2021. április 24., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 24 - SZOMBAT - Zakariás 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 3. fejezet 2109. nap

 

3. fejezet (7. rész) – ISTEN MEGHALLGATJA AZ IMÁT

Egyetlen őszinte ima sem merül feledésbe. – Hozzátok a Teremtő tudomására kéréseiteket. Senkit nem utasított vissza, aki alázatos szívvel hozzá jött fohászával. Egyetlen őszinte ima sem vész el. Habár mennyei kórusok himnuszai veszik körül, a leghalkabb, legerőtlenebb kérést is meghallja. Fohászkodunk a szobánkban, elrebegünk egy imát, mielőtt útra kelnénk, és szavaink eljutnak a világegyetem Királyának trónjához. Lehet, hogy emberi fülek nem hallják meg, de nem vesznek el. Felülkerekednek az utca zaján, a sokaság morajlásán, és feljutnak a mennyei udvarokba. Isten az, akihez szólunk, és meghallgatja beszédünket. Ti, mindnyájan, akik érdemteleneknek tartjátok magatokat, ne féljetek Istenre bízni ügyeteket. – In Heavenly Places, 82. o.

Isten meghallgatja Jézus imáink érdekében végzett közbenjárását. – Krisztus vállalta, hogy helyettesünk és kezesünk legyen, és Ő senkit sem hagy figyelmen kívül. Tökéletes engedelmessége az érdemek kimeríthetetlen forrása. A mennyekben érdemeit, önmegtagadását és önfeláldozását úgy értékelik, akár a tömjén illatát, amely népe fohászaival együtt emelkedett az égbe. Amikor az őszinte és alázatos imák Isten királyi székéhez szállnak fel, Krisztus saját, tökéletes engedelmességet tanúsító életének érdemeivel elegyíti azokat. Imáinknak jó illata van, és ez Krisztus érdemeinek köszönhető. Krisztus vállalkozott arra, hogy közbenjár érettünk, az Atya pedig mindig meghallgatja Fiát. – Isten fiai és leányai, 22. o.

Isten mindig válaszol, akkor is, ha mi nem így látjuk. – Ha gyengeségünk és alárendeltségünk érzetében jövünk Istenhez, kinek tudása végtelen, aki összes teremtményét ismeri, és szava, akarata által kormányoz mindeneket, és feltárjuk hitben és alázatosságban mindazt, ami szívünket nyomja, akkor meghallgatja jajkiáltásainkat, és megenyhíti szívünket. A szívből fakadó őszinte ima a legszorosabb közösségbe emel bennünket az Örökkévaló Lelkével. Ha pillanatnyilag nincs is rendkívüli bizonyítékunk arra, hogy Megváltónk és Üdvözítőnk szeretettel és részvéttel hajol le hozzánk, ez mégis úgy van. Bár láthatóan nem érzékeljük jelenlétét, keze mégis szeretettel és szívbéli részvéttel megpihen rajtunk. – Jézushoz vezető út, 97. o.

Isten nem mindig elvárásaink szerint válaszol. – Kérjetek tehát! Kérjetek és adatik nektek. Könyörögj alázatosságért, bölcsességért, bátorságért, hited növekedéséért! Minden őszinte imára felelet jön. Talán nem úgy, ahogy te szeretnéd, vagy amikorra várod. De a választ megkapod úgy és akkor, ahogyan és amikor az részedre a legkedvezőbb. Imáidra, amelyeket elhagyatottságodban, gyengeségedben vagy a megpróbáltatások idején küldesz fel a magasságba, Isten választ ad, ha nem is mindig várakozásodnak megfelelően, de mindig a te javadra. – Üzenet az ifj úságnak, 250. o.

Isten meghallgatja a lelkek megtéréséért mondott imákat. – Amikor az igazságot ismerők önmegtagadást tanúsítanak, amelyre Isten Igéje szólítja fel őket, az üzenet nagy erővel fog terjedni. Isten meghallgatja imáitokat, melyeket a lelkek megmentéséért mondtok. Isten népének tagjai világítani fognak, a hitetlenek pedig, látván jó cselekedeteiket, dicsőíteni fogják mennyei Atyánkat. – Tanácsok a keresztény életvezetéshez, 302. o. 

Higgyétek, hogy Isten meghallgatja imáitokat! – Isten népe viselkedjék értelmesen. Amíg minden ismert bűnüket be nem vallják, nem szabad babérjaikon ülniük. Akkor kiváltságuk és kötelességük lesz hinni, hogy Jézus elfogadja őket. Ne várjanak másokra, hogy azok verekedjék át magukat a sötétségen, és vívják ki nekik a győzelmet, aminek örvendhetnek. Az ily öröm csak az összejövetel végéig tart. Az érzelmekből fakadó szolgálat helyett elvből szolgáljátok Istent. Reggel és este vívd ki magadnak a győzelmet családodban. Ne tartson vissza mindennapi munkátok.

Szakítsatok időt az imára, és amikor imádkoztok, higgyétek, hogy Isten hallja, amit mondotok. Imátokhoz elegyítsetek hitet. Olykor nem lesztek biztosak az azonnali válaszban; Isten akkor teszi próbára hiteteket. Bizonyítékát kell szolgáltatnod, hogy megbízol-e Istenben, és van-e életerős, tartós hited. „Hű az, aki elhívott titeket, és meg is cselekszi.” Járd a hit keskeny pallóját. Bízzál mindent Isten ígéreteire. Bízz Istenben, ha sötétség vesz is körül. Ekkor kell hitednek lennie. Gyakran azonban érzelmeidre hagyod a kormánykereket. Amikor nem érzed a Szentlélek megnyugtatását, értéket keresel magadban, és kétségbe esel, mert nem találsz semmi értékeset. Nem bízol eléggé drága Jézusunkban. Nem tartod érdemeit mindennek mindenben. A legtöbb, amire te képes vagy, nem érdemli Isten tetszését. Jézus érdeme ment meg, az Ő vére fog megtisztítani. De neked is erőfeszítéseket kell tenned. Amit tudsz, meg kell tenned. Buzdulj fel, és tarts bűnbánatot, azután pedig higgy. – Bizonyságtételek 1. kötet, 167. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 14

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%2014&version=NT-HU

Zakariás abban az időszakban végezte prófétai szolgálatát, amikor Izrael népe már visszatért a babiloni fogságból. A nép hamar elkeseredett, mert a templomépítés megakadt a környező népek felől érkező nyomás miatt. Ekkor öntött beléjük bátorságot és reménységet Zakariás próféta a végső helyreállításról szóló üzenettel, amit ebben a fejezetben találunk. Számunkra is lelkesítőek lehetnek ezek a szavak, akik a vég idején élünk!

Az első két igevers azt a helyzetet ábrázolja, ami közvetlenül a kegyelemidő lezárulását megelőző időszakot jellemzi. Ha jól értelmezzük, az utolsó lépés gazdasági vonatkozású lesz. Vagyonunkat elveszik és szétosztják, mindegy, hol élünk a világon. Ez magába foglalja az emberek házait is a gazdasági válság miatt, amikor mindazoknak tilos lesz a vásárlás és az eladás, akik nem veszik magukra a fenevad bélyegét (Jel 13:16-18). Gyakorlati szempontból, ha hinni akarunk e jövendölésnek és szabadulni a csapdából, akkor mindent meg kell tennünk azért, hogy hitelmentesek legyünk, beleértve a banki kölcsönöket is, és óvatosan kell használnunk kreditkártyáinkat is.

A 3. vers és a további igeversek arra az időszakra vonatkoznak, amikor Krisztus harmadszor fog eljönni, vagyis a millenium után. Ha ez nem történne meg, az azt jelentené, hogy Jézus királyként marad a földön második eljövetelekor, ami viszont ellentétes más bibliaszövegekkel (Jn 14:1-3; 1Thess 4:16-17; Jel 20-21). A millenium végén lába az Olajfák hegyén fog állni. Akkor az új Jeruzsálem leszáll a mennyből, miközben a hegy kettéhasad észak és dél felé, egy hatalmas síkságot kialakítva, amin a város nyugodhat (4. vers). Milyen dicsőséges gondolat és kép ez!

Akkor eljön a Megváltónk minden szentjével az új Jeruzsálembe (lásd A nagy küzdelem 588-589. oldalát [Budapest, 1985, H. N. Adventista Egyház]). Ott nem lesz majd nappal és éjszaka, mert mindig világos lesz. Jel 21:23-24 versei elmondják, hogy maga a Bárány lesz a világosság. Jeruzsálemből az élet folyója fog fakadni, amely Isten trónjától ered, és mindkét partján az élet fája nő (Jel 22:1).

Utolsó eljövetele után Jézus lesz az egyetlen Úr, akit mindenki imád. Eltűnik minden bálványimádó, a kánaániták vagy kereskedők, akik a Baált imádták (9-20. vers). Jeruzsálem új lesz, Isten népe számára tökéletesen helyreállítva (10. vers). A gonoszok megtámadják majd az új Jeruzsálemet, de megkapják büntetésüket, és végleg kiirtatnak, sátánnal együtt (12-15. vers, vö. Jel 20:7-10). Jeruzsálem biztonságos hely lesz, ahol nem sújt többé átok (Jel 22:3). Minden lakója örökre biztonságban lesz (11. vers).

Zakariás 14. fejezetének utolsó része egy csodálatos látomást tár elénk. Minden nemzet maradéka a seregek Urát fogja imádni. Habár mi származásunk szerint nem vagyunk zsidók, ha Isten kegyelme által hűségesek maradunk, akkor a maradék közé számláltatunk, akik örökké Istent fogják imádni! Ez lesz a teljes odaszentelődés. Zakariás úgy próbálja megértetni ezt, hogy leírja: még a lovak csengőin és az Úr házának edényein is ez a felirat lesz: „Az Úrnak szenteltetett” (20. vers). Ugyanezek a szavak szerepeltek a Főpap süvegén is.

A teljes szabadítás és megváltás után, amelyben Isten népének része van, teljes odaszentelődés fog következni részükről az Úr felé. Jöjjön mindenki, aki szomjazik! Segíts, Urunk, hogy e dicsőséges jelenet részesei lehessünk majd! Áldott legyen az Úr neve örökkön-örökké! Ámen.

Sook-Young Kim 

298. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 3. fejezetéhez (április 18-24.).

„Láthatatlannak érzem magamat.”

„Szeretném, ha meghallanának.”

„Tudni akarom, hogy számítok valakinek.”

Éhség van a világunkban, és nem csak az ételre éhezünk. Az emberek kiéheztek arra, hogy megtalálják életük értelmét és valahova tartozzanak. Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy valakivel megoszthatjuk a boldogságunkat, hogy valaki gondoskodik rólunk, amikor szomorúak vagyunk és valaki azt akarja, ami legjobb a számunka.

Sajnos ebben a világban, ahol élünk, az emberek mindig csalódást fognak nekünk okozni. Ez egy olyan szükséglet, amit csak Isten tud betölteni, és micsoda Istenünk van! Adott nekünk egy ima forróvonalat, hogy bárhonnan és bármikor elérhessük. Nemcsak hogy minden egyes imával foglalkozik, de itt is élt korábban, és elsőkézből tudja, milyen küzdelmeken megyünk keresztül. Ezen felül még a véget is ismeri, kezdettől fogva, és választ tud adni az imáinkra, tudván, mi a legjobb az örökkévalóság szemszögéből.

Miért sóvárog tehát annyi ember Isten után, amikor mindannyiunk számára elérhető? Azért, mert Isten arra vár, hogy bemutassuk őt az embereknek! És ennek most van itt az ideje!

És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek.” Márk 16:15

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: