2024. május 3., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 3 - PÉNTEK - Ezékiel könyve 39

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ezékiel könyve 39 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2039&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2039&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Amit Isten fontosnak tart és nyomatékosítani akar, azt többször is elmondja.  Az előző fejezet már elmondta Góg és Mágóg történetét, a helyreállított Isten népe elleni támadásukat és végüket. Ez a fejezet megismétli a történetet és egy kicsit kibővíti. Ezzel Isten azt jelzi, hogy valami nagyon fontosat akar elmondani. És hogy a Jelenések könyve újra megismétli a történetet, jelzi, hogy Istennek ez a jövendölése igaz, véglegesen eldöntött, ezt senki sem tudja megváltoztatni. Ez egy örömhír: Isten végső szabadulást ígér szeretteinek, az ördög nem örül ennek, de sem ember, sem ördög nem tudja ezt megváltoztatni. Isten népe végérvényen megszabadul.

2.    Isten céljai megvalósulnak. Istennek három célja van ezekkel a végső eseményekkel:

a.    Izrael felemelése. Istennek mindig is ez volt a célja. Most több évezredes munka és küzdelem után, végérvényesen megvalósul

b.    Nevének elismertetése a pogányok között. Istennek mindig is ez volt a terve, hogy Őt és a jellemét megismerjék. Az ördög befeketítette Őt a világ előtt, most igazolódik szerető, jóságos és kegyelmes jelleme

c.    Végső leszámolás az ellenséggel. Minden rossznak az értelmi szerzője Sátán, amig létezik, a világegyetem nincs biztonságban. Most azonban végleg eltűnik a világegyetem színpadáról, és vele együtt minden rossz, amit okozott

3.    Isten komolyan veszi a bűnt. Ezt a fejezetet olvasva, kezdjük megérteni, hogy milyen szörnyű dolog a bűn. Látjuk, hogy milyen borzasztó következményekkel jár azokra nézve, akik megmaradnak Isten elleni lázadásukban. Isten komolyan veszi a bűnt, mert tudja, hogy mindent szétrombol. Vegyük mi is komolyan a bűnt, mielőtt végleg tönkre tenne bennünket.    

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki megismerteti népével szent Nevét (rájuk pozitív hatással van)

b.    aki megismerteti magát a népekkel is (rájuk negatív hatással van)

c.    aki elhozza napját, melyet népe annyira vár

d.    aki nem rossz szándékkal büntette meg népét, hanem a helyreállítás céljával. Ezt végre meg fogja érteni Isten népe is, de a pogányok is.

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy megértse, minden, amit teszel a végső helyreállítást szolgálja, adjad, hogy komolyan vegye a bűnt, mielőtt visszavonhatatlan károkat okozna neki, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 27. fejezet

27. fejezet – MEGTISZTÍTHATSZ ENGEM (6. rész)

Jézus Péter házában tanított. A szokásnak megfelelően tanítványai körülötte ültek, és "ott ülének a farizeusok és a törvénynek tanítói, akik jöttek Galileának és Júdeának minden faluiból és Jeruzsálemből" (Lk 5:17). Ezek kémkedni, jöttek, hogy vádat emelhessenek Jézus ellen. E tisztviselőkön túl kavargott a tarka sokaság: a buzgó, a tisztelettudó, a kíváncsi, a hitetlen. Különféle nemzetiségűek, társadalmi rangúak voltak jelen. "És az Úrnak hatalma vala ővele, hogy gyógyítson" (Lk 5 :17). Az élet Lelke lebegett az egybegyűltek felett, de a farizeusok és doktorok nem vették észre jelenlétét. Ők nem érezték, hogy szükségük volna valamire, a gyógyítás nem is értük történt. "Éhezőket töltött be javakkal, és gazdagokat küldött el üresen" (Lk 1:53).

A gutaütött hordozói újból és újból megpróbáltak utat törni a tömegben - mindhiába. A beteg kimondhatatlan fájdalommal tekintgetett körül. Hogyan mondhatna le a reményről most, amikor a vágyva vágyott segítség oly közel van? Támadt egy ötlete: barátai felvitték a ház tetejére, megbontották a tetőt, és leengedték Jézus lábához. A beszélgetés megszakadt: a Megváltó a gyászos arcra nézett, látta a rászegeződő esdeklő tekintetet. Megértette a helyzetet - Ő vonzotta magához ezt a megzavart, kétkedő lelket. A gutaütött még otthonában volt, amikor a Megváltó már meggyőződést ültetett belé. Midőn megbánta bűneit, és hitt Jézus gyógyító hatalmában, akkor áldotta meg először vágyakozó szívét a Megváltó életadó kegyelme, Jézus figyelte, hogyan növekszik a hit első megvillanása azzá a meggyőződéssé, hogy Ő a bűnös egyedüli mentsvára. Látta, hogyan lesz a meggyőződés mind erősebb, ahogyan e férfi a színe elé törekszik.

Most a Megváltó szavai zeneként hatoltak a szenvedő fülébe: "Ember, megbocsáttattak néked a te bűneid" (Lk 5:20).

A kétségbeesés terhe legördül a beteg lelkéről, a megbocsátás békéje nyugszik meg rajta, és árad szét arcán. Eltűnt a testi fájdalom, egész lénye átváltozott. A tehetetlen gutaütött meggyógyult, a bűnös vétkező bocsánatban részesült.

Őszinte hittel fogadta Jézus szavait, mint az új élet ajándékát. Nem volt több kérése, örömtől áthatva, csendben feküdt, túlságosan boldog volt ahhoz, hogy megszólaljon. Mennyei fény sugárzott arcáról, s a nép szent tisztelettel figyelte a történteket.

Az írástudók nyugtalanul várták, mit szándékozik Jézus tenni ebben az esetben. Visszaemlékeztek arra, hogyan fordult hozzájuk ez az ember segítségért, s ők megtagadták tőle a reményt, az együttérzést. Ám ez még nem volt elég, kijelentették, hogy a betegség Isten átka a bűneiért. Mindez hirtelen eszükbe jutott, amint maguk előtt látták a beteg embert. Észrevették, hogy mindenki milyen érdeklődéssel figyeli az eseményeket, és rettenetesen féltek befolyásuk elvesztésétől.

Ezek a főemberek egy szót sem szóltak egymáshoz, de ahogy összenéztek, mindegyikük arcáról ugyanazt a gondolatot olvasták le: valamit tenni kell, hogy feltartóztassák az érzelmek hullámzását. Jézus kijelentette, hogy a gutaütött bűnei megbocsáttattak. A farizeusok e szavakat istenkáromlásnak fogták fel, és úgy tekintették, mint amit majd halált érdemlő bűnként róhatnak föl. Ezt mondták szívükben: "Káromlásokat szól. Ki bocsáthatja meg a bűnöket, hanemha egyedül az Isten?" (Mk 2:7)

Jézus rájuk szegezte tekintetét - mire ők megrettentek, visszahúzódtak -, és így szólt: "Miért gondoltok gonoszt a ti szívetekben? Mert mi könnyebb, ezt mondani-é: Megbocsáttattak néked a te bűneid; vagy ezt mondani: Kelj föl és járj? Hogy pedig megtudjátok, hogy az ember Fiának van hatalma a földön a bűnöket megbocsátani, - mondta, majd a gutaütötthöz fordult: Kelj föl, vedd a te ágyadat, és eredj haza" (Mt 9:4-6).

Ekkor, akit ágyon hoztak Jézushoz, az ifjúság rugalmasságával és erejével pattan föl. Az életadó vér áramlik ereiben. Testének minden szerve hirtelen működni kezd. Az egészség ragyogása váltja föl a közeledő halál halványságát. "Az pedig azonnal fölkele és felvévén nyoszolyáját, kiméne mindenkinek láttára; úgy hogy mindenki elálmélkodék, és dicsőíté az Istent, ezt mondván: Soha nem láttunk ilyet!" (Mk 2:12)

2 megjegyzés: