2024. május 15., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 15 - SZERDA - Dániel könyve 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Dániel könyve 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=D%C3%A1niel%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=D%C3%A1niel%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten tiszteletben tartja a vallásszabadságot.  Nabukodonozor halálbüntetés terhe alatt kényszeríti rá másokra saját vallását. Isten soha nem tenne ilyet. Isten inkább meghal, minthogy bárkinek is a döntési szabadságát megsértse. Ezért halt meg Jézus. A hamis vallás egyik ismertetőjegye a kényszer.  

2.    Isten minden nemzetet meg akar váltani. Sátán pedig minden nemzetet Isten ellen akar fordítani és a saját táborába akar tömöríteni. Itt az óriási szobor körül is ott látjuk a különböző népeket és nemzeteket, amelyeket Nabukodonozor bizonyos vallásos cselekedetek végrehajtására kényszerít. Egy verseny kibontakozását is láthatjuk ebben a fejezetben: Vajon ki fogja megnyerni minden nép és nemzet lojalitását?

3.    Isten nem veszteget meg senkit. A három fiatal nem azért tartott ki Isten mellett, mert Isten megvesztegette őket. Bár ismerték Isten hatalmát, hogy meg tudja őket szabadítani, de Isten nem ígérte ezt meg nekik. Csak utólag tudták meg, hogy Isten úgy döntött, hogy megszabadítja őket. Az igazi hit az, amely önzetlen szeretetből és szolgálatkészségből fakad.

4.    Isten az övéivel van a tűzpróbákban is. Isten nemcsak messziről szimpatizál az övéivel, hanem közel jön hozzájuk, ott van velük a tűzben is.

5.    Isten megvicceli Nabukodonozort. Nabukodonozor hétszeresen befűti a kemencét és azt kérdezi, hogy van-e olyan Isten, aki meg tudja szabadítani a fiatalokat a kezéből. Isten nem válaszol a felvetésre, hanem szabadon jár a tűzben.   

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akinek nem számít, hogy az ellensége mekkora tüzet készít gyermekei bántására, mert Ő nagyobb és erősebb mindennél

b.    aki nem tudja elviselni a vallási türelmetlenséget és kényszert

c.    aki győztesen kerül ki minden helyzetből – a sok nép a szobor csodálatára gyűlt össze, de a történet végén nem a szobrot, hanem Isten csodálja mindenki

d.    aki megjutalmazza gyermekei hűségét

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy értékelje azt, hogy Te tiszteletben tartod az ő szabadságát. Adjad, hogy ne értse félre türelmedet; adjad, hogy olyan hűséges maradjon mindig hozzád, mint a történetbeli három fiatal, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 30. fejezet

30. fejezet – „Választa tizenkettőt” (4. rész)

Mialatt Jézus a tanítványokat elrendelt hivatásukra készítette elő, közéjük nyomult valaki, aki nem kapott elhívást. Iskariótes Júdás volt az, Krisztus állítólagos követője. Most előtérbe lépett, és helyet követelt a tanítványoknak ebben a szűkebb körében. Nagyon komolyan, és látszólag őszintén jelentette ki: "Mester, követlek téged, akárhova mégy" (Mt 8:19). Jézus nem utasította el, se nem üdvözölte, hanem szomorúan csak ennyit mondott: "A rókáknak vagyon barlangjuk és az égi madaraknak fészkük; de az ember Fiának nincs hová fejét lehajtani" (Mt 8:20). Júdás hitt Jézusban, mint Messiásban, s az apostolokhoz való csatlakozása révén remélte, hogy magas tisztséget tölthet be az új országban. Jézus ezt a reményt akarta elvágni szegénységének kimondásával.

A tanítványok alig várták, hogy Júdás is közéjük kerüljön. Megjelenése parancsoló, felfogása éles, jó szervező, ők ajánlották Jézusnak, mint aki majd nagyban segíti munkáját. Meglepődtek, hogy Jézus oly hűvösen fogadta.

A tanítványokat nagy csalódás érte azzal, hogy Jézus nem próbálta megnyerni Izrael vezetőinek támogatását. Úgy érezték, hibát követ el azzal, hogy nem veszi igénybe ezeknek a befolyásos férfiaknak a támogatását ügye megerősítésére. Ha Júdást visszautasítja, gondolatban megkérdőjelezték volna Mesterük bölcsességét. Júdás későbbi története megmutatta nekik, milyen veszélyes dolog világi szempontoknak engedni, amikor el kell dönteni, hogy alkalmas-e valaki Isten munkájára. Az olyan emberek közreműködése, akiket a tanítványok szerettek volna megnyerni, a mű átjátszását jelentette volna a legádázabb ellenség kezére.

Amikor Júdás a tanítványokhoz csatlakozott, még nem volt érzéketlen Krisztus jellemének szépsége iránt. Érezte az isteni erő befolyását, mely lelkeket vonzott a Megváltóhoz. Ő, aki nem azért jött, hogy a megrepedt nádat eltörje vagy a pislogó gyertyabelet kioltsa, ezt a lelket sem utasíthatta el, amíg egy kevés vágy is élt benne a világosság iránt. A Megváltó olvasott Júdás szívében. Ismerte a bűnnek azt a mélységét, ahova Júdás süllyed, ha csak Isten kegyelme meg nem szabadítja. Amikor kapcsolatba lépett ezzel a férfival, oda helyezte, ahol nap mint nap érintkezésbe kerülhet az Ő túláradó, önzetlen szeretetével. Ha megnyitja szívét Krisztusnak, az isteni kegyelem száműzi az önzés démonát, és Júdás is Isten országának alattvalója lehet.

2 megjegyzés: