2021. október 12., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 12 - KEDD - Galácia 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 28. fejezet 2273. nap

28. fejezet (3. rész) – AZ IMA ÉS AZ UTOLSÓ NAPOK

A reánk váró kín és gyötrelem olyan hitet igényel, amely elvisel fáradtságot, késedelmet és éhséget; olyan hitet, amely a kemény próba idején sem lankad. A kegyelemidő alatt mindenki felkészülhet erre a próbára. Jákob azért győzött, mert állhatatos és céltudatos volt. Győzelme a kitartó ima hatalmát bizonyítja. 

Akik megragadják Isten ígéreteit, mint Jákob; akik olyan buzgók és állhatatosak, mint amilyen ő volt, azok hozzá hasonlóan győzni fognak. De akik nem hajlandók önmagukat megtagadni és Istennel küzdeni, akik nem imádkoznak áldásaiért buzgó kitartással, azok nem fognak áldást kapni. Küzdeni Istennel – milyen kevesen tudják, mi is az! Mily kevesen tárták fel egyszer is lelküket hő vággyal Isten előtt annyira, hogy minden idegszáluk megfeszült! Amikor a kétségbeesés hullámai leírhatatlan erővel csapnak át az esdeklő emberen, mily kevesen kapaszkodnak törhetetlen hittel Isten ígéreteibe! – A nagy küzdelem, 621. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Galácia 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Galat%C3%A1khoz%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Galata%205&version=NT-HU

Az a tény, hogy a megváltásunk egyedül Krisztusban található, azt jelenti, hogy a viselkedésünk nem is számít? Természetesen nem! Keresztény életmódunk annyira fontos, hogy Pál gyakorlatilag mindegyik levelében megemlíti. Azonban ez a téma mindig csak azután kerül elő, hogy Pál elmagyarázza a csodálatos hírét annak, hogy Isten mit tett értünk Jézus által. Ez a minta a leveleiben magyarázza, hogy a cselekedeteink mint válaszlépések kövessék a Krisztustól nyert megváltást, nem pedig eszközök legyenek, hogy elnyerjük azt. A Galáciai levélben Pál azt mutatja be, hogy a hitéletet hogyan kellene élnünk (lásd 5:13-6:10).

Az elején Pál arra emlékeztet minket, hogy bár Jézus Krisztus felszabadított bennünket a törvény kárhoztatása alól, a szabadságunk mégsem lehet kifogás arra, ha saját vágyainkat dédelgessük (19-21. vers). Ez a felszabadítás megment minket a bűn elnyomó hatalma alól, amely rabul akar ejteni bennünket. Ezért ahelyett, hogy magunknak élnénk, az evangélium felszabadít minket, hogy szeretetből egymás szolgái lehessünk (Gal 5:13; 3Móz 19:18).  

Pál azt mondja, hogy az a szeretet, ami a kereszténységet kell hogy jellemezze, tulajdonképpen betölti az egész törvényt (14. vers). Ez nem azt jelenti, hogy a szeretet helyettesítheti az engedelmességet – mintha választani lehetne a kettő között. Nem! Azzal, hogy Pál azt mondja, hogy a szeretet betölti a törvényt, egy magasabb szintű engedelmességre utal, amely túlmutat az egyszerű külső tetteknél, mint például a körülmetélkedés. Ez egy olyan engedelmesség, amely sokkal többet jelent, mint a törvény betűje által előírt minimum. Ez az engedelmesség mutatja meg az igazi szándékot, és így tapasztalható meg a törvény értelme (lásd: Mt 22:36-40; Róm 13:8-10; Jn 2:3-6).

Ahogy látjuk, ez a fajta engedelmesség túlmutat saját képességeinken, önerőből elérhetetlen. Ezért a kegyelem isteni munkája kell hozzá, amelyet csak a Szentlélek tud megvalósítani bennünk. Az imám ezért az, hogy mindnyájan engedjük meg a Szentléleknek, hogy ezt a gyümölcsöt megteremje az életünkben még ma!

Carl P. Cosaert

324. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 28. fejezetéhez (október 10-16.).

A kisfiunk egyáltalán nem volt intuitív gondolkodó. Megtanultuk kívülről a Példabeszédek 3:5–6 verseit, és megkérdeztük tőle, hogy szerinte mit jelent az, hogy „a magad értelmére pedig ne támaszkodjál”. Azt válaszolta, hogy „Azt jelenti, hogy egy csomó zavarba ejtő dolog fog veletek történni.” Nem tévedett, azonban nem ez volt az „ígéret”, amire vártunk.

Ellen White azt írta: „Nem hisszük, hogy eljött az az idő, amely szabadságunkat korlátozza.” (Az imádság 274.3) Könnyű a küzdelemre összpontosítani, ami körülöttünk bontakozik ki, miközben megpróbálunk jelentést találni minden aktuális eseményben, és arra a következtetésre jutunk, hogy a dolgok megváltoztak, mióta azt megírták. A dolgok megváltoztak, de én szeretnélek megkérni, hogy válts nézőpontot.

A bekezdés további részében azt írja, hogy az angyalok visszatartják a szeleket „míg meg nem pecsételjük a mi Istenünk szolgáit az ő homlokukon.” Könnyű úgy érteni ezt, hogy még mindig van időnk, mivel a föld még nem lett teljesen elpusztítva. Még könnyebb úgy érteni, hogy ha látjuk, hogy fúj a szél, akkor Isten vizsgálja az Ő népét és most van az ideje, hogy készen álljunk, és segítsünk másokat, hogy készek legyenek.

Ellen White arra a következtetésre jutott, hogy „Óriási felelősség hárul az ima embereire az egész országban, kérvén, hogy Isten a gonosz eme felhőjét tartsa vissza és adjon néhány év kegyelmet a Mesterért végzett munkára.” (Az imádság 274.3)

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA gyülekezet, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: