2021. április 19., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 19 - HÉTFŐ - Zakariás 9

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez


Olvasmány – E.G. White Az imádság 3. fejezet 2104. nap

3. fejezet (2. rész) – ISTEN MEGHALLGATJA AZ IMÁT

Isten meghallgatja az imát és válaszol. – Isten hallja az imát. Krisztus így szólt: „Ha valamit kértek az én nevemben, én megcselekszem azt.” (Jn 14:14) Ezt is mondja: „Aki nékem szolgál, megbecsüli azt az Atya.” (Jn 12:26) Ha Isten Igéje szerint élünk, minden drága ígéretét beteljesíti életünkben. Krisztus elfogad bennünket, ha átadjuk magunkat neki, bár nem vagyunk méltók a kegyelmére. Isten azokért és azok által munkálkodik, akik követik Őt. – A nagy Orvos lábnyomán, 226–227. o.

Az Úr meghallgatja szolgálói imáit, és minden bizonnyal válaszol rájuk, ha tanácsát, tanításait keresik. – Evangelizálás, 399. o.

Isten mindazok imáit meghallgatja, akik igazán, őszintén keresik Őt. Rendelkezik azzal az erővel, amelyre mindannyiunknak szükségünk van. Megtölti szívünket szeretettel, örömmel, békével és szentséggel. – Bizonyságtételek 9. kötet, 169. o.

Láttam, hogy minden hittel mondott, nyitott szívből fakadó imát meghallgat és megválaszol Isten, és a kérést megfogalmazó akkor részesül az áldásban, amikor a legnagyobb szüksége lesz rá, és a leggyakrabban Isten válasza felülmúlja várakozásait. A megszentelt hívők imái nem vesznek el, ha hittel, őszinte szívből fakadnak. – Bizonyságtételek 1. kötet, 121. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 9

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%209&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%209&version=NT-HU

Zakariás 9. fejezetét talán négy részre oszthatjuk: 1) ítélet a népek felett (9:1-8); 2) a Messiás első eljövetele (9-12); 3) a messiás második eljövetele (13-15); és a megváltottak boldog állapota (16-17).

Az első részben a próféta Isten figyelmeztető üzenetét közvetíti a nemzeteknek. Felsorolja a városokat, például Damaszkuszt, Tíruszt,  Sidónt, melyek a világ népeit képviselték. Arannyal és ezüsttel gazdagítják magukat, de az Úr tűzzel pusztítja el őket.

A népek feletti ítélet közben ott lesz a maradéka is azoknak az embereknek, akik az Úrhoz fordulnak, és olyanok lesznek, mint Júda és Jeruzsálem. Milyen csodálatos! Itt bepillantást nyerhetünk Isten gondolataiba, aki szeretné, hogy minden nemzet Hozzá forduljon. Az ígérete, miszerint az elnyomók sohasem fogják eltaposni a megváltottakat, bátorító számunkra (8. vers).

A második részben, a kilencedik verset Máté és János is idézte, ahogyan leírták a Messiás diadalmas bevonulását Jeruzsálembe. Képzeljük el Jézust szamárháton ülni, ahogyan megérkezik Jeruzsálembe!  Képzeljük hozzá, hogy néhány nap múlva megfeszítik! A húsvét előtt a tavaszi szellő lágyan fúj a sokaság között, akik pálmalevelekkel integetnek és Hozsánnát kiáltanak. Ő a királyok Királya, de nem lovon vagy szekéren érkezik, mint egy királyi személy, hanem szamárháton, ami Izrael királyainak szimbóluma.

A következőkben Zakariás úgy fogalmaz, hogy Isten a kiszáradt kútból ment ki minket (11. vers). Ez az a kút, az a mélység, ahova Sátán lesz bezárva a millennium alatt (Jel 20:3). Az Úr megszabadít minket Sátán szorításából a vérrel kötött szövetségén keresztül. A „remény foglyai” (12. vers) Izrael lelki embereire utal, akik a mennyei Jeruzsálem felé fordulnak és nem csak a fogságból visszatérve a földi Jeruzsálemhez.

Néhány zsidó kommentátort megzavart, hogy a Biblia kétféle messiásképet ad. Dániel 7-ben a Messiás felhőkből ereszkedik alá. Zakariás 9-ben szamárháton, alázattal érkezik. Ezért így magyarázták: ha Izrael méltó rá, akkor a Messiás felhőkben fog leszállni az égből, de ha Izrael nem méltó, akkor alázattal érkezik (lásd: Zsidó Talmud Szanh 98a). Azonban aki hisz Jézusban, megérti, hogy mindez az első és a második eljövetelről szól (Mt 24:30).

Zakariás utolsó részében a 13-15. versek a Messiás második eljöveteléről szólnak. Az Úr megjelenik, megfújja a trombitát, és forgószél támad. Felkarolja a népét, és megvédi őket. Ezen a napon a népe békét és nyugalmat lel mellette, mint nyája az Ő jelenlétében. Mint ékkövek fogunk ragyogni koronáján! Semmi sem nagyobb az Ő jóságánál!

Célunk, hogy teljesen Isten felé forduljunk. Eljön, és beteljesíti az ígéretét, pontosan úgy, ahogyan beteljesítette az első eljövetelekor, tehát a második eljövetelekor az uralma kiterjed tengertől tengerig, a föld végső határáig (10 vers). Uralma kiterjed az egész univerzumra, ahol többé nem lesz bűn. Ámen.

Sook-Young Kim 

298. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 3. fejezetéhez (április 18-24.).

„Láthatatlannak érzem magamat.”

„Szeretném, ha meghallanának.”

„Tudni akarom, hogy számítok valakinek.”

Éhség van a világunkban, és nem csak az ételre éhezünk. Az emberek kiéheztek arra, hogy megtalálják életük értelmét és valahova tartozzanak. Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy valakivel megoszthatjuk a boldogságunkat, hogy valaki gondoskodik rólunk, amikor szomorúak vagyunk és valaki azt akarja, ami legjobb a számunka.

Sajnos ebben a világban, ahol élünk, az emberek mindig csalódást fognak nekünk okozni. Ez egy olyan szükséglet, amit csak Isten tud betölteni, és micsoda Istenünk van! Adott nekünk egy ima forróvonalat, hogy bárhonnan és bármikor elérhessük. Nemcsak hogy minden egyes imával foglalkozik, de itt is élt korábban, és elsőkézből tudja, milyen küzdelmeken megyünk keresztül. Ezen felül még a véget is ismeri, kezdettől fogva, és választ tud adni az imáinkra, tudván, mi a legjobb az örökkévalóság szemszögéből.

Miért sóvárog tehát annyi ember Isten után, amikor mindannyiunk számára elérhető? Azért, mert Isten arra vár, hogy bemutassuk őt az embereknek! És ennek most van itt az ideje!

És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek.” Márk 16:15

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

  

3 megjegyzés: