazságait, azok állandóan tetszetős mesék után kutatnak, hogy megnyugtassák lelkiismeretüket. Minél kevésbé lelkiek a tanítások, minél kevésbé szólítanak önmegtagadásra és alázatosságra, annál szívesebben fogadják őket.” (A nagy küzdelem, 465. o.) Noha úgy tűnhet, az ellenség tervei kiválóan megvalósulni látszanak, azok nem mások, mint puszta kétségbeesett próbálkozások valakitől, aki tudja, hogy kevés ideje van hátra! (Jelenések könyve 12:12)

Isten népének továbbra is kitartóan kell imádkoznia és a Szentírást tanulmányozni. Biztosak lehetnek afelől, hogy „Minden kísértésnek, minden kedvezőtlen befolyásnak – akár nyílt, akár titkos – ellen lehet állni, de »nem erővel, sem hatalommal, hanem az én Lelkemmel! Azt mondja a seregeknek Ura.« (Zakariás 4:6)” (A nagy küzdelem, 470-471. o.)

Milyen megnyugtató tudni, hogy minden lélek, amelyik bízik Istenben és engedelmeskedik az Ő parancsolatainak, biztonságban tudhatja magát. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: