2021. április 28., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 28 - SZERDA - Malakiás 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 4. fejezet 2113. nap

 

4. fejezet (4. rész) – IMA ÉS LÉLEKMENTÉS

Vannak, akik kimondhatatlanul sóvárogják a világosságot, biztosítékot, erőt kívánnak, többet, mint eddig megérthettek. Meg kell keresnünk őket, munkálkodnunk kell érettük türelmesen, kitartóan. Könyörögj buzgó imában segítségért az Úrhoz! Tárd fel Jézust, mert ismered Őt mint személyes Üdvözítődet. Az Ő, szívet lágyító szeretetéről, kegyelméről áradozz. Nem szükséges a hittételek tanítása – csak ha kérdezik. De vedd az Igét, és szeretettel mutasd be előttük Krisztus drága, szentséges életét, akihez neked és nekik is járulniuk kell, hogy üdvözüljenek. – Evangelizálás, 442. o.

A tanítványok komoly imában fordultak az Úrhoz, hogy adjon nekik készséget, hogy az emberek elé állhassanak, és a mindennapi érintkezés folyamán olyan szavakat mondjanak, amelyek a bűnösöket az Üdvözítőhöz vezetik. Miközben minden véleménykülönbséget megszüntettek egymás között, és minden elsőbbségi- vagy uralomvágyeltűnt szívükből, bensőséges keresztényi közösségben szorosan egybeforrtak. Mind közelebb jutottak Istenhez, és felismerték, hogy mily nagy kiváltságban volt részük, amikor Jézussal oly bizalmas kapcsolatban állhattak. Viszont szomorúság ülte meg szívüket, ha arra gondoltak, hányszor okoztak Őneki fájdalmat lassú felfogásukkal és közömbösségükkel tanításaival szemben, melyet javukra akart közölni velük.

Az előkészület ideje a mélységes, komoly töredelem és az önvizsgálat napjai voltak számukra. Érezték lelki szegénységüket, és felülről, az Úrtól kérték a kenetet, mely alkalmassá teszi őket a lélekmentési munkákra. Nemcsak a maguk számára kértek áldást, hanem könyörögtek mások lelki üdvéért is. Tisztán látták, hogy az evangéliumot el kell vinniük az egész világnak, és buzgón könyörögtek azért az erőért, melyet Jézus Krisztus megígért nekik. – Az apostolok története, 37. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Malakiás 4

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Malaki%C3%A1s%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Malaki%C3%A1s%204&version=NT-HU

Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja” (Mal 4:5).

Malakiás 3-ban Isten megígérte, hogy egy különleges követet küld, aki felkészíti népét az Ő személyes eljövetelére. Vajon ki lesz ez a követ?

Malakiás 4. fejezete azonosítja őt.  Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja. És az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz, hogy el ne jöjjek és meg ne verjem e földet átokkal” (Mal 4:5-6).

Isten követe úgy jelenik meg, mint Illés, Izrael nagy prófétája. De vajon mit jelentett az, hogy Isten elküldi Illést? Talán visszaküldi őt a mennyből, ahová elragadtatott? Honnan kellett az embereknek felismerniük, hogy ki lesz ez az Illés-alak? Hogyan fog kinézni?

Hogyan nézett ki az igazi Illés? És monda nékik: Milyen volt az a férfiú, aki előtökbe jött volt, és ezeket a beszédeket szólá néktek? És felelének néki: Egy szőr-ruhás ember, derekán bőr övvel felövezve. Akkor monda: Thesbites Illés volt” (2Kir 1:7-8).

Illés visszatérésének próféciája nagyon fontossá vált a zsidók számára. Minden Húsvét alkalmával valósággal eggyel több terítéket használtak, helyet hagyva és várva Illés visszatértére.

Malakiás után hosszú ideig nem támad majd próféta Izraelben. 400 évig nem hallatszik prófétai szó. Isten hallgatni látszik. De a csend megtörik majd Zakariás pap fiának csodálatos születésével (Lk 1:5-25), aki kiáltó szó lesz a pusztában, valaki, aki szőr-ruhát és bőrövet visel. Ha megkérdezték volna, ő-e Illés, Keresztelő János csak ennyit felelt volna: Én kiáltó szó vagyok a pusztában. Egyengessétek az Úrnak útját” (Jn 1:23). Illés lelkével és erejével szólt (Lk1:17).

Az utolsó időkre vonatkoztatva az útkészítés Krisztus második eljövetelére mutat, hirdetve a hármas angyali üzenetet az egész világnak, minden népnek, nyelvnek és nemzetnek (Jel 14:6-7).

Ennek a malakiási próféciának van egy utolsó időre vonatkozó alkalmazása is. Egy nép, akit Illés jelképez, készíti az Úr Jézus második eljövetelének az útját. Ezt a Hármas angyali üzenet hirdetésével teszi. Ennek az üzenetnek el kell jutni minden nemzethet, nyelvhez és néphez (Jel 14:6-7). Kész vagy arra, hogy része legyél ennek a mozgalomnak, amely Illés lelkével felkészíti a világot Jézus visszajövetelére?

Andy Nash 

299. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 4. fejezetéhez (április 25 – május 1.).

Gyakran úgy hallunk a léleknyerésről és a bizonyságtevésről, mintha egy olyan fontos feladat lenne, ahol eladási kvótát kell elérnünk. Más szavakkal, az elért emberek száma a cél, ahelyett, hogy az életet megváltoztató találkozás Jézussal lenne az, amely átalakítja a szívet.

A bizonyságtétel szükséges dolog és életeket változtat meg. Az emberek sóvárognak a fényre és az erőre ezekben a sötét időkben. Ugyanakkor csak akkor mutathatjuk be Jézust megfelelően, ha már ismerjük Őt mint személyes Megváltónkat. A Jézus iránti szeretetből és hálából fakad, hogy megpróbálunk a szívünkkel elérni másokat, akik éppolyan elveszettnek és zavartnak tűnnek, mint egykoron mi voltunk. Amikor azért imádkozunk, hogy hogyan kapcsolódjunk ezekhez az emberekhez, az közelebb von minket Jézushoz és egyesít minket a Mennyel. Ezáltal több kegyelemmel és élettel rendelkezünk, amit felajánlhatunk nekik. Ez többnyire nem olyan munka, amit pár perc alatt el lehet végezni egy küszöbön állva (bár Isten határozottan működik ezeknél a találkozásoknál!) Azon múlik, hogy kialakítsunk kapcsolatot az idők során, türelemmel és kitartó erőfeszítéssel.

Épp úgy ahogy Jézus továbbra is igyekszik megnyerni, tanácsolni és irányítani minket valamennyiünket az életünk során, árasszuk el imáinkkal ezeket a kapcsolatokat, hogy a barátaink megláthassák Jézusban azt a kedves és szerető Istent, amilyen Ő. És hasonlóképpen, te is, kedves Olvasó, továbbra is végtelen szerelembe eshess vele. 

Jane Cvancara Wendt

Egészségügyi Szolgálatok, Glendale, Arizona, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: