2023. augusztus 10., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 10 - CSÜTÖRTÖK - Zsoltárok 96

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 96 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+96&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+96&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Az egész világ Istene. A zsidók elsősorban úgy gondoltak Istenre, mint a zsidók Istenére és nem könnyen gondoltak arra, hogy Isten mást is szerethet és megáldhat rajtuk kívül. Ez a zsoltár azonban arról szól, hogy Istennek énekel és örül az egész föld. Az Ő dicsőségéről beszél az egész világ. Isten dicsőségéről beszélni azt jelenti, hogy jót mondunk az Istenről. Jót pedig úgy tudunk mondani róla, ha ismerjük. Ha az egész világ jót mond az Istenről azt jelenti, hogy az egész világ ismeri Istent, tudja róla, hogy jó az Isten. Ez Isten célja, hogy erről tudomást szerezzen az egész világ. Meg kell tudni az egész világnak, hogy jó az Isten. Ez a zsoltár egy prófécia arról, ami meg fog történni. Jelenések könyve megismétli azt a gondolatot, hogy az evangéliumnak el kell jutni a világ minden nemzetéhez.

2.    Isten az öröm forrása és oka. Ez a zsoltár arról beszél, hogy az egész világ örülni fog, mert ha megtudjuk, hogy milyen az Isten és mit tesz érettünk, nem tehetünk mást, mint örülünk neki. 

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki nagy és méltó a dicséretre

b.    aki nem bálvány, hanem az egek alkotója

c.    aki méltó az adományainkra

d.    aki szilárdan tartja az egész világot, ezért nem fog összeomlani  

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 22. fejezet

22. fejezet – A BETELJESEDETT PRÓFÉCIÁK (5. rész)

A mozgalom egy másik résztvevője ezt a bizonyságot tette: "A mozgalom azt eredményezte, hogy az emberek mindenütt alapos önvizsgálatot tartottak, és mélyen megalázták lelküket a magasságos menny Istene előtt. Nem ragaszkodtak többé e világ dolgaihoz, kigyógyultak az ellenségeskedésből és a gyűlölködésből. Megvallották hibáikat, Isten előtt sírva, bűnbánó és megtört szívvel esdekeltek bocsánatért, és kérték, hogy fogadja el őket. Emberek úgy megalázkodtak, mint még soha. Ahogy Isten Jóel próféta által megparancsolta, az Úr nagy napjának küszöbén szívüket szaggatták meg, nem ruhájukat, és az Úrhoz fordultak böjtöléssel, sírással és kesergéssel. Miként Isten Zakariás által kijelentette, a kegyelem és könyörületesség lelke kiáradt Isten gyermekeire; arra tekintettek, akit átszegeztek, és nagy sírás volt az országban... Akik várták az Urat, megsanyargatták lelküket Őelőtte. "

"Az apostolok kora óta támadt nagy vallási megmozdulások közül egyik sem volt mentesebb az emberi hibáktól és sátáni mesterkedésektől, mint az 1844. évi őszi mozgalom. A mozgalomnak azok a résztvevői, akik erősen álltak az igazság talapzatán, még most, hosszú évek múltán is érzik annak az áldott munkának a szent befolyását, és tanúsítják, hogy az Istentől volt.

A hívásra - "Imhol jő a Vőlegény! Jöjjetek elébe!" - a várakozók "felkelének... és elkészíték az ő lámpásaikat". Addig ismeretlen élénkséggel és érdeklődéssel kutatták Isten Igéjét. Isten angyalokat küldött a mennyből, hogy felrázzák a csüggedteket, és felkészítsék őket az üzenet fogadására. A munka nem emberi bölcsességre és felkészültségre épült, hanem Isten hatalmára. Nem a legtehetségesebbek, hanem a legalázatosabbak és legáldozatkészebbek voltak azok, akik először hallották meg a hívást, és elsőként engedelmeskedtek. A gazdálkodók a mezőn hagyták terményeiket, a kézmívesek letették szerszámaikat, és könnyek között, örvendezve indultak el, hogy hirdessék az intő üzenetet. A munka korábbi vezetői az utolsók közt csatlakoztak ehhez a mozgalomhoz. Szinte minden egyház bezárta kapuit az üzenet előtt. Sokan azok közül, akik elfogadták az üzenetet, megszakították egyházukkal a kapcsolatot. Isten gondviselése folytán ez a meghívás egyesült a második angyal üzenetével, és súlyt adott a munkának.

Az "Imhol jő a Vőlegény!" üzenet nem annyira érvelés kérdése volt, jóllehet a Szentírás bizonyságtevése világos és perdöntő. Ezt az üzenetet valami kényszerítő erő kísérte, amely megindította az emberek szívét. Nem volt kétely, sem kérdezgetés. Amikor Krisztus diadalmasan bevonult Jeruzsálembe, az ország minden részéről az ünnepre összegyülekező emberek az Olajfák-hegyére sereglettek; és amikor csatlakoztak a Jézust kísérő sokasághoz, megragadta őket annak az órának a varázsa, és hangjuktól hangosabb lett a kiáltás: "Áldott, aki jő az Úrnak nevében!" (Mt 21:9). A krisztusvárók összejöveteleire sereglő hitetlenek - akik közül egyesek kíváncsiságból, mások pusztán a gúnyolódás kedvéért jöttek - hasonlóképpen megérezték a meggyőző erőt, amely ezt az üzenetet kísérte: "Imhol jő a Vőlegény!"

De a hit sem hiányzott, az imára választ hozó hit - az a hit, amely előre látja a megjutalmazást. Mint a szomjas földre hulló záporeső, úgy szállt alá a kegyelem Lelke a buzgó könyörgőkre. Akik azt remélték, hogy nemsokára szemtől szembe állnak Megváltójukkal, olyan ünnepélyes boldogságot éreztek, amelyet nem lehetett szavakkal kifejezni. A Szentlélek meglágyító, megindító ereje megremegtette a szíveket, és áldása gazdagon áradt a hűséges hívőkre.

Amikor a krisztusvárók hite szerint közeledett az Úrral való találkozás ideje, vigyázva és komolysággal töltötték napjaikat. Reggelenként elsődleges kötelességüknek tartották, hogy meggyőződjenek arról, elfogadja-e Isten őket. Szívük szorosan összefonódott, és sokat imádkoztak egymással és egymásért. Gyakran összegyűltek elhagyatott helyeken, hogy Istennel bensőségesen beszélgessenek, és a közbenjáró ima hangja mezőkről és ligetekből szállt a menny felé. Isten jóváhagyásának bizonyossága fontosabb volt nekik, mint a mindennapi táplálék. És ha felhő borult lelkükre, nem nyugodtak addig, amíg el nem vonult. Amikor Isten irgalmas bocsánatáról megbizonyosodtak, vágyakoztak arra, hogy megláthassák azt, akit lelkük szeret.

De ismét csalódtak. A várt idő elmúlt, és Megváltójuk nem jelent meg. Jövetelét megingathatatlan bizonyossággal várták, és most azt érezték, amit Mária, amikor a Megváltó sírját üresen találta, és könnyek között így kiáltott: "Elvitték az én Uramat, és nem tudom, hová tették Őt" (Jn 20:13).

1 megjegyzés: