2021. április 12., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 12 - HÉTFŐ - Zakariás 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 1. fejezet 2096. nap

 

2. fejezet (1. rész) – AZ IMÁDSÁG SZÜKSÉGLETE

Jézus kiemelte az ima fontosságát. – Jézus biztatta az embereket, hogy imádkozzanak, hangsúlyozván az ima, a megtérés, a bizonyságtevés és a bűn elhagyásának fontosságát. Becsületességre, béketűrésre, irgalmasságra tanította őket, megparancsolván nekik, hogy ne csak azokat szeressék, akik szeretik őket, hanem ellenségeiket, lenézőiket is. Ezáltal kinyilatkoztatta számukra a hosszan tűrő, irgalmas, kegyelemmel, jósággal és igazsággal teljes, haragra nehezen gerjedő Atya jellemét. – Christian Education, 74. o.

Az ima létszükséglet volt Dániel számára. – Dániel a legerősebb kísértéseknek volt kitéve, amelyek a mai fiatalokat támadhatják. Ennek ellenére hűséges maradt vallásos neveltetéséhez, amelyet az előző években kapott. Olyan befolyások kereszttüzében élt, amelyek célja az elvek közt ingadozó ifjak megvesztegetése volt. Isten Igéje azonban szeplőtlen jellemű fiatalemberként mutatja be Dánielt, aki nem mert a saját erkölcsi erejében bízni. Az ima szükséglet volt számára. Isten volt az ő ereje, szüntelenül félte az Urat, az élet minden területén. – A keresztény nevelés alapelvei, 78. o.

A lelki fejlődés feltétele az ima. – Ha többet imádkoznánk, többet gyakorolnánk élő hitünket, és kevésbé függnénk másoktól, akik több lelki tapasztalattal rendelkeznek, mint mi, ma sokkal előbbre tartanánk a lelkiek terén. Mély és személyes lelki tapasztalatra van szükségünk ahhoz, hogy elmondhassuk, mit tesz és hogyan dolgozik Isten. Ha nincs ilyen tapasztalatunk, nem vagyunk biztonságban. Sokan rendelkeznek egyfajta tapasztalattal, és bizonyságot is tesznek róla, de amint jobban megvizsgálod, rádöbbensz, hogy helytelen a tapasztalatuk, mivel nincs összhangban az Úr akaratával. Ha valaha is volt idő, amikor meg kellett aláznunk lelkünket Isten előtt, az az idő most van. Járuljunk Isten elé, bízzunk mindenben, amit kijelentett és megígért számunkra, majd éljünk a teljes kinyilatkoztatott világosság szerint. – Review and Herald, 1909. július 1.

Az ima naponkénti szükséglet. – A vallás a szív kiüresítésével és megtisztításával kezdődik, majd naponkénti imádkozással kell azt ápolni. – Bizonyságtételek 4. kötet, 535. o.

Számunkra is ugyanolyan helyénvaló és fontos naponta háromszor imádkoznunk, mint volt Dániel számára. Az ima a lélek életereje, a spirituális növekedés alapja. Bizonyságot kell tennetek erről az igazságról otthonotokban, családotok, munkatársaitok körében. Amikor hittestvéreitekkel találkoztok a gyülekezetben, beszéljetek nekik az Isten és a lélek közötti nyitott kapcsolat fenntartásának szükségességéről. Mondjátok el nekik, hogy ha érzik szívük buzdítását az imádkozáshoz, Isten válaszolni fog imáikra. Bátorítsátok őket, hogy ne hanyagolják el vallásos kötelességeiket, és imádkozzanak. Ha találni akarunk, keresnünk kell; ha kapni szeretnénk, kérnünk kell; és ha azt szeretnénk, hogy ajtót nyissanak nekünk, kopogtatnunk kell. – Sign of the Times, 1890. február 10.

A zsidó papi szolgálat Krisztus Urunk áldozatára és közbenjárására emlékeztet. Mindazoknak, akik ma Jézus Krisztushoz jönnek, emlékezniük kell arra, hogy érdemei olyanok, akár a tömjén illata, mely beillatozza a bűneiket elhagyók, a bocsánatot, irgalmat és kegyelmet nyerők imáit. Állandóan szükségünk van Krisztus közbenjárására. Az alázatos szívnek naponta reggel és este imádkoznia kell, és imáira mennyei kegyelem, béke és öröm lesz a válasz. „Annakokáért ő általa vigyünk dicséretnek áldozatát mindenkor Isten elé, azaz az ő nevéről vallást tevő ajkaknak gyümölcsét. A jótékonyságról pedig és az adakozásról el ne felejtkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten.” – Adventista Bibliakommentár 6. kötet, 1078. o.

Azok, akik azt vallják, hogy szeretik Istent, a régi idők pátriárkáihoz hasonlóan emeljenek oltárt az Úrnak mindenütt, ahol felállítják sátrukat. Ha van idő, amikor minden háznak az imádság házának kell lennie, akkor az most van. Apák és anyák emeljék fel szívüket gyakran Istenhez, és könyörögjenek alázatosan önmagukért és gyermekeikért! Az apa, mint a család papja, tegye Isten oltárára a reggeli és esti áldozatot, amíg a feleség és a gyermekek együtt imádkoznak és dicsőítik Istent. Az ilyen családban Jézus szívesen tartózkodik.

Szent világosság sugározzék minden keresztény családból! A szeretet tettekben nyilvánuljon meg! Legyen ez a szeretet láthatóvá az egymással való érintkezésben – tükröződjék figyelmességben, kedvességben, szelíd, önzetlen előzékenységben! Vannak olyan otthonok, ahol megvalósul ez az elv – otthonok, ahol Istent imádják, és ahol a legőszintébb szeretet uralkodik. Ezekből reggel és este jó illatként száll fel az ima Istenhez, akinek ajándékai és áldásai reggeli harmatként hullnak az imádkozóra. – Pátriárkák és próféták, 144. o.

Jézust követve, Őrá tekintve, aki hited szerzője és bevégzője, érezni fogod, hogy a szeme láttára fáradozol, [22] hogy jelenléte hat rád folyton, és hogy ismeri indítékaidat. Minden lépésnél alázatosan fogod kérdezni: Tetszeni fog-e Jézusnak? Isten dicsőségét fogja-e szolgálni? Reggel és este szálljon buzgó imád Istenhez áldásáért, irányításáért. Az igaz ima megragadja a Mindenható erősségét, és győzelmet ad nekünk. A keresztény térdén nyer erőt, hogy ellene álljon a kísértésnek. – Bizonyságtételek 4. kötet, 615–616. o.

Amikor a papok reggel és este beléptek a szent helyre a tömjénezés idején, a naponkénti áldozatot már elkészítették a feláldozásra az udvarban levő oltáron. Ez volt az áhítat ideje az istentiszteleten résztvevők számára, akik összegyülekeztek a szent sátornál. Mielőtt Istenjelenléte elé kerültek volna a pap szolgálata útján, szívüket meg kellett vizsgálniuk és bűneiket be kellett vallaniuk. Csendes imában egyesültek arcukkal a szent hely irányába fordulva. Így kéréseik a tömjénfüst felhőjével együtt szálltak fel, mialatt hitükkel erősen belekapaszkodtak a megígért Üdvözítő érdemeibe, akit az engesztelő áldozat jelképezett. A reggeli és az estéli áldozatokra kijelölt órákat szentnek tekintették, és az áhítat óráiként tartották meg mindenütt a zsidó nép körében. Amikor a későbbi időkben a zsidók szétszóródtak és fogolyként éltek távoli országokban, e kijelölt órákban ott is mindig arccal Jeruzsálem felé fordulva imádkoztak Izrael Istenéhez. Ebben a szokásban a keresztények is megszívlelendő példát láthatnak a reggeli és estéli imára. Amíg Isten megítéli a lélek nélküli áhítatokat, addig örömmel tekint azokra, akik iránta való szeretetből hajtják meg magukat előtte minden reggel és este, hogy bűnbocsánatot keressenek nála elkövetett bűneikért, és áldásáért könyörögjenek. – Pátriárkák és próféták, 353–354. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%202&version=NT-HU

Milyen csodálatos látomás ez arról, mit tervez Isten az Ő népe számára! Zakariás könyve 2. fejezetének látomásában Isten arról biztosít, hogy még mindig megvalósulhat eredeti terve, miszerint Jeruzsálem legyen világmegváltó munkájának központja. A zsidók és Jeruzsálem számára adott 70 prófétai hét (490nap) melyet Isten tervének betöltésére kaptak, éppen csak megkezdődött (lásd Dán 9:24). Zakariás Isten felhívását közvetíti Babilon területén szétszóródott népéhez, hogy jöjjenek ki onnan, és térjenek haza Jeruzsálembe.

Egyes felekezetek tanítása szerint Zakariás e látomását a zsidók Palesztinában teljesítik majd be. Figyelmen kívül hagyják Krisztus szavait, amikor Jeruzsálemet siratta: „Vajha megismerted volna te is, csak e mai napon is, amik  békességedre szolgálnak, de most el vannak rejtve a te szemeid elől”. Valamint azt is, amikor Krisztus az ítéletét nyilatkoztatta ki: „Íme, pusztán marad házatok.” és „Elvétetik tőletek az Isten országa, és olyan népnek adatik, amely megtermi annak gyümölcsét” (lásd Lk 19:42; Mt 23:37-38; 21:43).

Ellen G. White így tisztázza, mire gondolt Jézus: „Az Úr terve népével öröktől fogva ugyanaz. Az örökkévaló gazdagság örökségét akarja ajándékozni az emberek fiainak… Az Ő országa örökkévaló. Akik úgy döntenek, hogy engedelmes alattvalói lesznek a Magasságosnak, végül megmenekülnek a dicső ország számára és … Isten terve az emberiséggel akkor beteljesül…..” (SDA Bible Commentary, 4. kötet, 1177.o.)

A második fejezet 10. verse beteljesedett Jézus életében, majd azzal, hogy a tanítványok elmentek a pogányokhoz. Ezek a dicsőséges próféciák teljesen majd Isten új Jeruzsálemében fognak beteljesedni. Ő képessé tesz minket arra, hogy a földi történelem ezen utolsó napjaiban az Ő küldetését teljesítsük. Ámen.

David Manzano 

297. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 2. fejezetéhez (április 11-17.).

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad Chicago városán bekötött szemmel és segítség nélkül.

Úgy hangzik, mint ha egy olyan történet kezdete lenne, ami nem jól végződik. Elvégre Chicago egy világváros, teli akadályokkal, kezdve a zsúfolt épületekkel, a sűrű lakosságon, a forgalmas utcákon, a rossz időjáráson és csatornákon át az ellenséges emberekig és állatokig. A legtöbben egyetértenének, hogy veszélyes lenne elindulni egy ilyen kirándulásra anélkül, hogy felhasználnánk a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad az élet ösvényén ima nélkül és magabízóan.

Mennyivel veszélyesebb ez, mint az első helyzet? Rendkívül szerencsés körülmények mellett az első ember akár sértetlenül át is juthat Chicagon. A második nemcsak földi életét kockáztatja, hanem a síron túli jövőjét is.

„Ha volt valaha idő, amikor őrt kellett állnunk és a legnagyobb komolysággal imádkoznunk, az az idő most van. Jóllehet bizonyos dolgok jóknak tűnnek, szükséges, hogy figyelmesen, imalelkületben megvizsgáljuk azokat, mivel lehet, hogy ügyesen álcázott csalásokkal van dolgunk, amelyek által Sátán megpróbálja olyan ösvényen vezetni az embereket, amely megtévesztésig hasonlít az igaz úthoz.” – Az imádság, 27. o.

Sátán kihelyezte az akadályokat. Isten hozza a megoldást. A döntés a tied.

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

 

3 megjegyzés: