2023. augusztus 16., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 16 - SZERDA - Zsoltárok 102

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 102 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+102&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+102&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten számára fontosak a nyomorult helyzetben levők. Ez a zsoltár a nyomorult ember imádsága. Isten segítsége nélkül mindannyian nyomorultak vagyunk, ami sok mindenben megnyilvánul életünkben. A zsoltáros felsorolja, hogy milyen az élete annak az embernek, akin az Isten még nem segített. Hát, tényleg nyomorult! Olvasd el azt a zsoltárt és erre különösen legyél figyelmes. Viszont a nyomorult ember Istenhez fordul, aki megmenti őt minden nyomorúságából. A zsoltáros azt mondja, hogy Isten odafordul a gyámoltalanok imádsága felé, és azok imáit meg nem utálja.

2.    Isten szemében nemcsak egy ember lehet nyomorult, hanem Sion is, az Ő népe és egyháza is. A zsoltáros irgalomért könyörög Sion számára, és kifejezi azt, hogy szereti Siont és aggódik érte. Azt mondja, hogy gyönyörködik köveiben és a porán szánakozik. A por általában kellemetlenséget jelnet, az orrunkban, a szemünkben, a bútorkon, a könyveken és szeretünk megszabadulni tőle. A zsoltáros azt mondja, hogy ő még Sion porát is szereti. Gyülekezeteinkben a sok szép mellett a „por” kellemetlenségét is megtapasztaljuk. E miatt többen elhagyják a közösséget. Nem így a zsoltáros. Szereti Siont szépségeivel és kellemetlenségeivel együtt.   

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akihez a nyomorultak bátran fordulhatnak

b.    akit el fognak ismerni a népek és a föld királyai

c.    aki felépíti Siont (egyházát) és megmutatja benne dicsőségét

d.    aki újjá teremti népét

e.    aki meghallgatja a foglyok sóhajtását és megszabadítja a halálraítélteket (a bűn miatt mindnyájan rabok és halálraítéltek vagyunk)

f.      aki alapot vetett a földnek és az eget teremtette

g.    akinek jelleme és hűsége soha meg nem változik

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 23. fejezet

23. fejezet – MI A SZENTÉLY? (4. rész)

Isten trónját, amely a mennyei templomban, Isten lakóhelyén van, az igazság és az ítélet teszi erőssé. Az igazság törvénye, az erkölcs nagyszerű mércéje, amellyel megmér minden embert, a szentek szentjében van. A frigyládát, amely magába zárja a törvénytáblákat, a kegyelem királyi széke takarja. Előtte mutatja be vérét Krisztus a bűnösért. Igazság és irgalom így fonódik össze az emberért létrehozott megváltási tervben. Ennek a két isteni tulajdonságnak az egybefonódását csak a végtelen bölcsesség tudta kigondolni, és a végtelen hatalom tudta megvalósítani. Ez az összefonódás az egész mennyet ámulatba ejti, és imádatra készteti. A földi templom kérubjai tisztelettel fordultak a kegyelem királyi széke felé, így jelképezve a mennyei sereg érdeklődését a megváltás munkája iránt. Ez annak az irgalomnak a titka, amelybe angyalok vágyakoznak betekinteni: hogy Isten akkor is igaz, ha megigazítja a megtérő bűnöst, és megújítja kapcsolatát az elbukott emberiséggel; hogy Krisztus lehajolt, és megszámlálhatatlanul sok embert emelt ki a pusztulás örvényéből. Felöltöztette őket a maga igaz voltának folttalan ruhájába, hogy a megváltottak örökre Isten közelében és a soha el nem bukott angyalok társaságában lehessenek.

Az a munka, amit az emberért közbenjáró Krisztus végez - akinek "neve Csemete" -, elénk tárul Zakariás örökszép próféciájában. Így szól a próféta: "Ő fogja megépíteni az Úrnak templomát, és nagy lesz az Ő dicsősége, és ülni és uralkodni fog az Ő (az Atya) székében, és pap is lesz az Ő székében, és békesség tanácsa lesz kettőjük között" (Zak 6:12-13).

"Ő fogja megépíteni az Úrnak templomát." Áldozata és közbenjárása által Krisztus Isten templomának mind alapja, mind építője. Pál apostol "Szegletkő"-nek nevezi, "akiben az egész épület szép renddel rakattatván, nevekedik szent templommá az Úrban; akiben ti is - mondja - együtt építtettek Isten hajlékává a Lélek által" (Ef 2:20-22).

"Nagy lesz az Ő dicsősége. " Az elbukott ember megváltásáért Krisztusé a dicsőség. Az örökké tartó korszakokon át ez lesz a megváltottak éneke: "Annak, aki minket szeretett, és megmosott bennünket a mi bűneinktől az Ő vére által... annak dicsőség és hatalom mind örökkön örökké" (Jel 1:5-6).

"Ülni és uralkodni fog az Ő székében, és pap is lesz az Ő székében. " Jézus most még nem ül "az Ő dicsőségének királyi székében"; a dicsőség országa még nem kezdődött el. Csak közbenjárói munkája végeztével adja neki Isten "a Dávidnak, az Ő atyjának királyi székét", azt az országot, amelynek "vége nem lészen" (Lk 1:32-33). Krisztus most mint pap ül Atyja trónján (Jel 3:21). Az örökkévaló, önmagában létező Istennel ül a királyi széken az, aki "betegségeinket... viselte, és fájdalmainkat hordozá", aki hozzánk hasonlóan "mindenben kísértést szenvedett, a bűntől azonban ment maradt, " hogy segíthessen "azokon, akik megkísértetnek". "Ha valaki vétkezik, van Szószólónk az Atyánál" (Ésa 53:4; Zsid 4:15; 2:18; 1Jn 2:1). A Megváltó átszegezett, összezúzott testével és folttalan életével jár közben a bűnösért. Megsebzett kezét kinyújtva, átszegzett oldalára, összeroncsolt lábára mutatva könyörög az elbukott emberért, akinek a megváltása végtelen sokba került.

"És békesség tanácsa lesz kettőjük között. " Az Atya szeretete, éppúgy, mint a Fiúé, az elveszett emberiség megváltásának forrása. Jézus így szólt tanítványaihoz távozása előtt: "Nem mondom néktek, hogy én kérni fogom az Atyát tiérettetek; mert maga az Atya szeret titeket" (Jn 16:26-27). Isten "Krisztusban megbékéltette magával a világot" (2Kor 5:19). És a mennyei templomszolgálat során "békesség tanácsa lesz kettőjük között". "Úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (Jn 3:16).

1 megjegyzés: