2021. április 17., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 17 - SZOMBAT - Zakariás 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 2. fejezet 2102. nap

 

2. fejezet (7. rész) – AZ IMÁDSÁG SZÜKSÉGLETE

Az ima nélkülözhetetlen az igazság megértésében. – Az üdvösséggel kapcsolatos témák rendkívüli fontossággal bírnak, és csak a megszentelt gondolkodásúak képesek megérteni azok jelentésének mélységét. A megváltási terven kitartóan elmélkedni örömöt jelent, és biztonságunkat szolgálja. Ehhez pedig hitre és imára van szükség. Elménk annyira korlátolt, hogy csupán töredékét látjuk annak a tapasztalatnak, amelyet Isten kegyelméből átélhetünk. Mennyire keveset értünk az apostol imájából, mely ekképpen hangzik: „Hogy adja meg néktek az Ő dicsősége gazdagságáért, hogy hatalmasan megerősödjetek az Ő Lelke által a belső emberben; hogy lakozzék a Krisztus a hit által a ti szívetekben; a szeretetben meggyökerezvén és alapot vevén, hogy megérthessétek minden szentekkel egybe, mi a szélessége és hosszúsága és mélysége és magassága az Isten jóvoltának, és megismerjétek a Krisztusnak minden ismeretet felül haladó szeretetét, hogy ekképpen beteljesedjetek az Istennek egész teljességéig. Annak pedig, aki véghetetlen bőséggel mindeneket megcselekedhetik, feljebb, hogy nem mint kérjük vagy elgondoljuk, a mi bennünk munkálkodó erő szerint, annak légyen dicsőség az egyházban a Krisztus Jézusban nemzetségről nemzetségre, örökkön-örökké! Ámen!” Ef 3:16–21) – Review and Herald, 1891. november 17.

Az ima nélkülözhetetlen az otthonban. – Még a családi körben sem maradhat meg sokáig a szeretet, ha az akarat és természet nem alkalmazkodik Isten akaratához. Minden képességüket és szenvedélyüket összhangba kell hozniuk Jézus Krisztus jellemtulajdonságaival. Ha a szülők egyesítik érdekeiket Isten félelmében, hogy tekintélyük legyen az otthonban, akkor észreveszik, ehhez sok ima és józan ítélőképesség szükséges. Amikor keresik Istent, megnyílnak szemeik és meglátják a jelenlevő mennyei követeket, akik a hit imáira való feleletül megvédelmezik őket. Legyőzik jellemhibáik gyengeségét, és a tökéletesség felé haladnak. – Boldog otthon, 315–316. o.

Az ima nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kapcsolatban maradjunk Istennel. – Ha elhanyagoljátok az imát, vagy csupán néha-néha, alkalomszerűen imádkoztok, amint megfelel nektek, meg fog szakadni kapcsolatotok Istennel. Hitéletetek elsorvad, spirituális képességeitek elgyengülnek, vallásos tapasztalatotok egészségtelen,erőtlen lesz. – Sign of the Times, 1893. július 31.

Az ima nélkülözhetetlen a lelki erőhöz. – Sokan azért nyugtalanok, mert nem járulnak rendszeresen a boldogság forrásához. Krisztus nélkül szeretnék megtalálni azt, ami csakis Krisztusban található meg. Benne sosem csalatkozunk. Ó, mennyire elhanyagolják az ima előjogát! Isten Igéjének olvasása felkészíti az elmét az imádkozásra. Az egyik legnyomósabb ok, amiért oly kevesen vágynak ima révén Istenhez közeledni, az, hogy olyan elbűvölő olvasmányokba mélyednek, amelyek szentségtelen képzelgésekbe, szenvedélyekbe kergetik őket. Isten Igéjét nem szeretik, az imaórákat nem látogatják. Pedig az ima a hívő fegyvere. Amikor egyedül van, voltaképpen nincs egyedül, mivel érzi Annak jelenlétét, aki ígéretet tett a világnak: „Íme, én tiveletek vagyok a világ végezetéig”. – Review and Herald, 1880. március 11.

Az ima nélkülözhetetlen a mennybe jutáshoz. – Egyetlen meggondolatlan, önmagával szemben elnéző, szórakozott és önző ember sem léphet be a mennyországba, ehhez folyamatos őrködésre és imádkozásra van szükség. A lelki éberség az ára biztonságunknak. Ne közelítsetek Sátánhoz még egy centimétert sem, nehogy kihasználja gyengeségeteket. – Adventista Bibliakommentár 6. kötet, 1094. o.

Az ima megtart a hitben. – Szüntelen imádkozás és figyelmes vigyázás híján fennáll a veszélye, hogy közömbösek leszünk és letérünk az igaz útról. Ellenségünk állandóan arra törekszik, hogy akadályokat gördítsen a kegyelem trónjához vezető úton, hogy megtörje kitartásunkat az imádkozásban és a hitben, amely olyannyira fontos a kegyelem és az erő elnyeréséhez, amellyel legyőzhetjük a kísértést. – Review and Herald, 1904. december 8.

Ima a Szentlélekért. – Ha tanulni szeretnénk Krisztustól, úgy kell imádkoznunk, ahogy az apostolok tették, amikor kitöltetett rájuk a Szentlélek. Szükségünk van Isten lelkének keresztségére. Ha nem engedelmeskedünk Isten Igéjének, még egy óra erejéig sem leszünk biztonságban. – A keresztény nevelés alapelvei, 537. o.

Ima által a gyengeség erővé válik. – Sokan nem tartják fontosnak, hogy szívvizsgálatot tartsanak, és uralkodjanak magukon. Nem virrasztanak és imádkoznak, hogy kísértésbe ne essenek. Ha virrasztanának, rátapintanának gyönge pontjaikra, ahol a legvalószínűbb a kísértések rohama. Virrasztás és ima segítségével annyira őrködni tudnak gyönge pontjaikon, hogy azok válnak erős pontjaikká, s ha kísértésbe esnek, nem szenvednek többé vereséget. Krisztus követője naponta vizsgálja meg magát, hogy teljesen kiismerje viselkedését. – Bizonyságtételek 2. kötet, 511. o.

Imádkozz minden helyzetben! – Minden kapcsolatodat, ami az üzleti életet vagy szabad idődet érinti, vagy ami egy egész életre szól, buzgó, alázatos imával építsd ki! Ezzel bizonyítod, hogy tiszteled Istent, és Isten is tisztelni fog téged. Amikor félsz – imádkozz! Ha elcsüggedtél, szorítsd össze ajkadat az emberek előtt; ne vess árnyat mások ösvényére, hanem mindent mondj el Jézusnak! Nyújtsd ki segítségért kezedet! Gyengeségedben ragadd meg azt az erőt, amely végtelen! Kérj alázatosságot, bölcsességet, bátorságot, több hitet, hogy meglásd a fényt Isten fényében, és örvendezz Isten szeretetében! – A nagy Orvos lábnyomán, 513. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 7

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%207&version=NT-HU

Isten szavának ereje van. Olyan ereje, hogy Isten meg tud benne jelenni nekünk. A szavai felemelik a gondolatainkat, bátorítanak és biztonságot adnak, amikor problémáink vannak. Isten szavának ereje rá tud világítani igazi énünkre, és változásra késztet minket.

Azonban ha megkeményítjük szívünket, a Tóra (Mózes írásai) nem tud átjárni minket. Ez volt a probléma az ősi Izraelben is. Ez lesz a problémánk nekünk is, ha visszautasítjuk Isten törvényének értékét, és nem hallgatunk a prófétákra, akiket az Úr lelke késztetett, hogy szóljanak hozzánk (Zak 7:11-12).

Ez a fejezet ott kezdődik, hogy az Úr megszólította Zakariást. Dáriusz király uralkodásának negyedik évében, Kr. e. 518-ban történt, két évvel a Templom újjáépítésének befejezése előtt. A templom szerkezete nem volt olyan szép, mint az eredetié, ezért az emberek kérdezősködtek, hogy esetleg böjtölniük kellene, mint ahogyan azt 70 évig tették a babiloni fogságban? Zakariás gondolatban visszavitte őket 70 évvel ezelőttiig és megmutatta nekik, hogy milyen állapotok uralkodtak akkor, ami miatt a Templomot elpusztították, és a népet fogságba vetették.

Nem követték Isten utasítását. Ahogy a korábbi helyzetükről olvasunk, méltatlankodhatunk a nép viselkedésén. Azonban az igaz ok, ami elszomoríthat, az az, hogy ez a leírás nagyon hasonlít arra, ami most is körülöttünk történik. Mélyen érezhetjük Isten haragját és bánatát.

Az ítéleteik nem voltak igazságosak, nem mutattak kedvességet, szeretetet és együttérzést mások iránt, és elnyomták a szegényeket. Isten figyelmeztette őket a prófétákon keresztül, nehogy rosszat tegyenek a testvéreik ellen, de a nép ezt elutasította.

Isten megkérdezi az 5-6. versekben: Amikor gyászoltatok és böjtöltetek, értem tettétek? Ha esztek és isztok, nem magatokért teszitek? (Hasonlítsuk össze 1Kor 1:31 versével, ahol Pál ezt mondja: „Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek.”) Mik azok a mozgatórugók, melyek minket motiválnak, bármit is teszünk? Minden az Istenhez való hozzáállásunkból fakad, aki feláldozta magát, hogy mi megváltást nyerjünk? Vagy a szívünk mélyéből fakadó önzés, ami még akkor is megvan, amikor istentiszteleten, vagy más keresztény programon vagyunk?

Zakariás, a leírástól kezdve, mely a korábbi próféták korszakát vázolja fel a hetedik fejezetben, túlmutatva saját korán, Krisztus első eljövetelén, az Ő életén és szenvedésein (Zak 9:9; 11:12-13; 13:6,7) keresztül eljut Jézus utolsó eljöveteléig, amely a millennium után történik majd meg (Zak 14:4).


Jézus második eljövetelének küszöbén vagyunk. Ahogyan halljuk a próféta szavait, itt az idő, hogy visszatérjünk Istenhez. Forduljunk az Úrhoz bűnbánó szívvel! Keressük az Urat őszinte szívvel és Ő felénk fog fordulni, meghallgat minket, ahogyan mi is hallgatunk Reá (13. vers).

Sook-Young Kim 

297. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 2. fejezetéhez (április 11-17.).

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad Chicago városán bekötött szemmel és segítség nélkül.

Úgy hangzik, mint ha egy olyan történet kezdete lenne, ami nem jól végződik. Elvégre Chicago egy világváros, teli akadályokkal, kezdve a zsúfolt épületekkel, a sűrű lakosságon, a forgalmas utcákon, a rossz időjáráson és csatornákon át az ellenséges emberekig és állatokig. A legtöbben egyetértenének, hogy veszélyes lenne elindulni egy ilyen kirándulásra anélkül, hogy felhasználnánk a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad az élet ösvényén ima nélkül és magabízóan.

Mennyivel veszélyesebb ez, mint az első helyzet? Rendkívül szerencsés körülmények mellett az első ember akár sértetlenül át is juthat Chicagon. A második nemcsak földi életét kockáztatja, hanem a síron túli jövőjét is.

„Ha volt valaha idő, amikor őrt kellett állnunk és a legnagyobb komolysággal imádkoznunk, az az idő most van. Jóllehet bizonyos dolgok jóknak tűnnek, szükséges, hogy figyelmesen, imalelkületben megvizsgáljuk azokat, mivel lehet, hogy ügyesen álcázott csalásokkal van dolgunk, amelyek által Sátán megpróbálja olyan ösvényen vezetni az embereket, amely megtévesztésig hasonlít az igaz úthoz.” – Az imádság, 27. o.

Sátán kihelyezte az akadályokat. Isten hozza a megoldást. A döntés a tied.

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

 


4 megjegyzés: