2023. március 11., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 11 - SZOMBAT - Nehémiás 9

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Nehémiás 9 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Nehemi%C3%A1s%209&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Neh%C3%A9mi%C3%A1s%209&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten szent és tiszta. Júda rátalálása Istenre azt eredményezte, hogy felismerte Isten tisztasága mellett saját szennyes voltát. Közösségi imát mondtak, bűnvallást gyakoroltak. Haragudhattak volna atyáik bűne miatt, a korábbi nemzedékek istentelen volta, a fogság miatt.  De a gyűlölködés, a sérelmek felsorolása helyett az alázatot választották és megvallották bűneiket.  

2.    Isten dicsősége, hűsége és tisztasága még jobban meglátszik, ha összehasonlítjuk az emberrel. Ez a fejezet a Biblia egyik legcsodálatosabb fejezete. Felsorolja Isten minden jótettét, amit népéért tesz, és aztán elmondja, hogyan fogadta a nép, hogyan reagáltak rá. Sajnos Isten jóságára mindig hűtlenséggel válaszoltak. Ebben a fejezetben sok váltást látunk: sorolja Isten jótetteit, aztán, következik egy „de”, ami után felsorolja a nép gonoszságát, aztán következik megint egy „de”: de Isten irgalmas maradt és jóságos hozzájuk, aztán megint jön a „de” szócska és így váltakozik a fejezet többször is. (olvasd el újra ezt a fejezetet és figyeld meg, milyen változások következnek a „de” vagy a „pedig” szavak után. Ha ezt megteszed, biztosan, hogy még jobban fogod szeretni és értékelni Istent.  

3.    Isten az által erősíti meg népe identitását, hogy megmutatja saját jellemét. A nép szomorkodott, amikor összehasonlította jellemét az Isten jellemével, de ugyanakkor hála is ébredt szívükben és dicsőítették Istent az Ő csodálatos jelleméért. Isten jelleme nem változott azzal, hogy népe hűtlen lett hozzá. Az Ő kegyelme, jósága, szeretete, népe iránti ragaszkodása változatlan maradt népe hűtlensége ellenére is. Isten népe pedig büszke volt arra, hogy Ilyen csodálatos Istenünk van. Ilyen a teremtőjük és ők Isten családja lehetnek.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 20. fejezet

20. fejezet – A SZENTEK ÖRÖKSÉGE (14. rész)

Örömünk folyton növekszik

Vannak titkok a megváltás tervében – Krisztus megalázkodása, hogy emberi formát öltött magára, az Atya csodálatos szeretete és leereszkedése, mert odaadta Fiát: ez folyamatosan csodálat tárgya a mennyei angyalok számára… És ezt a megváltott tömegek fogják tanulmányozni örök időkön át. Amikor Isten munkáját szemlélik a teremtésben és megváltásban, folyton új igazságok tárulnak fel a csodálkozó és gyönyörködő értelem előtt. Amint egyre többet tudnak meg az Úr bölcsességéről, szeretetéről és hatalmáról, értelmük folytonosan fejlődik, és örömük nőttön nő (5T, 1889, 702–703. o.).

Az örökkévalóság éveinek múlásával még gazdagabb és dicsőségesebb dolgok tárulnak fel Istenről és Krisztusról. Az ismeretek gyarapodásával együtt növekszik a szeretet, a tisztelet és a boldogság is. Minél többet tud meg valaki Istenről, annál jobban csodálja jellemét. Ahogy Jézus feltárja előttük a megváltás kincseit és a Sátánnal vívott nagy küzdelem csodálatos eredményeit, a megváltottak szívét még buzgóbb odaadás járja át, és még mámorosabb örömmel pengetik aranyhárfájukat. A dicsőítés kórusában tízezerszer tízezer és ezerszer ezer hang olvad egybe (GC, 1911, 678. o.).

Azon túl mindig ott van a végtelenség

Az erő fejlődik, a képesség gyarapodik. A legnagyszerűbb vállalkozásokat viszik véghez, megvalósítják a legmagasztosabb törekvéseket, és elérik a legszentebb vágyakat is. Mégis új magasságok emelkednek előttük, amelyek meghódításra várnak, új csodákat tanulmányozhatnak, új igazságokat érthetnek meg, és új célok jelentenek kihívást a test, a lélek és szellem erői számára (ED, 1903, 307. o.).

Bármilyen messzire is jutottunk Isten bölcsességének és hatalmának megismerésében, azon túl mindig ott van a végtelenség (RH, 1886. szeptember 14.).

Mindazon szülői szeretet, amely nemzedékről nemzedékre öröklődött az emberi szívek csatornáján keresztül, a gyöngédség forrásai, amelyek az emberek lelkében nyíltak meg, csupán apró erek a végtelen óceánhoz képest, amikor Isten kimeríthetetlen szeretetéhez mérjük. Nyelv nem tudja kifejezni; toll képtelen leírni. Életed minden napján elmélkedhetsz, szorgalmasan kutathatod az Írásokat; összegyűjtheted Istentől jövő erődet és képességedet igyekezetedben, hogy megértsed a mennyei Atya szeretetét és együttérzését – és még mindig ott a végtelenség. Korszakokon keresztül tanulmányozhatod lényét, mégsem fogod sohasem megérteni Isten szeretetének hosszúságát és szélességét, magasságát és mélységét, amely abban mutatkozott meg, hogy odaadta a Fiát, áldozatul a világért. Soha, maga az örökkévalóság sem tudja teljes mértékben mindezt feltárni (5T, 740. o.).

Isten a szeretet

A nagy küzdelem véget ért. Nincs többé bűn, és nincsenek bűnösök. Az egész világegyetem megtisztult. Tökéletes harmónia és boldogság járja át a végtelen nagy teremtett világot. Tőle árad az élet, aki mindeneket teremtett, a fény és az öröm a határtalan téren át. A parányi atomtól a legnagyobb csillagig, élők és élettelenek tökéletes szépségükkel és felhőtlen boldogságukkal hirdetik, hogy Isten a szeretet (GC, 1911, 678. o.).


2 megjegyzés: