2024. május 13., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 13 - HÉTFŐ - Dániel könyve 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Dániel könyve 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=D%C3%A1niel%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=D%C3%A1niel%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten történetekben is bemutatja az utolsó idők eseményeit.  Dániel könyvének első hat fejezete történetek leírása, amelyek nagyon szépen és pontosan bemutatják azokat az eseményeket, amelyek Isten népe életében be fognak teljesedni az utolsó napokban. Ez a fejezet a hűségre teszi a hangsúlyt, ami lényeges és fontos lesz Isten népe életében az utolsó napokban is.  

2.    Isten időnként messzi tanulmányútra küldi gyermekeit. Isten sokat küszködött gyermekeivel, és úgy tűnt, hogy értelmetlenül, mert népe nem értett a szóból és nem tért meg. Istennek végül el kellett vinni gyermekeit Babilonban, mert ott meg tudták tanulni azt, amit otthon nem tudtak.

3.    Isten látszólagos kudarca, hatványozott sikernek bizonyul. Isten nem tudta otthon megnevelni gyermekeit és nem tudta elérni velük, hogy bizonyságul szolgáljanak más népeknek, és rajtuk keresztül megismerjék Őt. Izraelben csak egy kis ország, kis népcsoport ismerte Istent, ha egyáltalán ismerték. Babilonban viszont nemcsak Isten gyermekei jutottak el jobb istenismeretre, hanem az egész akkor ismert világ megtudhatta, hogy ki Izrael Istene, milyen a hatalma és milyen a jelleme.

4.    Isten gyermekeinek nem lehet kimosni az agyát. Babilonban megpróbálták Dániellel és társaival elfelejtetni Istent. Erre többféle módszert is használtak, amelyek közül az egyik a nevek megváltoztatása volt. Dánielnek és társainak olyan nevük volt, amely Istennek kapcsolatos, itt viszont olyan neveket adtak nekik, amelyek a babiloni istenekkel kapcsolatosak. Mindezt azért, hogy elfelejtsék Istenüket. De Isten hűséges gyermekeinek nem lehet kimosni sem az agyát sem a szívét, ha azokban ott van jelen az Isten.  

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki megérteti gyermekeivel, amit tudniuk kell; Dániel könyvében nagyon sokszor előfordul a „megérteni” kifejezés

b.    aki felkészíti népét a végidőre; a Bibliában 42-szer fordul elő a „vég” kifejezés – ebből Dániel könyvében 19-szer

c.    aki értelmet és bölcsességet ad azoknak, akik hűségesek Hozzá

d.    akinél a hit és az értelem megfér egymással

e.    akinél a hit, a testi szépség és a fittség megfér egymással

f.      aki népe érdekében kész azt is vállalni, hogy legyőzettnek tekintsék

g.    aki népe érdekében kész vállalni, hogy templomát lerombolják és kincseit elrabolják

h.    aki gyermekeivel van, bárhol legyenek

i.       aki kedvessé tudja tenni gyermekeit a világi hatóságok előtt is

j.       aki kedvessé tudja tenni gyermekeit az ellenség előtt is

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy számításba vegye azt, hogy Te néha tanulmányútra küldöd őt a nehézségek és próbák közé, hogy megtanulja azt, amit nem tud megtanulni békés körülmények között, és észrevegye azt, hogy Te a próbákkal még szebbé és jobbá teszed az életét, mint amilyen korábban volt, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 30. fejezet

30. fejezet – „Választa tizenkettőt” (2. rész)

Most kellett megtenni az első lépést az egyház szervezése felé, amely majd Krisztus távozása után képviseli Őt a földön. Nem állt rendelkezésükre költséges szentély, hanem a Megváltó olyan csendes helyre vezette tanítványait, amilyet Ő szeretett, s lelkükben e nap szent tapasztalatai örökre összeforrtak a hegy, a völgy, a tenger szépségével.

Jézus azért hívta el tanítványait, hogy tanúbizonyságként küldhesse szét őket, és hirdessék a világnak, amit Tőle hallottak és láttak. Hivatásuk a legfontosabb volt valamennyi elhivatott emberi feladat között, közvetlenül a Krisztusé után következett. Isten munkatársaivá kellett lenniük a világ megmentésében. Ahogyan az testamentumban a tizenkét pátriárka Izrael képviselője, úgy kellett a tizenkét apostolnak képviselnie az evangéliumi egyházat.

A Megváltó ismerte a kiválasztottak jellemét. Minden gyöngeségükbe, hibájukba belelátott, tudott a leselkedő veszélyekről, a rájuk nehezedő felelősségről, és szívből aggódott választottaiért. Egész éjszaka egyedül imádkozott érettük a galileai tengert szegélyező hegyen, miközben ők a hegy lábánál aludtak. Az első hajnali fénysugár megjelenésekor Magához szólította őket, mert fontos közlendője volt.

Ezek a tanítványok már egy ideje tevékenyen részt vettek Jézus munkájában. János és Jakab, András és Péter Fileppel, Nátánaellel és Mátéval közelebb álltak Hozzá, mint a többiek, és több csodáját látták. Pétert, Jakabot és Jánost fűzte Hozzá a legszorosabb kapcsolat. Szinte állandóan Vele voltak, látták csodáit, hallották szavait. János még bensőségesebben vonzódott Jézushoz, úgyhogy neki ez a megkülönböztetés jutott: akit Jézus szeret. A Megváltó mindnyájukat szerette, de János volt a legfogékonyabb lélek. A többieknél fiatalabb volt, és gyermeki, még bízóbb hittel tárta ki szívét Jézusnak. Így egyre mélyült egymás iránti rokonszenvük Krisztussal, s a Megváltó általa közölte népével legmélyebb lelki tanításait.

2 megjegyzés: