2024. május 25., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 25 - SZOMBAT - Hóseás könyve 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Hóseás könyve 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=H%C3%B3se%C3%A1s%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=H%C3%B3se%C3%A1s%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten szándéka a javítás.  A 12 kispróféta közül az elsőt, Hóseást fogjuk tanulmányozni. Istennek ugyanaz volt a célja mindegyikkel: A küszöbön álló ítéletre figyelmeztetnek, az igaz életről tanítanak, bátorítják a hívőket, az elnyomottakat, továbbá Isten jövőbeli terveiről jövendölnek.

2.   Isten szeretné, ha a próféta, a nép és mi is megértenénk, hogy mit érez. Vajon mit érezhetett Hóseás, amikor egy hűtlen feleséggel kellett élnie? Isten azt szerette volna, ha Hóseás is, de a nép is megérti Isten érzéseit. Ennek elősegítésére Hóseásnak életével kellett szemléltetnie az üzenetet. Izrael bálványokkal csalta Istenét és azzal, hogy hol Egyiptomot, hol Asszíriát helyezte Isten elé, illetve ezekre cserélte Őt. A próféták mind megszenvedték üzenetüket, de Hóseás különösképpen. Isten nem kegyetlenségből tette ezt a prófétával, hanem mint barátját bevonta terveibe és érzéseibe.   

3.   Isten különleges neveket ad Hóseás gyermekeinek. Még a gyermekek nevei is üzenetet közvetítettek. Így hát nemcsak Hóseás szenvedte meg az üzenetet, hanem gyermekei is, akiknek nagyon furcsa és vészjósló nevet kellett viselni, mint Jezréel (egy olyan földrajzi hely, ahol durva vérengzések történtek, vagy Ló-Rukhámáh (nem kegyelmezek) és Ló-Ammi (nem népem). Mindebből láthatjuk, hogy milyen mélyre süllyedt Izrael, hogy Istennek ilyen kemény eszközökhöz kellett nyúlnia.  

4.   Isten nem hagyja reménytelenségben népét. Ez a fejezet úgy zárul, hogy Isten óriási gyarapodást ígér Izraelnek. A vészjósló neveket is megváltoztatja. Az egyiket ezután úgy fogják hívni, hogy Megkegyelmezek, a másokat pedig Én népemnek. A kemény ítélethirdetés után nagyon szép szavakkal és szép ígéretekkel zárul ez a fejezet (a Károli fordítású Bibliában, más fordításokban ezek a versek a következő fejezet első versei).     

5.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki nagyon messzire el tud menni népe megmentése érdekében

b.   aki kreatív utakat keres népe megmentésére

c.    aki barátait bevonja tervébe

d.   aki néha olyan dolgokat is kér tőlünk, amiket pillanatnyilag nem értünk

e.   aki megvalósítja célját

f.     aki dicső jövőt biztosít népének

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy megértse, szükséges néha kemény üzenetet küldened, hogy az hatásos legyen. Adjad, hogy tudja, Te nemcsak igazságos, de szerető Isten is vagy, aki jót hozol ki a végére mindenből, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 31. fejezet

31. fejezet – „A HEGYIBESZÉD” (7. rész)

Az őszinte szívvel végzett szolgálatnak nagy jutalma van. "A te Atyád, aki titkon néz, megfizet neked nyilván" (Mt 6:18). A Krisztus kegyelme által irányított életmódban formálódik jellemünk. Kezd visszatérni a lélek eredeti szépsége. Krisztus jellemvonásaiban részesülünk, és az Istenség képmása ragyogni kezd bennünk. Az Istennel együtt járó és együtt munkálkodó férfiak és nők arca mennyei békességet fejez ki. A menny légköre veszi őket körül. Az ilyen lelkek számára már eljött Isten országa. Krisztusban örvendenek mivel áldásává lehetnek az emberiségnek. Megtisztelő számukra, hogy a Mester felhasználja őket: megbízása alapján az Ő nevében végzik munkáját.

"Senki sem szolgálhat két úrnak" (Mt 6:24). Megosztott szívvel nem szolgálhatunk Istennek. A Biblia vallása nem egy a sokféle befolyás között, hanem mindenek felett való, minden mást átjár és irányít. Nem olyan, mint a vászonra ide-oda festett ecsetnyomok, hanem átjárja az egész életet, mint amikor a vásznat belemártják a festékbe, míg az anyag minden szálát át nem itatja az átható, ki nem fakuló szín.

"Ha azért a te szemed tiszta, a te egész tested világos lesz. Ha pedig a te szemed gonosz, a te egész tested sötét lesz" (Mt 6:22 23). Istentől azzal a feltétellel kaphatunk világosságot, hogy szándékaink tiszták és állhatatosak. Aki meg akarja ismerni az igazságot, annak készen kell állnia minden kinyilatkoztatás elfogadására. Nem alkudhat meg a tévelygéssel. Kicsinyhitűnek lenni, fél szívvel csatlakozni az igazsághoz - ez annyi, mint a tévelygés sötétjét és a sátáni csalást választani.

A világi elméletek és az igazság megingathatatlan elvei nem mosódnak egymásba észrevétlenül, mint a szivárvány színei. Az örök Isten világos határvonalat húzott a kettő közé. A Krisztushoz való hasonlatosság olyan élesen elkülönül a Sátánhoz való hasonlatosságtól, mint a nappal az éjszakától. Csak azok Krisztus munkatársai, akik az Ő életét élik. Ha a lélek csak egyetlen bűnt is dédelget, vagy egyetlen bűnös szokást is megtart, ez az egész embert beszennyezi. Így a hamisság eszközévé válik.

Mindenki, aki Isten szolgálatát választotta, nyugodjék meg gondviselésében. Krisztus az égen röpködő madarakra, a mező virágaira mutatott, és ösztönözte hallgatóit, hogy nézzenek Isten eme teremtményeire. "Nem sokkal különbek vagytok-é azoknál?" (Mt 6:26) - mondotta. Hogy Isten mekkora figyelmet szentel valamely lénynek, az annak a létezés skáláján elfoglalt helyével arányos. A Gondviselés felügyel a kis szürke verébre. Mennyi Atyánk odafigyel, törődik a mező virágaival, a földet borító fűvel. A művészet nagy Mestere gondolt a liliomokra, oly gyönyörűvé alkotta őket, hogy túlragyogják Salamon dicsőségét. Mennyire törődik tehát az emberrel, aki Isten képmása és dicsősége. Azt szeretné látni, hogy gyermekeiben az Övéhez hasonló jellem nyilatkozik meg. Ahogyan a napsugarak különféle pompás színeket kölcsönöznek a virágoknak, Isten úgy részesíti a lelket saját jellemének szépségében.

Mindaz, aki Krisztus szeretetének, igazságának és békéjének országát választja, és azt minden egyéb érdek fölé helyezi, minden áldásban részesül, amire életében szüksége van. Isten gondviselésének könyvében - az élet könyvében - mindegyikünk kap egy lapot. Ez a lap tartalmazza életünknek minden egyes eseményét; még hajunk szála is megszámláltatott. Isten sohasem feledkezik meg gyermekeiről.

"Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől" (Mt 6:34). Naponta követnünk kell Krisztust. Isten nem nyújt segítséget a holnapra. Nem adja meg gyermekeinek egyszerre az útmutatását egész életükre, mert csak összezavarodnánk. Éppen csak azt közli velük, amit megjegyezhetnek és végrehajthatnak. A nyújtott erő és bölcsesség a jelen sürgős szükségét elégíti ki. "Ha valakinek közületek nincsen bölcsessége, - mára - kérje Istentől, aki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja; és megadatik néki" (Jak 1:5).

"Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek" (Mt 7:7). Ne tekintsétek magatokat másoknál jobbaknak, ne tartsátok magatokat bíráiknak. Mivel nem tudhatjátok az indítóokokat, ítélkezni is képtelenek vagytok mások felett. A kritizálással magatok fölött mondtok ítéletet, mert megmutatjátok, hogy Sátánnak, a testvérek vádlójának társai vagytok. Az Úr így szól: "Kísértsétek meg magatokat, ha a hitben vagytok-é? magatokat próbáljátok meg" (2Kor 13:5) "Ha mi ítélnők magunkat, nem ítéltetnénk el" (lKor 11:31).

A jó fa jó gyümölcsöt terem. Ha a gyümölcs élvezhetetlen és értéktelen, a fa gonosz. Így tanúsítják az élet gyümölcsei a szív állapotát, a jellem kiválóságát. Az üdvösség nem vásárolható meg jó cselekedetekkel, de azok bizonyíthatják a hitet, mely szeretet által megtisztítja a lelket. S bár az örök jutalmat nem érdemeink alapján kapjuk, az mégis arányban áll azzal a munkával, melyet Krisztus kegyelme által elvégeztünk.

Így vázolta föl Krisztus országának alapelveit, melyeket az élet nagy szabályaiként mutatott be. A tanítás rögzítéséhez szemléltetést is nyújt. Nem elég - mondja-, hallanotok Igémet, engedelmesség által rá kell alapoznotok jellemeteket. Az ÉN csak futóhomok. Ha emberi elméletekre, találmányokra építkeztek, házatok összedől. Elsöpri a kísértés szele. A próba vihara. Az általam adott elvek azonban megmaradnak. Fogadjatok be engem, építsetek igéimre:

"Valaki azért hallja éntőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát: és ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba: de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett" (Mt 7:24-25).

2 megjegyzés: