2023. március 4., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 4 - SZOMBAT - Nehémiás 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Nehémiás 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Nehemi%C3%A1s%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Neh%C3%A9mi%C3%A1s%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten egyengeti az utat gyermekei előtt. Nem véletlen, hogy a király észrevette Nehémiás szomorúságát, nem véletlen, hogy pozitívan állt Nehémiás kéréséhez, hanem Isten munkája az emberi szívekben. Isten felkészítette a király szívét, Nehémiás is felkészült, ima és böjt által, de azzal is, hogy teljesen kész tervet mutatott be a királynak. Tudta, hogy pontosan mire van szüksége és mennyi időre.

2.   Az Istennel szerzett jó tapasztalat erős motiváló erő. Amikor Nehémiás elmondta, hogy újjá akarja építeni Jeruzsálemet, kissé kételkedve fogadták, de amikor elmondta tapasztalatát a királlyal, jóindulatát és kedves szavait, a vezetők ezt mondták: „kezdjük el az építkezést.” És el is kezdték.

3.   Isten szolgáit gyakran éri gúny és megvetés. Nehémiást kigúnyolták ellenfelei, de ő ezt nem vette szívére. Tudta, hogy a menny Istene vele van és sikert ad neki. Általában azt szolták megalázni az emberek, akitől valamilyen módon tartanak, akiről szívük mélyén tudják, hogy igaza van, akiben a siker lehetőségét látják. Nehémiaás tudta ezt, ezért nem csüggedt el, sőt erőt és reménységet adott neki, hogy még jobban bízzon Istenben és az Ő erejében.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 20. fejezet

20. fejezet – A SZENTEK ÖRÖKSÉGE (7. rész)

Családtagjaink viszontlátása fölött érzett öröm

A kapu mindkét oldalán az angyalok kíséretét látjuk, és miközben belépünk, így szól Jézus: „Jertek, én Atyámnak áldottai, örököljétek ez országot, amely számotokra készíttetett a világ megalapítása óta” (Mt 25:34). Itt azt mondja neked, hogy légy részese örömének. Mi is ez? Afölött érzett boldogság, hogy látjátok lelketek vajúdásának eredményét, atyák. Az öröm, hogy látjátok erőfeszítéseitek jutalmát, anyák. Itt vannak gyermekeitek, az élet koronájával a homlokukon (CG, 1895, 567–568. o.).

Isten legnagyobb ajándéka Krisztus, akinek az élete a miénk, mert nekünk adta. Meghalt értünk, feltámasztatott értünk, hogy előjöhessünk a sírból a mennyei angyalok dicső társaságába, találkozhassunk szeretteinkkel és felismerjük arcukat, mert a Krisztushoz való hasonlatosság nem törli el arcvonásaikat, hanem átalakítja az Ő dicsőséges képmására. A szentek, akiket családi kötelékek fűztek össze e földön, ismerni fogják egymást a mennyben is (3SM, 1896, 316. o.).

A csecsemők és a fogyatékosok üdvössége

Amikor a csecsemők halhatatlanságban jönnek elő porágyukból, azonnal anyjuk karjai közé repülnek. Ismét találkoznak, hogy soha többé ne váljanak el. De sok kicsinek nincsenek ott a szülei. Hiába várják, hogy meghallják anyjuk boldog énekét. Az angyalok fogadják az árva csecsemőket, és elvezetik őket az élet fájához (2SM, 1858, 260. o.).

Néhányan megkérdőjelezték, hogy akár hívő szülők gyermekei is üdvözülhetnek, mivel nem álltak ki próbákat, pedig mindenkinek el kell szenvednie a megpróbáltatásokat, mert ez a jellem mércéje. Felteszik a kérdést: „Hogyan történhet kicsiny gyermekek esetében ez a vizsgálat?” Azt válaszolom, hogy a hívő szülők hite befedi a gyermeket, ahogy akkor történt, amikor Isten ítéletei sújtották Egyiptom elsőszülötteit…

Nem tudjuk megmondani, hogy hitetlen szülők minden gyermeke üdvözül-e, mivel Isten erre nézve nem adta tudtunkra szándékát, és jobb, ha nem bolygatjuk a kérdést, hanem helyette azoknál a témáknál időzünk, amelyeket világossá tett az Írásokban az Úr (3SM, 1885, 313, 315. o.).

Ami X. esetét illeti, úgy látod őt, amilyen most, és helyteleníted együgyűségét. Nincs bűntudata. Majd Isten kegyelme eltávolít róla minden veleszületett gyengeelméjűséget, és az ő öröksége is a szentek között, a világosságban lesz. Neked az Úr értelmet adott. A szellemi képességei tekintetében X. gyermek, de a kicsinyek alázatosságával és engedelmességével rendelkezik (8MR, 1893, 210. o.).

2 megjegyzés: