2019. február 7., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 7 - CSÜTÖRTÖK - 4 Mózes 1


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 8. fejezet 1305. nap

A tanítványokat ez az eljárás sem meg nem félemlítette, sem el nem kedvetlenítette. A Szentlélek emlékezetükbe juttatta Krisztus szavait: "Nem nagyobb a szolga az ő uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldöznek majd; ha az én beszédemet megtartották, a tiéteket is megtartják majd. De mindezt az én nevemért cselekszik veletek, mivelhogy nem ismerik azt, aki küldött engem..." "A gyülekezetből kirekesztenek titeket; sőt jön idő, hogy aki öldököl titeket, mind azt hiszi, hogy isteni tiszteletet cselekszik" ... "Ezeket pedig azért beszéltem néktek, hogy amikor eljő az az idő, megemlékezzetek róluk: hogy én mondtam néktek." (János 15, 20. 21; 16, 2. 4.)

A menny Istene, a világegyetem hatalmas Uralkodója személyesen vette pártfogásába a fogságban lévő tanítványokat, mert ebben az esetben az emberek az Ő műve ellen hadakoztak. Éjjel az Úr angyala megnyitotta a börtön ajtaját és így szólt a tanítványokhoz: "Menjetek el, és felállván, hirdessétek a templomban a népnek az életnek minden beszédit." Ez a parancs éppen ellenkezője volt a zsidó vezetők parancsának. Mondták-e vajon a tanítványok: Nem tehetjük ezt anélkül, hogy engedélyt kapnánk a felsőbbségtől?! Nem! Isten így szólt: "Menjetek el" és ők engedelmeskedtek. "Bemenének jó reggel a templomba és tanítónak."

Midőn Péter és János megjelentek a hívők előtt és elbeszélték, miként vezette ki őket az angyal az őrt álló katonák sorfala között, és megparancsolta nekik, hogy a félbeszakított munkát újból felvegyék, a testvérek elcsodálkoztak és nagyon megörültek.

Időközben a főpapok és akik velük voltak "egybehívták a gyűlést és Izráel fiainak egész tanácsát." A papok és főemberek elhatározták, hogy a tanítványokat lázadással, Anániás és Safira megölésével és a papi tekintély elleni összeesküvéssel vádolják meg. Abban reménykedtek, hogy a csőcseléket majd felbujtatják és ez magáévá tévén az ügyet, a tanítványokkal is hasonlóképpen cselekszik, mint Jézussal tette. Jól tudták, hogy sokan vannak, akik ugyan nem fogadták el Krisztus tanait, de a zsidó vezetők önkényeskedésétől is szabadulni szeretnének, és változás után vágyakoznak. Attól féltek tehát, hogyha ezek az elégedetlenek elfogadják az apostolok által hirdetett igazságokat és Jézust elismerik Messiásnak, az egész nép haragja a vezetők ellen irányul és Krisztus haláláért felelőssé teheti őket. Ezt megakadályozandó, szigorú rendszabályokat akartak életbe léptetni.

Elküldtek tehát a foglyokért. Milyen nagy volt azonban csodálkozásuk, amikor hírül hozták nekik, hogy a börtönajtók ugyan erősen le voltak zárva és az őrök is az ajtók előtt helyükön állottak, de a foglyokat sehol sem találták.

Csakhamar hozták a meglepő hírt: "Ímé, ama férfiak, kiket a tömlöcbe vetettetek, a templomban állanak és tanítják a népet. Akkor elmenvén a felügyelő a poroszlókkal, előhozó őket erőszak nélkül; féltek ugyanis a néptől, hogy megkövezik őket."

Annak ellenére, hogy a tanítványok csodálatos módon szabadultak ki a börtönből, nem mentesültek a kihallgatástól és büntetéstől. Mikor még együtt voltak, Krisztus így szólt hozzájuk: "Ti pedig vigyázzatok magatokra; mert törvényszékeknek adnak át titeket és gyülekezetekben vernek meg titeket." (Márk 13, 9.) Azáltal, hogy Isten elküldte angyalát kiszabadításukra, szeretetének jelét és jelenlétének biztosítékát adta. Most rajtuk volt a sor, hogy szenvedjenek Érette, Akinek evangéliumát hirdették.

Mai Bibliai szakasz: 4 Mózes 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Gyakran tűnődsz azon, hogy Isten valóban végig tudja-e vinni a megváltás tervét? Isten egyháza gyakran gyenge, és néha a megpróbáltatások túlontúl nehéznek tűnnek. Mózes negyedik könyve (a Számok könyve) a legtöbbek szerint csupán unalmas felsorolások és rendszabályok gyűjteménye, valójában azonban nagyon érdekes történetek sora, amelyek ékesen bizonyítják Isten csodálatos képességeit.

Gondolj csak egy pillanatra a körülményekre. Izrael gyermekei alig több, mint egy éve szabadultak fel az egyiptomi rabszolgaság alól. Amint Mózes Isten határozott utasításai szerint végezte a munkáját, egyik legfontosabb feladata az volt, hogy egy olyan istentiszteleti rendszert vezessen be, amelyik előrevetíti a vég felé vezető szent eseménysor képeit egészen a bűn eltörléséig.

Amint az izraeliták a sátorszolgálaton keresztül felismerték az Urat és szent jellemét, és meglátták, hogy Ő ismeri kezdettől fogva a véget, az Úr nekilátott, hogy egy verhetetlen sereggé kovácsolja Izraelt. Mózes második lépése az volt, ahogyan azt a Számok könyve (Mózes negyedik könyve)) is megjegyzi, hogy számba vegye a fegyverforgató férfiakat.

Miután gondosan megvizsgálta a kérdést és megszámolta a harcra képes embereket, a végeredmény egészen pontosan 603 550 katona volt. Vajon túl kicsi volt ez a szám, vagy éppen túl nagy? Vagy egyik sem? Ennyi harcos volt fellelhető a nép között, és Isten ezzel a létszámmal kész volt harcba menni.

Mark Sheffiel
   
183. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  7-8. fejezeteihez (február 3-9.).

A korai egyház történetét olyan egyszerű és inspiráló témák szövik keresztül, amelyek a ma embere számára szólnak. Az új követői tanulmányozták Jézus szerető áldozatot jelentő életét, és ezáltal megtanultak szeretni, kedvesnek és nagylelkűnek lenni, megosztani az ételüket, otthonaikat és pénzüket azokkal, akiknek szükségük van rá. Szerettek, mert Ő előbb szerette őket (1János 4:19).

Minél inkább megtapasztaljuk Isten irántunk való szeretetét, annál inkább szeretjük egymást, észrevesszük a szükségleteket magunk körül, és továbbadjuk Isten szeretetét nemeslelkű jócselekedetek által. Ez a nemeslelkű szeretet az Istennel való kapcsolatunkból áramlik a szívünkbe. Minél többet tapasztalunk az Ő szeretetéből, annál jobban bízhatunk benne és szerethetünk másokat, illetve lehetünk velük nagylelkűek, hiszen tudjuk, hogy Ő szeretetteljesen gondoskodik a mi szükségleteinkről is. 

Anániás és Szafira sajnálatos módon nem tudott bízni abban, hogy Isten nagylelkűen gondoskodik róluk, ha ők is nagylelkűen gondoskodnak másokról, és ennek tragikus következményei lettek.

Ezzel szemben Péter és János teljes mértékben bízott Istenben és engedelmeskedtek neki. Azzal töltötték az idejüket, hogy gyógyítottak, prédikáltak, bőkezűen szórták maguk körül Isten szeretetét, annak ellenére, hogy komoly fenyegetéseket kaptak és ellenállásba ütköztek. Még a börtönben is tovább imádkoztak, bíztak Istenben, és dicsőítették Őt. Ő pedig megjutalmazta a szeretetüket, bizalmukat, engedelmességüket, és angyalt küldött, hogy kiszabadítsa őket.

Az Isten szerető védelmével kapcsolatos tapasztalatuk pedig megerősítette a hitüket Ő benne, és engedelmesen visszatértek a szolgálatukhoz. Még bizonyosabbak lettek az Ő szeretetében, és Isten felhatalmazásában, ezt a szeretetet megosszák másokkal.

Karen Holford
Családi Szolgálatok Osztályának vezetője
Transz-Európai Divízió
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: