2020. április 17., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 17 - PÉNTEK - Zsoltárok 75


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 32. fejezet 1738. nap

Az Istennel szembeni bizalmatlanság, ami ellenségeskedés Istennel, a meg nem újult szív természetes hajtása. A hitet a Szentlélek ébreszti; és a hit csak akkor nő, ha ápoljuk. Senki sem válhat erős hitűvé céltudatos erőfeszítés nélkül. A hitetlenség erősödik, ha tápláljuk. Ha az ember szívesebben foglalkozik a kételyeivel és a kifogásaival, mint azokkal a bizonyítékokkal, amelyeket Isten adott hite erősítésére, akkor azt fogja tapasztalni, hogy kételyei egyre erősödnek.

Akik kétségbe vonják Isten ígéreteit, és megkérdőjelezik kegyelmének biztosítékait, meggyalázzák őt. Ahelyett, hogy befolyásuk másokat Krisztushoz vonzana, inkább eltaszítja őket tőle. Ezek az emberek terméketlen fák. Szétterjesztik sötét ágaikat, és eltakarják a napfényt más növényektől. A növények elhervadnak és elpusztulnak a dermesztő árnyékban.

E meddő fák olyan termést hoznak, amely az idők végéig tanúskodik ellenük. A kételkedés magvait vetik, amelyek kifogyhatatlanul teremnek.
Akik igazán meg akarnak szabadulni kételyeiktől, csak egy úton járhatnak. A meg nem értett dolgok megkérdőjelezése és kicsinyes kifogásolása helyett figyeljenek a már reájuk sugárzó fényre, és nagyobb világosságot fognak kapni. Teljesítsék minden felismert kötelességüket, és azokat a feladatokat is meg fogják érteni és el tudják végezni, amelyeket ma még nem látnak tisztán.

Sátán tud szolgálni az igazsághoz megtévesztően hasonlító hamisítvánnyal, becsapva azokat, akik engedik magukat becsapni, akik szeretnék elkerülni az igazság kívánta önmegtagadást és áldozatot. De Sátán egyetlen olyan embert sem tud hatalmában tartani, aki őszintén vágyik megismerni az igazságot - bármibe kerül is. Krisztus az igazság; és a "Világosság eljött volt már a világba, amely megvilágosít minden embert" (Jn 1:9). Isten elküldte az igazság Lelkét, hogy elvezesse az embert minden igazságra. Isten Fiának tekintélye ad súlyt e szavaknak: "Keressetek és találtok!". "Ha valaki cselekedni akarja az Ó akaratát, megismerheti e tudományról" (Mt 7:7; Jn 7:17).

Krisztus követői vajmi keveset tudnak azokról a cselszövésekről, amelyeket Sátán és seregei forralnak ellenük. De a mennyben lakozó meghiúsítja ezeket az ármánykodásokat, és megvalósítja dicső terveit. Az Úr megengedi, hogy népe a kísértések pergőtüzébe kerüljön. Nem mintha örömet találna fájdalmukban és szenvedésükben, hanem mert ennek fontos szerepe van végső győzelmük kivívásában. Nem egyeztethető össze szentségével az, ha távol tartja népétől a kísértéseket. A próbának éppen az a célja, hogy ellenállóvá tegye az embert a gonosz minden csábításával szemben.

Sem gonosz emberek, sem ördögök nem gátolhatják meg Isten munkáját, és nem zárhatják el Őt népétől, ha gyermekei szelíd, töredelmes szívvel megvallva és elhagyva bűneiket, hittel igénylik ígéreteit. Minden kísértésnek, minden kedvezőtlen befolyásnak - akár nyílt, akár titkos - ellen lehet állni, de "nem erővel, sem hatalommal, hanem az én Lelkemmel! Azt mondja a seregeknek Ura" (Zak 4:6).

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 75

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Kinek ne tűnt volna föl már, hogy akik mit sem törődnek a vallással, a hittel, gyakran luxuskörülmények között élnek. Olyan lehetőségük és alkalmuk van, amit szerintünk az Istent követők érdemelnének. Azok, akik semmibe veszik Istent, virágzó üzletet vezetnek, a gazdagságuk oly mértékben gyarapodik, hogy nem is kell már többé dolgozniuk.

Úgy tűnik, Istennek nem az a szándéka, hogy a népe gazdag legyen. Talán az nem tesz jót az Istennel való kapcsolatuknak. Az Úr arra vágyik, hogy az emberek felismerjék a tőle való függőségüket.  Mégis, továbbra is fennáll a kérdés, hogy miért élnek az istentelenek ilyen kényelemben és luxusban. A zsoltáríró biztosít bennünket, hogy ez nem marad mindig így. Isten véget fog vetni ennek az igazságtalanságnak a maga idejében.

Hosszú időt töltünk azzal, hogy az életünk kérdéséről gondolkodunk, merre tartunk, és hová nem. Megvolt a saját elgondolásunk arról, hogy mit kell tennünk, hol kell lennünk, és főleg, hogy mindezt mikor. Egyszer úgy egyezkedtem Istennel, hogy ha várok, és nem teszem ezt meg azt a következő 10 évben, akkor megtehetem majd azt meg amazt. Szerencsére, Isten nem vette figyelembe az én időzítési tervemet, sokkal inkább a sajátját.

Szinte mindnyájan felismertük már, az idő igazolja, hogy Isten időzítése a legjobb.

Gordon Christo

245. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   32. fejezeteihez (április 12-18.).

Közel hatezer éve a gonosz teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy az embereket eltérítse attól, hogy az örökkévaló dolgokat keressék. Ezzel aztán Isten szívének okoz fájdalmat. Ő és a szolgái még a szentek közösségében, a gyülekezetekben is élnek a megtévesztés eszközével azoknál, akik elhanyagolják a lelki közösséget. Eretnek dolgokat állítanak be örvendetesnek, és a viszály és a megosztás hangjait erősítik fel.

A Szentírás eltorzított értelmezései által sátán óriási sikereket ér el azon igyekezetében, hogy a hithű keresztények világába olyan tanításokat ültessen el, amelyek a test vágyainak kielégítésének megerősítését szolgálják. „Akik nem akarják elfogadni a Biblia világos, szilárd igazságait, azok állandóan tetszetős mesék után kutatnak, hogy megnyugtassák lelkiismeretüket. Minél kevésbé lelkiek a tanítások, minél kevésbé szólítanak önmegtagadásra és alázatosságra, annál szívesebben fogadják őket.” (A nagy küzdelem, 465. o.) Noha úgy tűnhet, az ellenség tervei kiválóan megvalósulni látszanak, azok nem mások, mint puszta kétségbeesett próbálkozások valakitől, aki tudja, hogy kevés ideje van hátra! (Jelenések könyve 12:12)

Isten népének továbbra is kitartóan kell imádkoznia és a Szentírást tanulmányozni. Biztosak lehetnek afelől, hogy „Minden kísértésnek, minden kedvezőtlen befolyásnak – akár nyílt, akár titkos – ellen lehet állni, de »nem erővel, sem hatalommal, hanem az én Lelkemmel! Azt mondja a seregeknek Ura.« (Zakariás 4:6)” (A nagy küzdelem, 470-471. o.)

Milyen megnyugtató tudni, hogy minden lélek, amelyik bízik Istenben és engedelmeskedik az Ő parancsolatainak, biztonságban tudhatja magát. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: