2023. augusztus 22., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 22 - KEDD - Zsoltárok 108

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 108 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+108&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+108&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten megvéd az ellenségtől. Ha az emberek között nem is lenne ellenségünk, az ősellenség, a Sátán mindannyiunk ellensége, aki kárunkat akarja, és aki ellen védelemre van szükségünk. Dávidnak sok ellensége volt, és Isten sok szabadítással ajándékozta meg, ezért különlegesen hálás volt. Hálából három elhatározást hozott:

a.    Dicsőíteni fogja Istent. Tudta, hogy Isten a dicsőítések közepette lakozik, és ahol Isten lakik, ott az ellenség csak veszíthet.

b.    Engedelmeskedni fog Istennek. Tudta, hogy Isten csak akkor segítheti meg, ha engedelmes. A győzelmet nem érdemli ki az engedelmességgel, de ezzel jelzi, hogy egyetért Isten uralmának elveivel és ezzel teszi magát alkalmassá az Isteni segítségre. Isten nem tudja megsegíteni azt, aki elveivel ellentétesen él, mert akkor önmagával kerülne szembe, és meghasonlana önmagával.

c.    Győzni fog. A győzelemben hinni kell. A győzelmet értékelni kell és soha nem szabad feladni. Főleg úgy, hogy a győzelmet Isten garantálja.

2.    Isten bőséges ajándékokat ad. Dávid felsorol néhány földrajzi helyszínt, amelyet Isten örömmel ad Izraelnek. De nem korlátozódik ennyire. Ez csak összefoglalása annak, amit Isten ad, hiszen az Újszövetségben azt olvassuk, hogy a legdrágábbat odaadta értünk és azt mondja, hogy kész mindent odaadni a gyermekeinek. 

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akinek szeretete az égig ér és hűsége a magas fellegekig

b.    akinek jobbja megsegít

c.    aki megmenti kedveltjeit

d.    akinek a tulajdona Izrael, de a többi nemzet is

e.    aki örömmel ad

f.      akinek a segítségével semmilyen emberi segítség nem ér fel

g.    akinek segítségével hatalmas dolgokat viszünk véghez

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 24. fejezet

24. fejezet – A SZENTEK SZENTJÉBEN (3. rész)

Dániel próféciája (8:14) szemlélteti azt a jelenetet, amikor Krisztus mint Főpapunk belép a szentek szentjébe, hogy megtisztítsa a templomot. Az Emberfiának az Öregkorú elé lépése - ahogy azt Dán 7:13 mondja el -, és az Úr templomába jövetele - ahogy Malakiás jövendöli -, ugyanaz az esemény. A vőlegénynek a menyegzőre érkezése is ezt szimbolizálja; erről Krisztus a tíz szűzről szóló példázatában beszélt (lásd Mt 25:6).

1844 nyarán és őszén hangzott fel az "Imhol jő a Vőlegény!" kiáltás. Akkor alakult ki a bölcs és a bolond szüzekkel ábrázolt két csoport: az egyik örömmel várta az Úr megjelenését, és szorgalmasan készülődött a vele való találkozásra, a másik pedig félt, és félelemből cselekedett; meg volt elégedve az igazság elméleti ismeretével, de nélkülözte az igazi kegyességet. A példázatban azok, akik a vőlegény érkezésekor "készen valának, bemenének ővele a menyegzőbe". A vőlegény - e kép szerint - a menyegző előtt jön. A menyegző azt a jelenetet szimbolizálja, amikor Krisztus átveszi országát. A Szent Várost, az Új Jeruzsálemet, amely Isten országának fővárosa és jelképe, az angyal "menyasszonyának, "a Bárány feleségé"-nek nevezi. Az angyal ezt mondja Jánosnak: "Jer, megmutatom néked a menyasszonyt, a Bárány feleségét. " "Elvive engem lélekben" - mondja a próféta -, "és megmutatá nékem azt a nagy várost, a szent Jeruzsálemet, amely Istentől szállott alá a mennyből" (Jel 21:9-10). Világos tehát, hogy a menyasszony a Szent Várost jelképezi, a szüzek pedig, akik kimennek a vőlegény elé, az egyházat szimbolizálják. A Jelenések könyvében a menyegzői vacsora vendégei: Isten népe (Jel 19:9). Ha vendégek, nem lehet menyasszonyként is ábrázolni őket. Krisztus - amint Dániel próféta kijelenti - az Öregkorútól a mennyben "hatalmat, dicsőséget és országot" fog kapni; övé lesz az Új Jeruzsálem, Isten országának fővárosa, "elkészítve, mint egy férje számára felékesített menyasszony" (Dán 7:14; Jel 21:2). Krisztus az ország átvétele után eljön dicsőségben mint királyok Királya és uraknak Ura, hogy megváltsa népét, akik "letelepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal" az országában felállított asztalánál (Mt 8:11; Lk 22:30), hogy részt vegyenek a Bárány menyegzői vacsoráján.

2 megjegyzés: