2023. március 25., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 25 - SZOMBAT - Eszter 10

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Eszter 10 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Eszter%2010&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Eszter%2010&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten igazságot szolgáltat. Isten igazságszolgáltatásának lényege nem is annyira a gonoszok megbüntetésé, mint népének szabadítása és megjutalmazása. Arról szól, hogy Isten látja és nem felejti el azt a sok igazságtalanságot és bántást, amiben népe részesül, és végül igazságot szolgáltat elnyomott népének. Ha elnyomásban és igazságtalan bánásmódban részesülünk, tudnunk kell, hogy van Isten az égben, aki nem hagy figyelmen kívül bennünket és cselekedni fog érdekünkben. Mi nem a gonoszok és a bennünket bántók megbüntetését várjuk, hanem Isten szabadítását.  

2.    Isten gyermekeinek hűsége a pogányok javát is szolgálja. Ahasvérus király országa virágzásnak indult, amikor Isten hűséges gyermekei elismerésben részesültek és teret kaptak a vezetésben. Az országban béke volt, anyagi fellendülés és még a távoli tartományokban is érezhető volt annak hatása, amit Isten tett. Az akkori világbirodalom mind a 127 tartományában tudomást szeretek Izrael Istenének hatalmáról, bölcsességéről és szeretetéről. Ilyen az, amikor teljesedik az Ábrahámnak tett ígéret, hogy áldás lesz a föld valamennyi népe számára.

3.    Isten a békesség Istene. És gyermekei is a békesség emberi, béketeremtők. Márdokeus ilyen béketeremtő volt. Népe javát kereste és egész nemzetségének a békéjén tevékenykedett. Ha Isten igazi gyermekei vagyunk, mi is az Ő népének javát keressük és annak békéjén tevékenykedünk.

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM  3. fejezet

3. fejezet – A HITEHAGYÁS (3. rész)

Miután a Bibliát, a tévelygés leleplezőjét eltávolították, Sátán azt csinálhatta, amit akart. A prófécia kinyilatkoztatta, hogy a pápaság "véli, hogy megváltoztatja az időket és a törvényt" (Dán 7:25). És ezt tétovázás nélkül meg is tette. Hogy a pogányságból áttérteknek a bálványimádást pótolják, és így elősegítsék a kereszténységbe való névleges felvételüket, fokozatosan bevitték a szobrok és ereklyék imádását a keresztény istentiszteletbe. Egy egyetemes zsinaton hozott rendelet végül bevezette a bálványimádás rendszerét. Hogy a szentségtörés teljes legyen, Róma vakmerően kitörölte a törvényből a második parancsolatot, amely megtiltja a bálványimádást, - és a tízes szám megőrzésére kettéosztotta a tizedik parancsolatot.

Ez az irányzat, amely a pogányoknak engedményeket tett, a menny tekintélyének további mellőzéséhez is kaput nyitott. Sátán megszenteletlen egyházvezetők útján meghamisította a negyedik parancsolatot is. Megpróbálta eltörölni az ősi szombatot, azt a napot, amelyet Isten megáldott és megszentelt (lMóz 2:2-3); és helyébe a pogányok által, "a Nap tiszteletre méltó napja"-ként ünnepelt napot akarta tenni. Ezt a változtatást először nem nyíltan kísérelték meg. Az első századokban minden keresztény az igazi szombatot tartotta. Féltve őrizték Isten dicsőségét, és mivel hitték, hogy Isten törvénye változhatatlan, buzgón vigyáztak előírásainak sérthetetlenségére. Sátán azonban nagyon körmönfontan dolgozott eszközei által célja megvalósításáért. Hogy az emberek figyelme a vasárnapra terelődjék, Krisztus feltámadásának tiszteletére ünnepelték. Istentiszteleteket tartottak azon a napon, de azért a szórakozás napjának is tekintették; a szombatot pedig még mindig szent napként ünnepelték.

Krisztus első adventje előtt Sátán arra ösztönözte a zsidókat, hogy a szombat ünneplését a legszigorúbb követelményekkel nehezítsék meg, és tegyék teherré. Sátán így készítette elő terve megvalósítását. Előnyt húzva abból a hamis képből, amit ő festett a szombatról, ezt a napot, mint zsidó intézményt, ellenszenvessé tette. Míg a keresztények a vasárnapot általában örömnapként tartották meg, Sátán arra késztette őket, hogy a szombatot böjtnapnak, a szomorúság, a gyász napjának tartsák, és így fejezzék ki gyűlöletüket a zsidó vallással szemben.

1 megjegyzés: