2018. augusztus 29., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 29 - SZERDA - Zsidók 12


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 59. fejezet 1143. nap

Sátán azt mondta nekik, hogy ha fenn akarják tartani tekintélyüket, halálra kell adniuk Jézust. Ezt a tanácsot követték. Az a tény, hogy elveszthetik az addig gyakorolt hatalmat, elég ok volt a döntéshozatalra. Néhány kivétellel - akik nem merték elmondani gondolataikat - a Magas Tanács Isten szavának fogadta el Kajafás szavait. A tanács megkönnyebbült, a viszály megszűnt. Eldöntötték, hogy Krisztust az első adandó alkalommal halálra adják. A papok és vezetők elutasították Jézus istenségének bizonyítékát, ezzel áthatolhatatlan sötétségbe burkolták magukat. Mindenestül Sátán befolyása alá kerültek, s ő igyekezett az örök romlás küszöbén túlra juttatni őket. Úgy csapta be a papokat, hogy még elégedettek is voltak magukkal. Hazafiaknak tekintették magukat, akik a nemzet üdvét keresik.

A Magas Tanács óvakodott hirtelen eljárásokat foganatosítani Jézus ellen, nehogy a nép feldühödjön, s az Ellene tervezett erőszak visszaforduljon rájuk. Ebből a megfontolásból a tanács későbbre halasztotta a kimondott ítélet végrehajtását. A Megváltó tudott a papok cselszövéséről. Tudta, hogy el akarják távolítani, s céljukat hamarosan el is érik. Azonban nem az Ő feladata volt, hogy siettesse a válságot, s tanítványaival együtt visszavonult arról a vidékről. Ezzel - saját példájával - Jézus újból megerősítette a tanítványoknak adott oktatást: "Mikor pedig abban a városban üldöznek titeket, szaladjatok a másikba" (Mt 10:23). Tágas területek álltak nyitva előttük, ahol lelkek megmentésén dolgozhattak, s ha csak az Iránta való hűség meg nem kívánta, az Úr szolgáinak nem volt szabad veszélyeztetniük életüket.

Az Üdvözítő már három éve munkálkodott az emberek között. Előttük állt önmegtagadásának és önzetlen jóindulatának példája. Mindenki ismerte tiszta, szenvedésekkel teli, odaszentelt életét. Ez a rövid, három éves időszak mégis éppen csak annyi volt, ameddig a világ el tudta viselni Megmentőjének jelenlétét.

Jézus az üldöztetések, sértések életét élte. Bethlehemből elűzte egy féltékeny király, Názáretben elvetette saját népe, Jeruzsálemben ok nélkül halálra ítélték, s Ő néhány hithű követőjével ideiglenes menedékre lelt egy idegen városban. Őt, akit mindig megindított az emberi nyomorúság, aki meggyógyította a betegeket, visszaadta a vak látását, a süket hallását, a néma beszédkészségét, aki megetette az éhezőt és megvigasztalta a bánatost, elűzte a nép, amelynek megmentéséért munkálkodott. Ő, aki a tornyosuló hullámokon járt, s szavával csendesítette a tenger dühös háborgását, aki ördögöket űzött, melyek távozóban Isten Fiának ismerték el Őt, aki megtörte a halott szunnyadását, aki ezreket tartott ámulatban bölcs igéivel, képtelen volt közel férkőzni azok szívéhez, akiket elvakított az előítélet és a gyűlölet, s makacsul elutasították a világosságot.

Mai Bibliai szakasz: Zsidók 12

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A Zsidókhoz írt levél 12. fejezete kiteljesítő befejezése a 11. fejezet érvelésének. A történelem hősei a bizonyságok fellege, akik dicsérik és elismerik a hit legnagyobb példaadóját: Jézust. Ő a mi hitünk szerzője és bevégzője, mert élete és áldozata által lehetővé és jelentőségteljessé tette hitünket. Jézus hite nem csupán azon alapult, hogy Isten életet tud adni neki, hanem hitte, hogy életet tud adni nekünk az Ő halála által.

A 3-11. versek arra hívnak, hogy vegyük észbe alaposan Jézus példáját, és tanuljuk meg, hogy a hit győzelme egyedül fegyelem és hosszútűrés eredményeként érhető el. Ez nehéz lecke azok számára, akik a hitet valami gyors, bűvös dolognak gondolják. A 12-16. versekben a „keserűségnek gyökerére” figyelmeztet, amely felnövekedhet, és meggátolhat bennünket Isten kegyelmének elnyerésében, ahogy történt Izrael népének pusztai generációjával. A 18-24. versig terjedő szakasz szembe állítja az izraeliták tapasztalatát a Sínai-hegynél a miénkkel a Sion hegyénél.

A könyv szerint hit által megtapasztalhattuk Jézus trónra kerülését, pappá szentelését és az új szövetség megszületését a mennyei Jeruzsálemben, a Sion hegyénél. Így, míg az izraeliták félelemmel teltek meg a Sínai-hegynél, mi örülhetünk mennyei Urunk felmagasztaltatásának.

A 25-29. versekben zárja a gondolatsort intve, hogy figyeljünk arra, amit Isten a Fiú által mondott nekünk. Izrael népe nem engedelmeskedett a Sínai-hegynél, és nem léphetett be Kánaán földjére. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül Jézust, aki a mennyei Jeruzsálemből szól hozzánk. Amikor Isten szólt, a Sínai-hegy beleremegett. Most, amikor Isten Ismét szavát hallatja a mennyei szentélyből, az egész univerzum megrázkódik majd, és csak az igazak lesznek képesek megállni és örökölni Isten országát (Zsoltárok 15:5; 16:8; 21:7; 62:2; 112:6)

Felix H. Cortez

160. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  59-60. fejezeteihez (augusztus 26-szeptember 1.).

A hatalomtól és az irányítástól való függőség ma is jelen van és működik, éppen ahogyan 2000 évvel ezelőtt. A zsidó vezetők kétségbeesetten próbálták megvédeni a tekintélyen alapuló pozíciójukat, és ezzel elutasították Krisztust, és azt választották, hogy megkeményítik szívüket. A Menny Fejedelme nem erőltette rá a változást a gyűlölettől elvakított szívükre, sem nem gyógyította meg önkényesen a bűntől pusztított lelküket. Bár képes volt a halottakat feltámasztani, mégsem volt képes feléleszteni azon lelki vezetők szíveit, akiket a hatalomvágy irányított.

Micsoda megnyugvás ez számunkra, amikor az gyötör minket, hogy nem tudjuk elérni némelyek megkeményedett szívét! Ha tudjuk azt, hogy Isten Fiának sem sikerült elérnie bizonyos embereket, ez segít elfogadnunk a szívfacsaró tényt, hogy sosem fogunk tudni elérni mindenkit. Fel kell adnunk ezt a téves képzelgést, hogy mindenkit megmenthetünk.

Az emberek szívét még ma is az irányítás iránti epekedés motiválja. A hatalomvágy gyakran kiűzi a szívünkből Krisztust, és ezzel a gyülekezeteinket és az otthonainkat sebezhetővé teszi a zsarnoki viselkedés számára. Még ma is sok keresztény fél attól, hogy elveszíti a tiszteletet vagy a tekintélyt, és ez arra sarkallja őket, hogy mások életét megkeserítsék, és szíveket sanyargassanak. Sajnos a kérlelhetetlen hatalmi függőség rengeteg otthont és életet tett már tönkre.

Minden nap vizsgáljuk meg hát a szívünket: Mennyire uralja az életemet az irányítás és a hatalom iránti vágy? Mitől félek? Hogy elveszítem, ha engedem, hogy mások szabadok legyenek, és merjenek különbözni tőlem? Amikor bizonyosnak érzem Isten szeretetét és irányítás nélkül is megtanulom biztonságban érezni magamat, többé már nem leszek „isten” mások életében.

Lori Engel
lelkész
Eugene, Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése