2021. április 13., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 13 - KEDD - Zakariás 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 2. fejezet 2097. nap

 

2. fejezet (3. rész) – AZ IMÁDSÁG SZÜKSÉGLETE

Az ima összeköt minket a mennyel. – Akik Isten teljes fegyverzetét öltik magukra, és naponta szentelnek időt az elmélkedésre, az imára és a Szentírás tanulmányozására, azok a mennyel állnak kapcsolatban, és megmentő, átalakító hatást gyakorolnak a körülöttük élőkre. Gondolataik emelkedettek, törekvéseik nemesek lesznek. Világosan megértik az igazságot és Isten iránti kötelességeiket. Vágyakozni fognak az ártatlanságra, a világosságra, a szeretetre, és a többi mennyei adományra. Komoly imájuk behatol a függöny mögé. Szent bátorsággal lépnek a végtelen Isten jelenlétébe. Tudják, hogy övék a menny fénye és dicsősége, annak a szoros kapcsolatnak köszönhetően, amely összeköti őket Istennel. Ez a valódi keresztények kiváltsága. – Bizonyságtételek 5. kötet, 112–113. o.

Az ima legyen a nap első tevékenysége. – Minden reggel első dolgotok legyen magatokat Istennek felajánlani. Így imádkozzatok: „Fogadj el, Uram, a te tulajdonodnak! Összes terveimet lábaidhoz teszem. Használj fel ma is szolgálatodra! Maradj velem, és engedd, hogy minden munkámat tebenned végezzem!” Ez mindennapi kötelességetek legyen. Minden egyes reggel újból szenteljétek magatokat az Úrnak. Összes terveiteket néki rendeljétek alá, hogy megvalósítsátok vagy feladjátok, ahogy gondviselése akarja. Így adjátok át, ajánljátok fel Istennek napról napra életeteket, hogy az mindinkább átalakuljon és hasonlóvá legyen Krisztus életéhez. – Jézushoz vezető út, 70. o.

A lélek legelső vágyának reggel Jézus jelenlétének kellene lennie. „Nélkülem semmit sem cselekedhettek” – mondta Jézus. Szükségünk van rá. Világossága, élete, lelkülete szüntelenül bennünk kell, hogy lakozzék. Reggel imádkoznunk kellene azért, hogy – amint a nap sugarai beragyogják a mezőket – a Feddhetetlenség Napja megvilágosítsa elménk és szívünk belső kamráit, és mindannyiunkat világossága hordozóivá tegyen. Jelenléte nélkül semmit sem tehetünk. Ellenségünk rögtön tudja, ha Urunk nélkül kezdjük a napunkat, és mellettünk terem, hogy gonosz sugallataival megtömje elménket, s így állhatatosságunk meginogjon. Urunk azt akarja, hogy minden pillanatban megmaradjunk és legyünk tökéletesek Őbenne. – My Life Today, 15. o.

Az ima kötelesség. – Semmi sem ér fel a hálaadás és dicsőítés erejével a test és a lélek egészségének védelmét illetően. Ugyanúgy határozott kötelességünk ellenállni a melankóliának, a háládatlan gondolatoknak és érzéseknek, mint az, hogy imádkozzunk. – A nagy Orvos lábnyomán, 251. o.

Akkor van a legnagyobb szükségünk az imára, amikor a legkevésbé érzünk hajlandóságot rá. – Amikor a legkevésbé érezzük szükségét annak, hogy kapcsolatban legyünk Jézussal, akkor kell a legforróbban imádkoznunk. Ha így teszünk, hatástalanítjuk Sátán csapdáit, eloszlatjuk a sötétség felhőit, és érezni fogjuk Jézus kellemes jelenlétét. – Lift Him Up, 372. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%203&version=NT-HU

Zakariás látomásának képei Jézus Krisztus hatalmas szabadításának csodáit ábrázolják. Jósua főpap Zorobábellel és a hazatérő foglyokkal jött, hogy az Úr előtt szolgáljon az érdekükben. Főpapként minden embert képviselt, amint az Úr előtt állt.

Ugyanakkor sátán is ott van. Ő a forrása minden ellenállásnak, amivel a zsidók szembenéztek. Rámutat szennyes voltukra, a hitetlenségre és a nép bűneire. Kijelenti: nem helyes, hogy Isten segítsen Jósuának. A reménytelenség gondolatai és annak súlya, hogy valaha rávegyék a népet: mindenekfelett szeresse Istenét, és töltse be küldetését, súlyosan próbára tették a vezetőket.

Isten kegyelme megdorgálta sátánt. Ennek a látomásnak igazsága, miszerint a bűn szennyes ruhája helyett Krisztus igazságának köntösét kapjuk, reménnyel tölt el. Ugyanezt tette velük is. Az Úr szeret bennünket, és velünk van. Haladjunk hát előre hitben! Hogy még jobban megértsük e látomás dicső jelentését, olvassuk el a „Jósua és az angyal” című fejezetet Ellen White Próféták és királyok című könyvéből (Budapest, 1995. 362-368. oldal). Ez biztosan megerősít. Figyeljük meg a következő kijelentést: „Földiességük leválik, hogy Krisztus képmása tökéletesen kialakuljon bennük” (366. oldal)

Krisztus, a Zakariás könyve 6. fejezetében illetve Ézsaiás és Jeremiás által is említett megígért Csemete vagy Sarjadék, végül eljött, élete és halála által pozitív választ adott sátán Jósua és népe ellen felhozott minden vádjára. Megválaszol minden kérdést, amit valaha Isten ellen hoztak fel. Krisztus élete és halála Isten szeretetének és könyörületének kinyilatkoztatása, teljes mértékben Isten mellett szól.

A kereszt óta sátánnak nincs helye a mennyben. Mivel jól tudja ezt, sátán minden idejét és erejét arra szenteli, hogy azok ellen harcoljon, akik a Jézus iránti hűséget választják. Száz meg száz útja van, hogy kétséget és csüggedést okozzon. Ez a látomás megerősíti, hogy az elfogadás és a győzelmünk Istentől származik. Nézz Jézusra, higgy az ígéreteiben, és ne foglalkozz a kétség és csüggedés gondolataival!

David Manzano 

297. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 2. fejezetéhez (április 11-17.).

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad Chicago városán bekötött szemmel és segítség nélkül.

Úgy hangzik, mint ha egy olyan történet kezdete lenne, ami nem jól végződik. Elvégre Chicago egy világváros, teli akadályokkal, kezdve a zsúfolt épületekkel, a sűrű lakosságon, a forgalmas utcákon, a rossz időjáráson és csatornákon át az ellenséges emberekig és állatokig. A legtöbben egyetértenének, hogy veszélyes lenne elindulni egy ilyen kirándulásra anélkül, hogy felhasználnánk a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad az élet ösvényén ima nélkül és magabízóan.

Mennyivel veszélyesebb ez, mint az első helyzet? Rendkívül szerencsés körülmények mellett az első ember akár sértetlenül át is juthat Chicagon. A második nemcsak földi életét kockáztatja, hanem a síron túli jövőjét is.

„Ha volt valaha idő, amikor őrt kellett állnunk és a legnagyobb komolysággal imádkoznunk, az az idő most van. Jóllehet bizonyos dolgok jóknak tűnnek, szükséges, hogy figyelmesen, imalelkületben megvizsgáljuk azokat, mivel lehet, hogy ügyesen álcázott csalásokkal van dolgunk, amelyek által Sátán megpróbálja olyan ösvényen vezetni az embereket, amely megtévesztésig hasonlít az igaz úthoz.” – Az imádság, 27. o.

Sátán kihelyezte az akadályokat. Isten hozza a megoldást. A döntés a tied.

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

 

3 megjegyzés: