2024. május 21., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 21 - KEDD - Dániel könyve 9

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Dániel könyve 9 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=D%C3%A1niel%209&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=D%C3%A1niel%209&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten nem hagyja kétségek között a prófétát.  Az előző fejezetben Dániel egy látomást kap 2300 napról, ami olyan hatással volt rá, hogy összeroskadt és napokig beteg volt. Attól tartott, hogy Isten meghosszabbította Izrael rabságát 2300 esztendőre. Dániel szorgalmasan tanulmányozta Jeremiás próféciáit, ahol Isten 70 éves rabságot jósolt Izrael számára, amely már eljáróban volt. Ez a felfedezés megnyugtatta őt, de még mindig ott volt a kérdés, hogy akkor mire vonatkozhat a 2300 éves prófécia.  

2.    Isten hűséges gyermekei mindig azonosultak Isten népével. A legnagyobb ószövetségi személyiségek, mint Mózes, Nehémiás és Dániel is, azonosultak Isten népével, és közbenjártak a népért Istennél. Dánielről nem tudjuk, hogy lázadt volna Isten ellen, vagy bűnben élt volna, de közbenjáró imájában a többesszám első személyt alkalmazza, amikor azt mondja, hogy „Vétkeztünk, és bűnbe estünk, megszegtük törvényedet, és lázadók voltunk, eltértünk parancsolataidtól és törvényeidtől.” Fogalmazhatott volna úgy is, hogy ezt tette a nép, de ő magát sem vonta ki ez alól. Ma is vannak kritikusai Isten népének, akik magukat kivonják a felelősség alól és csak a népet kárhoztatják. Ebből tudhatjuk, hogy szolgálatuk nem Istentől van.  

3.    Ilyennek látja Dániel Istent bűnbánó imájában:

a.    nagy és félelmes Isten, aki megtartja a szövetséget és a hűséget

b.    akinek igaza van

c.    a mi Urunk, Istenünk irgalmas és megbocsát

d.    aki megtartotta szavát

e.    aki kihozta népét Egyiptomból erős kézzel, és olyan nevet szerezett magának, amely ma is híres

f.      akinek nagy irgalmasságában bízni lehet

4.    Isten elhozza a Messiást és rendezi a bűn problémáját. Isten megígéri Dánielnek, hogy elküldi a Messiást, aki rendezi a bűn problémáját. Ezt olvashatjuk: „Akkor véget ér a hitszegés, és megszűnik a vétek, engesztelést nyer a bűn, és eljön hozzánk az örökké tartó igazság. Beteljesül a prófétai látomás, és felkenik a szentek szentjét.”  

5.    Isten a pontos időkről is tájékoztat. Ez a fejezet pontosan elmondja, hogy mikor érkezik a Messiás a földünkre, hogy meghaljon bűneinkért (Kr. u. 31-ben), és mikor kezdi el Isten a bűn végső kitisztítását földünkről (Kr. u. 1844-ben).  

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki törvényeket, rendeléseket és útmutatásokat adott a próféták által

b.    aki meghallgatja az imákat és könyörgéseket

c.    aki ráragyogtatja orcáját népére és szentélyére

d.    aki hozzánk fordítja fülét és meghallgat

e.    aki meglátja, hogy milyen baj ért bennünket

f.      aki megbocsát, odafigyel ránk és cselekszik

g.    aki segíti az embert a dolgok megértésében

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudatában legyen annak, hogy Te nem akarod kétségek között hagyni őt. Adjad, hogy Dánielhez és a többi hithőshöz hasonlóan, ő is azonosulni tudjon népeddel, még akkor is, ha az nagyon eltért Tőled, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 31. fejezet

31. fejezet – „A HEGYIBESZÉD” (3. rész)

"Boldogok a békességre igyekezők" (Mt 5:9). Krisztus békéje az igazságból fakad, Istennel összhangban áll. A világ ellenségeskedik Isten törvényével, a bűnösök ellenségeskednek Alkotójukkal, ennek eredményeként egymással is. Ám a zsoltáros kijelenti: "A te törvényed kedvelőinek nagy békességük van, és nincs bántódásuk" (Zsolt 119:165). Az ember nem tud békét teremteni. Az egyén vagy a társadalom megtisztítására, felemelésére szolgáló emberi tervek nem hozhatnak békét, mert nem hatolnak a szívig. Azt egyetlen erő, amely az igazi békét létrehozhatja, fenntarthatja, Krisztus kegyelme. Ha ez meggyökerezik a szívben, kiveti onnan a gonosz szenvedélyeket, amelyek egyenetlenséget, civódást okoznak. "A tövis helyén ciprus nevekedik, és bogács helyett mirtus nevekedik", és az élet pusztája "örül és virul mint őszike" (Ésa 55:13; 35:1).

A sokaság álmélkodva hallgatta e tanítást, amely annyira különbözött a farizeusok előírásaitól és példájától. A nép úgy hitte, hogy a boldogság az evilági dolgok birtoklásából áll, s igen kívánatosnak tekintette a hírnevet, az emberek tiszteletét. Nagyon tetszetős dolog volt a "rabbi" megszólítás, az, ha bölcsnek, vallásosnak dicsőítették őket, ha érdemeiket említették a közvélemény előtt. Ezt tekintették a boldogság koronájának. Ám a hatalmas tömeg színe előtt Jézus kijelentette, hogy az ilyen emberek összes jutalma a földi nyereség és tisztelet. Bizonyossággal beszélt, meggyőző erő áradt szavaiból. A nép elcsendesedett, félelemérzés söpört végig rajtuk. Kétkedve néztek egymásra. Kicsoda menekülhet meg, ha ez az Ember igazat szól? Ám sokan meggyőződtek arról, hogy ezt a figyelemre méltó Tanítót Isten Lelke indítja, véleménye isteni ihletésű.

Miután elmagyarázta, miből áll az igazi boldogság, és hogyan szerezhető meg, Jézus még határozottabban rámutatott tanítványai kötelességeire, mint akiket Isten választott ki arra, hogy másokat az igazság és az örök élet útjára vezessenek. Tudta, hogy gyakran fognak csalódni, elcsüggedni, kemény ellenállásba ütköznek, bántják őket, tanúságtételüket elutasítják. Jól tudta, hogy küldetésük végrehajtásakor azok az emberek, akik most oly figyelmesen hallgatják szavait, gyalázatot, kínzást, börtönt és halált szenvednek majd, és így folytatta:

"Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa. Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek énérettem. Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bőséges a mennyekben: mert így háborgatták a prófétákat is, akik előttetek voltak" (Mt 5:10-12).

A világ szereti a bűnt, és gyűlöli az igazságot, ezért ellenségeskedett Jézussal. Mindenki, aki visszautasítja a végtelen szeretetet, a kereszténységet zavaró dolognak találja. Krisztus világossága elűzi a bűnöket takargató sötétséget, és a megújulás szükségessége nyilvánvalóvá válik. Akik alávetik magukat a Szentlélek befolyásának, azok saját magukkal kezdenek harcolni, míg akik a bűnhöz ragaszkodnak, azok az igazság és képviselői ellen háborúznak.

Így jön létre a viszály, és a nép megzavarásával vádolták Krisztus követőit. Valójában Istennel való közösségük miatt vonják magukra a világ gyűlölködését; Krisztus gyalázatát hordozzák. Azon az ősvényen haladnak, amelyen a világ legnemesebbjei jártak, nem szomorúan, hanem örvendezve, még ha üldözték is őket. Minden tüzes próba Isten eszköze megtisztításukra, amely egyre alkalmasabbá teszi őket a Vele történő együttmunkálkodásra. Minden ütközet az igazságért vívott nagy küzdelem részét képezi, és mindegyik nagyobbá teszi a végső győzelem örömét. Ezt szem előtt tartva hitük és türelmük próbáját inkább derűsen, mint rettegéssel fogadják, nem akarják elkerülni. Isten szolgái az Ő jóváhagyására sóvárognak, teljesíteni akarják a világ iránti kötelezettségüket, minden feladatukat, függetlenül az emberek félelmétől vagy kegyétől.

"Ti vagytok a földnek savai" (Mt 5 :13) mondotta Jézus. Ne vonuljatok vissza a világtól, hogy elkerüljétek az üldöztetést. Az emberek között lakozzatok, hogy az isteni szeretet íze sóként őrizze meg a világot a romlástól.

A Szentlélek befolyása előtt megnyíló szív az a csatorna, melyen Isten áldásait osztja. Ha Isten eltávolítaná szolgáit a földről, és Lelkét visszavonná az emberek közül, e világ magára hagyatottá válna, romlásba dőlne - Sátán uralma alá jutna. Bár a gonoszok nem ismerik fel, de még az élet áldásait is Isten népének köszönhetik - azoknak, kiket megvetnek és elnyomnak. Ám ha a keresztények csak névleg azok, akkor az ízét vesztett sóhoz hasonlítanak. Nincs jó befolyásuk a világra. Istent hamisan képviselik - rosszabbak a hitetleneknél.

2 megjegyzés: