2020. április 6., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 6 - HÉTFŐ - Zsoltárok 64


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 30. fejezet 1727. nap

Krisztus követőivel szemben éppolyan ellenségeskedés mutatkozik, mint Mesterükkel szemben. Azok, akik felismerik a bűn undorító jellegét, és felülről való erővel ellenállnak a kísértésnek, biztosan felkeltik Sátán és alattvalói haragját. Az igazság tiszta elveinek gyűlölete, az igazság védelmezőinek gyalázása és üldözése addig fog tartani, amíg lesz bűn és bűnös. Krisztus követői és Sátán szolgái nem érthetnek egyet. A kereszt botránkoztatása még nem szűnt meg. "Mindazok is, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak" (2Tim 3:12).

Sátán képviselői - megbízójuk irányítása mellett - kitartó munkával próbálják Sátán hatalmát megerősíteni, és országát Isten kormányzatával szemben felállítani. Ezért igyekeznek Krisztus követőit megtéveszteni, és hűtlenségre csábítani. Céljuk elérése érdekében kiforgatják és meghamisítják a Szentírást, akárcsak vezérük. Sátán Istent igyekezett meggyalázni, képviselői pedig Isten népét akarják befeketíteni. Az a lelkület, amely Krisztus halálát okozta, indítja a gonoszokat Krisztus követőinek elpusztítására. Mindezt az első prófécia előre jelezte. "Ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony kőzött, a te magod között, és az ő magva között. " És ez az idők végéig fog tartani.

Sátán minden erejét összeszedi, és minden képességét latba veti a küzdelemben. Vajon miért nem ütközik nagyobb ellenállásba? Krisztus katonái miért olyan álmosak és közömbösek? Mert nagyon laza a kapcsolatuk: mert nagy híjával vannak Lelkének. Nem vetik meg a bűnt és nem borzadunk tőle, miként Mesterük. Nem állnak ellene oly határozottan és eltökélten, mint Krisztus. Nem látják, hogy milyen mérhetetlen gonosz és veszélyes dolog a bűn; nem látják a sötétség fejedelmének jellemét és hatalmát. Sokan azért nem szegülnek szembe Sátánnal és ténykedésével, mert hatalmát és rosszindulatát, a Krisztus és egyháza elleni mérhetetlen harcát kevéssé ismerik. Tömegek vannak tévedésben. Nem tudják, hogy ellenségük hatalmas hadvezér, aki a gonosz angyalokat irányítja, és jól bevált terv szerint és ügyes hadmozdulatokkal harcol Krisztus ellen, hogy meggátolja a lelkek megmentését. Az állítólagos keresztények, sőt még az evangélium szolgái is ritkán említik Sátánt; esetleg csak mellékesen a szószéken. Nem vesznek tudomást állandó működéséről és sikereiről. Semmibe veszik azt a sok-sok intést, amelyek ravaszságára hívják fel figyelmüket, mintha még létezéséről sem akarnának tudni.

Míg az emberek mit sem tudnak Sátán stratégiájáról, ez az éber ellenség állandóan a nyomukban van. Beférkőzik otthonunk minden zugába, városaink minden utcájába, a templomokba, az országos tanácskozásokba, a törvényszékekbe; zavart okoz, ámít, megbabonáz; mindenütt rombolja a férfiak, nők és gyermekek lelkét; megosztja a családokat; gyűlöletet, versengést, viszályt, lázadást, gyilkosságot okoz. És mintha a keresztény világ ezeket mind Istennek tulajdonítaná, létezésüket pedig szükségszerűnek.

Sátán szakadatlan igyekezettel próbálja Isten népét hatalmába keríteni azoknak a korlátoknak ledöntésével, amelyek a világtól elválasztják őket. Az ősi Izrael vétkezett, amikor a pogányokkal tiltott kapcsolatokat létesített.

A modern Izrael hasonlóképpen jut tévútra. "E világ istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe" (2Kor 4:4). Azok, akik nem állnak eltökélten Krisztus oldalára, Sátánt szolgálják. A meg nem tisztult szív szereti a bűnt; szívesen elköveti és mentegeti. A megújult szív pedig gyűlöli a bűnt, és eltökélten harcol ellene. Amikor a keresztények gonosz és hitetlen emberek társaságát keresik, kísértésnek teszik ki magukat. Sátán elrejtőzik előlük, és megtévesztő leplét lopva szemük elé vonja. A megtévesztettek nem látják be, hogy az ilyen társasággal Sátán ártani akar nekik, és míg e társaságban jellemük, beszédük, minden tettük a világhoz hasonul, egyre jobban megvakulnak.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 64

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Ellenséges légkör vette körül Dávidot, és megtapasztalta mindazt a rosszat, amit azok az emberek okoztak, akiknek az indítékait Dávid végső veresége iránti vágy fűtötte. Dávid Istenhez kiáltott, hogy hallgassa meg, szabadítsa meg, és rejtse el őt rosszakaróinak tanácsa elől. Részletesen leírja, hogy ellenségei hogyan munkálkodtak ellene és Isten ellen. Ezután a negatív dolgokról inkább Isten felé fordítja a figyelmét, és leírja, hogy az Úr hogyan közömbösíti ellenségeinek erőfeszítéseit, akik végül vereséget szenvednek, amiért Isten gyermekei az Úr dicséretét zengik. Dávid leírása azonnal visszhangra talál a szívünkben, hiszen az ő tapasztalata a miénk is, a sok évezredes nagy küzdelem személyes harcait énekli meg a zsoltáríró.

Ahogyan Dávid, úgy mi is Istenhez kiáltunk; meghallgatásért, védelemért és  ellenségeink kezéből való szabadításért könyörgünk. Tudjuk, hogy kegyetlen világban élünk, ahol az ellenség közöttünk jár, mint egy ordító oroszlán, aki keresi, hogy kit semmisíthetne meg (1 Pt 5:8). Csak a pusztítás jár a fejében, a szív, az elme és lélek elpusztítása, amik által Isten iránti szeretetünk teljességét kifejezhetjük (5Móz 6:5, Mt 18:37). Az ördög taktikája magában foglalja mindazokat, amikről itt Dávid ír: az összeesküvést, gonosz szavakat, és a cselvetést. Ahogy Dávid, úgy mi is találkozhatunk olyan emberekkel, akik ellenünk fordulnak, rossz híreket és hazugságokat terjesztenek rólunk, megtévesztve sokakat féligazságokkal. Valaki nyíltan teszi ezt, és vannak olyanok is, akik a hátunk mögött. Különösen fájdalmas ez, ha akkor ér bennünket igazságtalan vád, amikor ártatlanok vagyunk. Az ördög ellenünk dolgozik. Hazug, és hazugság atyja (Jn 8:44), kétséget és negatív gondolatokat ébreszt, elbátortalanít, hogy meggyöngítsen hitünkben, olyan dolgokkal kísért, amikről tudja, hogy a gyengéink. Ő a mi vádolónk (Jel 12:10), a kárhoztatás hangja (Zak 3:1), emlékeztet bennünket minden botlásunkra és bukásunkra - azt sugallva, hogy nem vagyunk elég jók Jézusnak: hogyan is szolgálhatnánk Őt, tehetnénk bizonyságot Róla, hogyan is kerülhetnénk - éppen mi - Isten országába!? Isten nélkül reménytelen lenne a harcunk Sátán ellen, de az Úr maga harcol értünk.

Ahogy Dávid is leírta, Isten közbelép és Sátán elleni harcunk teljes fordulatot vesz. Az ellenség saját tőrébe esik, és habár eddig győztes pozícióban volt, menekülni kénytelen. Azonban senki sem menekülhet el Isten elől, aki az igazság és az igazságosság nyilait kilőve mindent napvilágra hoz. Kiáll és közbelép értünk, végleges győzelmet adva nekünk. Ellenségeink rettegni fognak a "Bárány haragjától" (Jel 6:15-17), amikor Isten mindörökre véget vet a nagy küzdelemnek. Azok, akik bíznak Benne, és megtartják szavát, nem fognak csalódni. Örömünnep lesz Isten győzelmének napján, és az övéi magasztalni fogják Istent örök dicsőségében.

Drága Istenünk, a nagy küzdelem csatái folytatódnak - napról napra és nemzedékről nemzedékre. Köszönjük Neked, hogy nekünk is bizonyosságunk lehet a végső küzdelem kimenetelét illetően, ahogyan ezt Dávid is megtapasztalhatta. Magasztaltassék nagy neved örökkön örökké!Ámen

Stephanie Sheehan

244. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  30-31. fejezeteihez (április 5-11.).

Amióta a bűn megjelent a világunkban, sátán egyik legrosszabb becsapása az, hogy az embert ember ellen fordítja. Ábel halála óta a stratégiája nagy méreteket öltött, és rengeteg vérontással járó háborúkat eredményezett. Ugyanakkor a gonoszsága nem korlátozódik arra, hogy fizikai erőszakkal vagy erkölcsi lealacsonyodással járó tettekre buzdítja az embereket. Oda összpontosít, ahova a haragja irányul: Isten népének sorai közé.

Azok, akik Krisztus kegyelme által úgy döntenek, hogy új életben járnak, az ellenállás és heves üldöztetés útjára kerülnek. Emlékezzetek azonban arra, hogy „nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk” (Efézus 6:12) hanem sátán és az ő angyalai ellen.

Mindazok, akik arra jelentkeznek, hogy Krisztus és az ő követői iskolájában legyenek tanítványok, kiváltják az ördög és az ő ügynökeinek gyűlöletét, legyenek akár hithű keresztények, akár nem keresztények. Mint a zarándokok, akik hazafelé tartanak, ők is ki lesznek téve a viszályoknak, irigységnek és rágalmazásoknak. Némelyik ellenség udvariasságot és előzékenységet mutat, és az elragadó álruhájában még nagyobb fenyegetést jelent. Ennek azonban nem szabad megijesztenie vagy elbátortalanítania Isten gyermekeit, hiszen ahogyan Krisztus győzött, ők is győzhetnek.

Tükröződjön hát vissza Jézus győzelme az életünkben, eloszlatván a bűn sötétségének felhőit, és elűzetvén annak létrehozóját. Őrködjünk és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: