2021. április 23., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 23 - PÉNTEK - Zakariás 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez


Olvasmány – E.G. White Az imádság 3. fejezet 2108. nap

3. fejezet (6. rész) – ISTEN MEGHALLGATJA AZ IMÁT

A szent bátorsággal mondott ima. – „Ha énbennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és meglesz az néktek.” (Jn 15:7) Imáitokban hivatkozzatok erre az ígéretre! Kiváltságunk, hogy szent bátorsággal járuljunk az Úr elé. Ha őszintén kérjük, hogy árasszon ránk világosságot, Ő meghallgat és válaszol kérésünkre. Ám ennek az a feltétele, hogy imáinkkal teljes összhangban éljünk, különben hiábavaló minden könyörgésünk. – Gyermeknevelés, 499. o.

A menny nyitva áll kéréseink előtt. Isten hív minket, hogy „járuljunk bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk, alkalmas időben való segítségül” (Zsid 4:15–16). Hittel kell megjelennünk Isten előtt, meg lévén győződve, hogy megkapjuk mindazt, amit kértünk. – Signs of the Times, 1892. április 18.

A szükségleteinkért mondott ima. – Isten Igéjének minden egyes ígéretét imánkba foglalhatjuk, amennyiben Isten adott szavára támaszkodunk. Bármilyen lelki áldást óhajtunk, kiváltságunk, hogy Jézus nevében kérjük. Egyszerű szavakkal, gyermeki hittel tárhatjuk fel Isten előtt szívünket. Amennyiben szükséges, táplálékért és ruházatért is könyöröghetünk hozzá, éppúgy, mint lelki ínségünkben is az élet kenyerét és az igazság öltönyét is tőle kérjük. Mennyei Atyátok jól tudja, hogy nektek minderre szükségetek van, s ezért felszólít benneteket, hogy jöjjetek és kérjetek. Csak Jézus nevében nyerhetjük el mindezen áldásokat, hiszen Isten éppen azáltal akarja Fia nevét megdicsőíteni, hogy kínzó szükségleteinket kegyelmének kincstárából ingyen és bőkezűen kielégíti. – Gondolatok a Hegyibeszédről, 133. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 13

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%2013&version=NT-HU

„Azon a napon forrás fakad Dávid háza és Jeruzsálem lakói számára, hogy lemossa a vétket és a szennyet” (1. vers – új prot. ford.). Milyen kegyelemmel és bátorítással teljes kép ez!

Zakariás könyvének 13. fejezete tulajdonképpen az előző fejezet folytatása. A 12. fejezet 10. versében egy próféciát találunk a Messiásról, akit majd átszegeznek (vagy átdöfnek). Ebben a fejezetben tehát, az első versben található „azon a napon” kifejezés arra a napra utal, amikor majd a Messiás megfeszíttetik, nem pedig a végidei napra. Amikor a Messiás meghal, mint Istennek bemutatott áldozat, és a nép gyászol és sír a halála miatt; akkor nyílik meg a bűntől megtisztító forrás. 

A 2-4. versekben a Mindenható Isten megígéri, hogy a bálványokat, a hamis prófétákat és a tisztátalan lelket, ami oly sokakat elveszített, végül eltávolítja a földről. 

Az 5-6. vers az eljövendő Megváltóról szól. Úgy idézi fel őt, mint aki a földművelésből él ifjúkora óta, majd szenvedéséről ír. Hátát, mellkasát sebesítik meg. Az evangéliumokban azt találjuk (Mt 27.26; Mk 14:65; 15:15; Lk 22:63; Jn 19:1, 18), hogy Jézust miként ostorozták, ütötték és gúnyolták.

Ellen G. White is idézi a 6. verset néhány ézsaiási igeverssel együtt (az 53. fejezetből), amikor Krisztusnak, Isten szolgájának halálát írja le (Az apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 150. oldal). Mindez akkor történt, amikor barátai házában volt látogatóban, vagyis Dávid házában, Jeruzsálem lakóinál, amely az emberiséget jelképezi.

Ahogy a 7. vers megjövendöli, és maga Jézus is idézi ezt a szakaszt Mt 26:31-ben, amikor a Messiás, a pásztor megsebesül, tanítványainak nyája szétszéled és elmenekül. Ő azért jött, hogy az emberiséget a bűnökből és lázadásból megtisztító kutat felnyissa, de hallgatóit olyannyira elvakította a gonoszság és a kapzsiság, hogy halálra adták őt. Azok, akik a templom szolgálatában álltak, és születésüktől fogva a kor vallási rendszerének vezetői voltak, saját Uruk ellenségeivé váltak.

Vigyázzunk, nehogy mi is önmagunk felmagasztalására használjuk az Úrtól kapott kiváltságainkat! Amink van, azt az Úr dicsőségére kell használnunk, aki teremtett és megváltott bennünket.

Lenyűgöző látni, hogy az Ige üzenetének jó része inkább szól nekünk, akik a vég idején élünk, mint bárki másnak, aki a történelem során élt, beleértve azokat is, akik közvetlenül hallgatták a prófétákat. Ennek a fejezetnek a vége is ezt bizonyítja (8-9. vers).

Az Úr annyi próbát és nehézséget enged meg a maradéknak, hogy felhagyjanak a bűnös világiassággal, és az önfelmagasztalás iránti vágyukkal. Akkor Isten népe leszünk, és Ő lesz a mi Istenünk. Amikor ez megtörténik, boldogan mondhatjuk mindnyájan: „Az Úr az én Istenem!” 

Sook-Young Kim 

298. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 3. fejezetéhez (április 18-24.).

„Láthatatlannak érzem magamat.”

„Szeretném, ha meghallanának.”

„Tudni akarom, hogy számítok valakinek.”

Éhség van a világunkban, és nem csak az ételre éhezünk. Az emberek kiéheztek arra, hogy megtalálják életük értelmét és valahova tartozzanak. Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy valakivel megoszthatjuk a boldogságunkat, hogy valaki gondoskodik rólunk, amikor szomorúak vagyunk és valaki azt akarja, ami legjobb a számunka.

Sajnos ebben a világban, ahol élünk, az emberek mindig csalódást fognak nekünk okozni. Ez egy olyan szükséglet, amit csak Isten tud betölteni, és micsoda Istenünk van! Adott nekünk egy ima forróvonalat, hogy bárhonnan és bármikor elérhessük. Nemcsak hogy minden egyes imával foglalkozik, de itt is élt korábban, és elsőkézből tudja, milyen küzdelmeken megyünk keresztül. Ezen felül még a véget is ismeri, kezdettől fogva, és választ tud adni az imáinkra, tudván, mi a legjobb az örökkévalóság szemszögéből.

Miért sóvárog tehát annyi ember Isten után, amikor mindannyiunk számára elérhető? Azért, mert Isten arra vár, hogy bemutassuk őt az embereknek! És ennek most van itt az ideje!

És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek.” Márk 16:15

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: