2018. augusztus 23., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 23 - CSÜTÖRTÖK - Zsidók 6


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 58. fejezet 1137. nap

Márta így felelt: "Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon" (Jn 11:24).

Jézus továbbra is a helyes irányba akarta terelni hitét, ezért kijelentette: "Én vagyok a feltámadás és az élet" (Jn 11:25). Krisztusban van az eredeti, nem kölcsönvett, nem mástól származó élet. "Akié a Fiú, azé az élet" (1Jn 5:12). Krisztus istensége az örök élet biztosítéka a hívő számára. "Aki hisz énbennem - mondta Jézus - ha meghal is, él; és aki csak él és hisz énbennem, soha meg nem hal. Hiszed-é ezt?" (Jn 11:25-26) Krisztus itt előretekint második eljövetelének idejére. Akkor a meghalt igazak feltámadnak romolhatatlanságban, az élő igazak pedig elragadtatnak a mennybe, anélkül, hogy megízlelnék a halált. A csoda, mellyel Krisztus feltámasztotta Lázárt a halálból, az összes elhalt igazak feltámasztását jelképezi. Szavai és cselekedetei által Jézus a feltámadás Szerzőjének jelenti ki magát. Ő, aki hamarosan kereszthalált halt, ott állt a halál kulcsaival a sír legyőzőjeként, s kinyilvánította: joga és hatalma van, hogy örök életet adjon.

A Megváltó szavaira: "Hiszed-é ezt?" (Jn 11:26) Márta így felelt: "Igen, Uram, én hiszem, hogy te vagy a Krisztus, az Istennek Fia, aki e világra jövendő vala" (Jn 11:27). Nem fogta fel Krisztus szavait teljes jelentőségükben, de megvallotta, hogy hisz istenségében, s bízott abban, hogy Ő mindent képes megtenni, ami csak jónak látszik Neki.

"És amint ezeket mondotta vala, elméne, és titkon szólítá az ő testvérét Máriát, mondván: A Mester itt van és hív téged" (Jn 11:28). Olyan halkan adta át az üzenetet, ahogy csak lehetett, mert a papok és főemberek lesték a kínálkozó alkalmat, hogy letartóztassák Jézust. A siratók jajveszékelése miatt nem lehetett hallani Márta szavait.

Mária, amint meghallotta az üzenetet, gyorsan felkelt, s várakozó arccal elhagyta a szobát. A gyászolók azt hitték, a sírhoz megy zokogni, és követték. Amikor Mária odaért, ahol Jézus várta, letérdelt, és remegő hangon mondta: "Uram, ha itt voltál volna, nem halt volna meg az én testvérem" (Jn 11:32). Bántotta a siratók jajgatása, néhány csöndes szót szeretett volna váltani egyedül Jézussal. Tudta azonban, hogy egyesek irigységet, féltékenységet melengetnek szívükben Krisztussal szemben, ezért visszatartotta magát: nem öntötte ki teljesen bánatát.

"Jézus azért, amint látja vala, hogy az sír és sírnak a vele jött zsidók is, elbúsula lelkében és igen megrendüle" (Jn 11:33). Olvasott az összegyűltek szívében. Látta, hogy sokan csak tettetik, mutatják a fájdalmat: Tudta, hogy a társaságban egyesek - akik most képmutatóan sírnak - régóta tervezgetik nemcsak a hatalmas Csodatevő halálát, hanem azét is, Aki majd feltámad a halálból. Krisztus leránthatta volna róluk a színlelt bánat leplét. Mégis fékezte jogos felháborodását. Az asszony miatt, aki bánatosan térdelt lábánál, s igazán hitt Benne, nem mondta ki, amit igazság szerint kimondhatott volna.
"Hová helyeztétek őt? - kérdezte - Mondának néki: Uram, jer és lásd meg!" (Jn 11:34). Együtt mentek a sírhoz. Tragikus jelenet volt. Lázárt nagyon szerették, nővérei megtört szívvel siratták, barátai pedig elvegyítették könnyeiket a gyászoló nővérekével. Az emberi szenvedés láttán, és amiatt, hogy a lesújtott barátok gyászolják a halottat, miközben ott áll a világ Megváltója - "Könnyekre fakadt Jézus" (Jn 11: 35). Bár Isten Fia volt, magára öltötte az emberi természetet, s megindította az emberi bánat. A szenvedés mindig együttérzést keltett szelíd, szánakozó szívében. Sírt a sírókkal, örült az örvendezőkkel.

Jézus azonban nemcsak a Mária és Márta iránti emberi együttérzésből sírt. Könnyeiben a fájdalom annyival múlta felül az emberi fájdalmat, amennyivel az ég magasabb a földnél. Krisztus nem Lázárért sírt, hiszen éppen elő akarta hívni a sírból. Azért sírt, mert sokan, akik most Lázárt gyászolják, hamarosan eltervezik az Ő halálát, aki a feltámadás és az élet. Mennyire képtelenek voltak a hitetlen zsidók helyesen értelmezni könnyeit! Egyesek, akik csak a helyszínt, a külső körülményeket látták, mint szomorúságának egyetlen okát, halkan megjegyezték: "Ímé, mennyire szerette őt!" (Jn 11:.36). Mások el akarták vetni a hitetlenség magvait a jelenlévők szívébe, s csúfolódva kérdezték: "Nem megtehette volna-é ez, aki a vaknak szemét felnyitotta, hogy ez ne haljon meg?" (Jn 11:37). Ha Krisztusnak volt hatalma, hogy megmentse Lázárt, miért hagyta szenvedni és meghalni?

Mai Bibliai szakasz: Zsidók 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A Zsidókhoz írt levél fejezetei közül minden bizonnyal ez az, ami az összes többinél másiknál nagyobb megdöbbenést okozott a hívők között. Valóban lehetséges, hogy valaki átlépi Isten kegyelmének határát? Vannak emberek, akiknek Isten tényleg nem tud megbocsátani? Igen, ez a fejezet azt állítja, hogy ez lehetséges.

Az 1-3. versekben azt mondja az apostol, hogy az olvasóknak növelniük kell az evangéliumban való ismeretüket. Felnőtteknek való lelki eledelt kell enniük. Ennek megtagadása nem csak, hogy megakadályozza a növekedésüket, hanem a Krisztussal való kapcsolatuk halálához is vezet. A 4-6. versek úgy érvelnek, hogy a probléma nem az, hogy ezek olyan bűnök lennének, amelyek túl nagyok, hogy meg lehessen azokat bocsátani (Jézus vére minden bűnt megtisztít), hanem az, hogy Isten ajándékát élvezték, aztán pedig elutasították, az ember semlegesítette azokat az eszközöket, amelyeket Isten arra használt, hogy megváltsa őt. A Lélek ajándékát arra használnák, hogy még jobban eltávolodjanak Istentől (7-8. vers).

Szerencsére nem ez a helyzet a levél olvasóival. Ők a megváltás ösvényén haladnak. Azonban két dolgot meg kell tenniük: 1) meg kell erősíteniük reményüket mindvégig és 2) rendelkezniük kell türelemmel és kitartással (9-12. vers).

A fejezet további részében a szerző elmagyarázza, hogy hogyan lehet megvalósítani ezt a két dolgot. A 13-15. versek Ábrahámról beszélnek, mint a kitartás emberéről, akinek a példáját követnünk kell, és a 16-20. versek bemutatják Jézust, mint a hívők reménységének biztos alapját. Isten esküvel ígérte Ábrahámnak, hogy az ő magvában meg fogja áldani a föld minden családját (ez engem és téged jelent). Azzal, hogy Isten megkoronázta Jézust és jobb keze felől ültette, elkezdte beteljesíteni az Ábrahámnak tett ígértet. Lehetetlen, hogy megfeledkezzen ígéretéről.

Jézus a lelkünk erős horgonya!

Felix Cortez

158. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  58. fejezetéhez (augusztus 19-25.).

Mit teszel, amikor meg vagy győződve róla, hogy Isten tévedett? Hogyan kezeled, amikor úgy tűnik, az Ő ígéretei nem válnak valóra? Mi történik, ha a csalódottság lesz úrrá rajtad? Mi történik, ha azt gondolod, Jézus nem volt megfelelő a feladatra?

Mária és Márta üzenetet küldtek Jézusnak, hogy Lázár beteg. Bár valószínűleg nem voltak túl boldogok a reakciójától, hogy nem fordult meg, és indult hozzájuk, bizonyára megnyugodtak a válaszától: „Ez a betegség nem halálos” (János 11:4), pár nappal később viszont összetörtek, amikor Lázár meghalt. Tévedett volna Jézus?

Vigasztal az a tudat, hogy Jézus kijelentette, hogy a halál nem fog győzedelmeskedni, az Ő jelenlétében soha, hiszen Ő a feltámadás és az élet. Ez tartott életben, amikor telefonhívást kaptam: „A gyülekezeti házatokban tűz ütött ki.” Azonnal imádkozni kezdtünk, abban az ígéretben reménykedve, hogy a ház nem fog leégni. Pár órával később jött a hír: „Vége a tűznek, a ház teljesen odaveszett.” Tévedtek volna a tűzoltók?

Amikor kimentem a helyszínre, úgy vélem, Jézus velünk sírt bánatunkban és kételkedésünkben. Aztán a következőt tette. Jézus hívott minket, hogy jöjjünk elő a sírból, és legyünk fények a közösségben az Ő dicsőségére. Lehet, hogy az épület leégett, de a gyülekezet még mindig élő. Azért imádkozok, hogy ezt a lehetőséget felhasználhassuk, hogy másokat hozzá vonzzunk.

Neked is szükséged van a feltámadásra?

Karen Lifshay
Hermiston, Oregon (USA)
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése