2018. augusztus 27., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 27 - HÉTFŐ - Zsidók 10


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 59. fejezet 1141. nap

A szombatnapon művelt csodák mind a szenvedők könnyebbségét célozták, a farizeusok mégis szombatrontóként akarták elítélni Őt. Megpróbálták Ellene uszítani a Heródes-pártiakat. Úgy állították be, mint aki ellenkirályságot akar felállítani, s azon tanácskoztak, hogyan ölhetik meg Őt. A rómaiakat úgy akarták Ellene fordítani, hogy azt mondták, megkísérli felforgatni hatalmukat. Minden hamis vádat felhoztak, csakhogy megszüntessék a népre gyakorolt hatását. Eddig azonban kísérleteik kudarcba fulladtak. A tömegek, akik látták irgalmas cselekedeteit, hallották tiszta, szent tanításait, tudták, hogy mindezek nem lehetnek egy szombatrontó vagy istenkáromló tettei és szavai. Még a farizeusok küldötteit, a hivatalnokokat is annyira meghatotta beszéde, hogy nem bírtak kezet emelni Rá. Végső kétségbeesésükben a zsidók rendeletet adtak ki, miszerint aki megvallja hitét Jézusban, azt ki kell zárni a zsinagógából.

Így aztán, amikor a papok, főemberek és vének összegyűltek tanácskozni, eltökélt szándékuk volt, hogy elítélik Őt, aki olyan csodákat művelt, melyeken mindenki álmélkodik. Farizeusok és szadduceusok jobban egyetértettek, mint valaha. Az eddigi megosztottság helyett egységbe tömörültek Krisztus ellen. A korábbi tanácsüléseken Nikodémus és József megakadályozták Jézus elítélését, ezért most nem hívták be őket. Voltak a tanácsban más tekintélyes személyek is, akik hittek Jézusban, befolyásuk azonban mit sem ért a rosszindulatú farizeusokéval szemben.

A tanács tagjai mégsem voltak teljesen egységesek. A Magas Tanács ez idő tájt nem volt törvényes gyűlés. Csupán megtűrték létezését. Tagjai közül néhányan megkérdőjelezték, vajon bölcs dolog-e Krisztust halálra adni. Attól tartottak, ez felkelést idézne elő a nép körében, aminek következtében a rómaiak visszavonják a papság újabb kedvezményeit, s elveszik tőlük a jelenleg birtokolt hatalmat. A szadduceusok egységesek voltak a Krisztussal szembeni gyűlöletükben, mégis óvatosságra ösztönöztek, mert féltek, hogy a rómaiak megfosztják őket magas tisztségeiktől.

Ebben a tanácsban, melyet Krisztus megölésének eltervezésére hívtak össze, jelen volt a Tanú, aki hallotta Nabukodonozor kevély szavait, látta Belsazár bálványimádó lakomáját; ott volt, amikor Krisztus Názáretben Felkentnek jelentette ki Magát. Ez a Tanú most befolyásolta a főembereket munkájukban. Krisztus életének eseményei olyan pontosan tárultak fel előttük, hogy megrémültek. Visszaemlékeztek a templomi jelenetre, amikor a tizenkét éves gyermek Jézus ott állt a törvény tudós tanítói előtt, és olyan kérdéseket tett fel, hogy azok elámultak. Az imént véghezvitt csoda tanúsította, hogy Jézus nem más, mint Isten Fia. Az Ótestamentum Krisztusra vonatkozó Írásai igazi jelentőségükben villantak fel agyukban. Zavartan, zaklatottan kérdezték a főemberek: "Mit cselekedjünk?" (Jn 11:47). A tanács megoszlott. A Szentlélek befolyása alatt a papok és vezetők nem tudták elhessegetni a meggyőződést, hogy Isten ellen harcolnak.

Mai Bibliai szakasz: Zsidók 10

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 10. fejezet arra hív bennünket, hogy fogadjuk el Jézus érettünk bemutatott áldozatát és hittel lépjünk be Isten jelenlétébe, „járuljunk hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével” (22. vers).

Az első 10 vers arra emlékeztet bennünket, hogy a földi szentély áldozati rendszere csupán árnyéka (előképe) volt az igazi áldozatnak, amit Jézus ajánlott fel Istennek tökéletes engedelmességben. A 11-14 versekben arról olvasunk, hogy Jézus szolgálata azért volt eredményes, mert tökéletes áldozatot mutatott be, ellentétben a földi papok szolgálatával, akik folyamatosan olyan áldozatokat mutattak be, amelyek képtelenek voltak megtisztítani a lelkiismeretet. A 15-18. versek azt tanúsítják, hogy az új szövetség ígérete eltörli a régi áldozati rendszert, mivel az új szövetség Jézus áldozata által nyújt bűnbocsánatot. Ennek fényében a 19-től a 25 versig terjedő szakasz sürgető hívást intéz felénk, hogy járuljunk hozzá – közvetlen jelenlétébe – bizalommal, mert Jézus vére teljesen tisztára mosott bennünket. A 26-31. versek arra figyelmeztetnek, hogy akik visszautasítják Jézus szolgálatát és érettük bemutatott áldozatát, azok számára nincs más létező áldozat, ami bocsánatot hozhatna bűneikre. Csak egy ítélet várhat rájuk. Így a 31-39. versek arra buzdítják az olvasókat, hogy hitben lépjenek be Isten jelenlétébe, az üldöztetések és akadályok ellenére is, amelyek körülveszik őket ezen a világon.

Ez egy olyan lecke, amit nehéz megtanulni. Valahogy mindig mi szeretnék meghozni az áldozatot, valami ajándékot, vagy adományt, amely Isten előtt elfogadhatóvá tenne bennünket. A Zsidókhoz Írt levél azonban azt tanítja, hogy nincs olyan emberi áldozat, amely elég jó lehetne ahhoz, hogy megtisztítsa a lelkiismeretet. Nincs olyan emberi áldozat, amely elfogadhatóvá tehetne bennünket Isten előtt. Isten nyújtotta Jézusban azt az egyetlen áldozatot, amely egyedül képes valóban megtisztítani bennünket, kizárólag ez az az áldozat, amely elfogadhatóvá tehet bennünket Isten előtt. "Az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ád" (1 Péter 5:5).

Most arra hívlak benneteket, mindnyájunkat, hogy fogadjuk el Jézus áldozatát, Járuljunk Isten elé „bizalommal”, hit által „teljes bizonyossággal”, hogy mi is megláthatjuk annak a fénynek a sugarait, amely Jézus arcáról árad felénk.

Felix H. Cortez

160. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  59-60. fejezeteihez (augusztus 26-szeptember 1.).

A hatalomtól és az irányítástól való függőség ma is jelen van és működik, éppen ahogyan 2000 évvel ezelőtt. A zsidó vezetők kétségbeesetten próbálták megvédeni a tekintélyen alapuló pozíciójukat, és ezzel elutasították Krisztust, és azt választották, hogy megkeményítik szívüket. A Menny Fejedelme nem erőltette rá a változást a gyűlölettől elvakított szívükre, sem nem gyógyította meg önkényesen a bűntől pusztított lelküket. Bár képes volt a halottakat feltámasztani, mégsem volt képes feléleszteni azon lelki vezetők szíveit, akiket a hatalomvágy irányított.

Micsoda megnyugvás ez számunkra, amikor az gyötör minket, hogy nem tudjuk elérni némelyek megkeményedett szívét! Ha tudjuk azt, hogy Isten Fiának sem sikerült elérnie bizonyos embereket, ez segít elfogadnunk a szívfacsaró tényt, hogy sosem fogunk tudni elérni mindenkit. Fel kell adnunk ezt a téves képzelgést, hogy mindenkit megmenthetünk.

Az emberek szívét még ma is az irányítás iránti epekedés motiválja. A hatalomvágy gyakran kiűzi a szívünkből Krisztust, és ezzel a gyülekezeteinket és az otthonainkat sebezhetővé teszi a zsarnoki viselkedés számára. Még ma is sok keresztény fél attól, hogy elveszíti a tiszteletet vagy a tekintélyt, és ez arra sarkallja őket, hogy mások életét megkeserítsék, és szíveket sanyargassanak. Sajnos a kérlelhetetlen hatalmi függőség rengeteg otthont és életet tett már tönkre.

Minden nap vizsgáljuk meg hát a szívünket: Mennyire uralja az életemet az irányítás és a hatalom iránti vágy? Mitől félek? Hogy elveszítem, ha engedem, hogy mások szabadok legyenek, és merjenek különbözni tőlem? Amikor bizonyosnak érzem Isten szeretetét és irányítás nélkül is megtanulom biztonságban érezni magamat, többé már nem leszek „isten” mások életében.

Lori Engel
lelkész
Eugene, Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: