2021. április 16., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 16 - PÉNTEK - Zakariás 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez


Olvasmány – E.G. White Az imádság 2. fejezet 2101. nap

2. fejezet (6. rész) – AZ IMÁDSÁG SZÜKSÉGLETE

Időt kell szakítanunk az imádkozásra! – Most kell igyekeznünk arra, hogy Istent – ígéreteinek igénylésével – megismerjük. Az angyalok minden buzgó és őszinte imát feljegyeznek. Mondjunk le inkább önző kedvteléseinkről, mintsem elhanyagoljuk az Istennel való beszélgetést! A legnagyobb szegénység és a legönmegtagadóbb életkörülmény az Ő jóváhagyásával jobb, mint a gazdagság, méltóság, kényelem és barátság – anélkül. Időt kell szakítanunk az imádkozásra! – A nagy küzdelem, 622. o.

Töltsetek sok időt imádkozással! – Töltsetek sok időt imával és Isten Igéjének mélyreható tanulmányozásával. Mindenki fogadja el a hit valóságát, higgyen abban, hogy kitöltetik rá a Szentlélek, mivel szomjúhozzák a megigazulást… Kérjünk hit által többet, és kapjunk többet, dolgozzunk együtt Istennel. – Bizonyságtételek 6. kötet, 65–66. o.

Imádkozzatok úgy, mint soha ezelőtt! Tekintsetek Jézusra gyermeki bizalommal és hittel. Tekintsetek Jézusra, míg lelketek elalél a végtelen világosságtól. Mi nem fél-szívvel imádkozunk. Nem félig hiszünk. „Kérjetek és adatik!” Imádkozzatok, higgyetek és erősítsétek egymást! Imádkozzatok, mint még soha, hogy az Úr rátok helyezze kezét, és felfoghassátok, mi a szélesség, hosszúság, magasság, és mélység; megismerjétek Krisztus minden ismeretet fölülmúló szeretetét, és beteljetek Isten egész teljességével! – Bizonyságtételek 7. kötet, 214. o.

Imádkozzatok hát, igen, imádkozzatok, mint soha még, hogy Sátán csalásai el ne ámítsanak, hogy ne essetek a rideg, komolytalan, hiú lelkületbe, és nehogy csak lelkiismeretetek csitításáért tegyetek eleget vallásos kötelességeiteknek! – Bizonyságtételek 2. kötet, 144. o.

Szüntelen imádkozzatok! – „Szüntelen imádkozzatok!” Engedjétek, hogy az imádság lelkülete befolyásoljon. Így készülhettek fel Urunk eljövetelére. – Bizonyságtételek 5. kötet, 235. o.

Sok imára van szükség. – Most sok imára van szükség. Krisztus parancsolja: „Szüntelen imádkozzatok!” Gondolataitokat irányítsátok Isten felé, az erő és a siker forrásához. – Bizonyságtételek lelkészeknek, 510. o.

A munka nem helyettesíti az imát. – Mihelyt fokozódik az ember aktivitása, és Istenért végzett munkáját siker koronázza, megjelenik a veszély, hogy emberi tervekben és módszerekben fog bízni. Egyre kevesebb lesz az ima, megcsappan a hit. A tanítványokhoz hasonlóan minket is fenyeget a veszély, hogy szem elől tévesztjük függésünket Istentől, és tevékenységünkből akarunk Üdvözítőt faragni. Szüntelen Jézusra kell tekintenünk és felismernünk, hogy az Ő ereje végzi a munkát. Miközben komolyan dolgoznunk kell az elveszettek megmentéséért, időt kell szakítanunk az elmélkedésre, imádkozásra, Isten Igéjének tanulmányozására is. Csak a sok imával megvalósított és Krisztus érdemeivel megszentelt munka bizonyul végül elégségesnek, jónak. – Jézus élete, 362. o.

Az ima nélkülözhetetlen, hogy fel tudjuk vállalni a népszerűtlenséget. – Erkölcsi bátorságot, szilárdságot, határozottságot, kitartást és igen sok imát igényel, hogy a népszerűtlen oldalra álljunk át. Hálásak vagyunk, hogy Krisztushoz járulhatunk, miképpen a szegény szenvedők Krisztus elé járultak a templomban. – Evangelizálás, 240. o.

Az ima nélkülözhetetlen, hogy Isten munkáját végezni tudjuk. – Ha készen akarunk állni annak a munkának a végzésére, amelyet Isten ránk akar bízni, sokat kell imádkoznunk, elménket az isteni akarat hullámhosszára kell hangolnunk. Sokan nem jutnak el arra a pozícióra, amelyet elfoglalhatnának, mivel elvárják Istentől, hogy azokat a dolgokat is megtegye, amelyek elvégzésére ők maguk is képesek lennének. Mindazokat, akiket felkészítettek, hogy hasznosak legyenek a szolgálatban, a legszigorúbb szellemi és erkölcsi fegyelemben tovább kell képezni, és akkor Isten – a mennyei erőt az emberi erőfeszítéssel ötvözvén – segítségükre siet. – Bizonyságtételek 4. kötet, 611. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%206&version=NT-HU

Sok minden történt a templom újjáépítésének öt esztendeje alatt. Sátán mindent elkövetett, hogy megakadályozza a sikeres befejezést. Mi köze van mindehhez a különböző színű lovaknak? A lovak és hajtóik azokat a mennyei követeket jelképezik, akik azokért munkálkodnak, akik Isten szolgálatára vállalkoztak. Isten angyalai megpihenhettek volna Dárius király új rendeletének kibocsátása után, ami megerősítette Círus király eredeti rendeletét. A szükséges pénz és anyagok biztosításán kívül ez a rendelet fenyegetést is jelentett mindazok számára, akik ellene voltak Isten munkájának (Ezsd 6:6-12).

Ezen kívül Heldai, Tóbiás és Jedaja érkezett a zsidók közül, hogy az ajándékok felhozatalára emlékeztessen Babilonban. Ez felvidította a népet és a vezetőket. A hit valósággá lett. A templom építése be fog fejeződni. Semmit sem tudunk erről a három férfiról, csupán azt, hogy aranyat és ezüstöt hoztak. Istennek nagyon sok olyan embere van, akikről semmit sem tudunk, akik a maguk helyén fénylenek, és a nevük ott van az Élet könyvében.

Láthatjuk (9-14 vers) Isten tervét népe jövőjére vonatkozóan. Az arany korona, amely Jósua főpap fejére került, nem az ő megtiszteltetésének a jele volt, hanem annak az Embernek az ábrázolása, akinek „a neve Csemete”, aki egy személyben pap lesz és király is. Olyan valaki, aki nem lehetett egy lévita pap. Ez az Aggeus 2:6-9-ben olvasható ígérethez hozzáadott kinyilatkoztatás. Isten, végtelen dicsőségét emberi testben eltakarva jött a templomába. A népet maga „az Úr tanította”. Görögök jöttek és mondták Fülöpnek, hogy Jézust szeretnék látni (Jn 12:20-21). Ők voltak az elsők, akik más népből valóként keresték Őt.

Azt olvassuk a Bibliában, hogy „Ő maga építi fel a templomát". Igen, lelki házzá épít bennünket az Úrban. Zakariás 6 utolsó verse ezekkel a szavakkal zárja a fejezetet: „Így lesz, ha hallgattok az Úrnak, a ti Isteneteknek szavára!" Ez az imádságom: Uram, ígéretedet igényelve azt választom, hogy engedelmeskedem szavadnak, és része leszek lelki templomodnak. Ámen.

David Manzano 

297. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 2. fejezetéhez (április 11-17.).

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad Chicago városán bekötött szemmel és segítség nélkül.

Úgy hangzik, mint ha egy olyan történet kezdete lenne, ami nem jól végződik. Elvégre Chicago egy világváros, teli akadályokkal, kezdve a zsúfolt épületekkel, a sűrű lakosságon, a forgalmas utcákon, a rossz időjáráson és csatornákon át az ellenséges emberekig és állatokig. A legtöbben egyetértenének, hogy veszélyes lenne elindulni egy ilyen kirándulásra anélkül, hogy felhasználnánk a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad az élet ösvényén ima nélkül és magabízóan.

Mennyivel veszélyesebb ez, mint az első helyzet? Rendkívül szerencsés körülmények mellett az első ember akár sértetlenül át is juthat Chicagon. A második nemcsak földi életét kockáztatja, hanem a síron túli jövőjét is.

„Ha volt valaha idő, amikor őrt kellett állnunk és a legnagyobb komolysággal imádkoznunk, az az idő most van. Jóllehet bizonyos dolgok jóknak tűnnek, szükséges, hogy figyelmesen, imalelkületben megvizsgáljuk azokat, mivel lehet, hogy ügyesen álcázott csalásokkal van dolgunk, amelyek által Sátán megpróbálja olyan ösvényen vezetni az embereket, amely megtévesztésig hasonlít az igaz úthoz.” – Az imádság, 27. o.

Sátán kihelyezte az akadályokat. Isten hozza a megoldást. A döntés a tied.

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

  

2 megjegyzés: