2019. december 10., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 10 - KEDD - Nehémiás 11


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 13. fejezet 1610. nap

Huszonöt éven át utazgatott feleségével és gyermekeivel. Súlyos nehézségeket viselt el, és sokat nélkülözött. Sokszor még az élete is veszélyben volt. Bejárta Hollandiát és Észak- Németországot. Főként az egyszerűbb néposztályok között dolgozott, de befolyása sokfelé kiterjedt. Tehetséges szónok volt, jóllehet nem sok iskolát járt. Rendíthetetlenül becsületes, alázatos, szelíd, őszintén és mélységesen vallásos volt, saját életével példázva azokat az elveket, amelyeket tanított. Bizalmat ébresztett az emberekben. Követői szétszórtan és elnyomásban éltek. Sokat szenvedtek, mert összetévesztették őket a fanatikus anabaptistákkal. De azért Menno munkája nyomán sokan megtértek.

Sehol sem tárták szélesebbre a kaput a reformált tanok előtt, és kevés országban álltak ki követői szörnyűbb büntetést, mint Hollandiában. Németországból V. Károly kitiltotta a reformációt, és örömmel küldte volna a reformált vallás minden követőjét a máglyára. De a fejedelmek bátran szembeszálltak önkényeskedésével. Hollandiában Károlynak nagyobb hatalma volt, és egyik üldöző rendeletet a másik után adta ki. A Biblia olvasása, hallgatása és prédikálása, sőt a róla való beszélgetés is máglyahalált vont maga után. Azért is halálbüntetés járt, ha valaki titokban Istenhez imádkozott, vagy nem hajtott térdet a bálványok előtt, vagy zsoltárt énekelt. Még az is halál fia volt, aki megtagadta "tévelygését". Ha férfi volt, kard által halt meg; ha nő, élve eltemették. V. Károly és II. Fülöp uralkodása alatt ezrek pusztultak el.

Egyszer egy egész családot állítottak az inkvizítorok elé azzal a váddal, hogy nem mentek el a misére, hanem otthon imádkoztak. Amikor arról faggatták őket, hogy mit csinálnak titokban, a legfiatalabb fiú így válaszolt: "Térdre esünk, és azért imádkozunk, hogy Isten világosítsa meg lelkünket, és bocsássa meg bűneinket. Imádkozunk uralkodónkért, hogy uralkodása szerencsés legyen, és élete boldog; imádkozunk magisztrátusainkért, hogy Isten óvja meg őket. " A bírák közül néhányan mélyen megrendültek. Mégis az apát és egyik fiát máglyára ítélték.

Mai Bibliai szakasz: Nehémiás 11

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Talán azt gondolnánk, hogy az emberek csak úgy özönlenek Jeruzsálembe most, hogy a templom, és a falak elkészültek. Nem így történt. A vezetők ott laktak (1. vers), de a nép többsége úgy tűnik, hogy vonakodott ott letelepedni. A második vers említi meg, hogy az emberek áldották azokat, akik önként vállalkoztak arra, hogy Jeruzsálemben éljenek.

Isten utasította Mózest, hogy építsen neki szentélyt, ahol népe között lakhat. Miért nem választják az emberek ezt a lehetőséget, hogy ott lakjanak ahol a templom van, így Isten jelenlétében lehetnének? Jeruzsálem most sokkal biztonságosabb lakhely volt, mivel körös-körül fal védte. Szóval az emberek miért nem sereglettek oda, hogy ott élhessenek?

Egy kis elmélkedés: (1) Talán azért, mivel ha közelebb laknak Isten jelenlétéhez, szigorúbb, tisztább életet kellett volna élniük, és a többségüknek ez kényelmetlenséget okozott volna? (2) Vagy talán úgy érezték, hogy Jeruzsálemben a cselekedeteiket sokkal jobban megfigyelhették, miközben Istenhez illő életet vártak el tőlük? Például, nem vásárolhattak vagy adhattak el szombat napján (Neh 13:15-17).

Istenünk, éreztesd velünk úgy, mint meg soha, hogy a Te jelenléted mindig biztonságos hely számunkra!

Pardon Mwanza

227. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  13. fejezetéhez (december 8-14.).

Amikor a reformációra gondolunk, könnyedén eszünkbe jutnak a következő nevek: Luther, Melanchthon és Zwingli. Ritkán hallunk azonban Menno Simonsról, Tausenről vagy a Petri fivérekről. Ezek az emberek voltak a reformáció hősei rendre Hollandiában, Dániában, illetve Svédországban. Luther és a reformáció hatással volt rájuk és formálta őket, ők pedig elvitték az evangélium fényét a szülőföldjükre. A Hollandiában bekövetkezett reakció a római oldalról egyike volt a bibliai hit valaha volt legerőszakosabb üldözéseinek. Dániában és Svédországban azonban az evangélium viszonylag békés fogadtatásban részesült. Svédország aztán a protestantizmus erődítményévé is fejlődött. Ezen férfiak által az evangélium nagy győzelmet arathatott északon.

Milyen készségekre volt feltétlenül szükség ehhez? Először is, mindannyian olyan emberek voltak, akik az igazságot félelem nélkül keresték, kerül, amibe kerül. Tanulmányozták a Bibliát, a reformátorok írásait, sőt, még személyes képzésben is részesültek (Tausen és Petri). Azután hazautaztak, és azt prédikálták, amit megtanultak. Nem a helyzetük volt az, ami sikeressé tette őket, hanem az erőfeszítéseik.

Ezeket az egyszerű elveket bármelyikünk magáévá teheti. Mi is kutathatjuk a Szentírást, akár egy rejtett kincset, és ki is képeztethetjük magunkat arra, hogy megosszuk az evangéliumot másokkal. Így aztán megoszthatjuk a jó hírt  másokkal, bárhová is küld minket Isten. A reformáció idején az evangéliumnak nem volt szüksége sajátos körülményekre vagy módszerekre, annál inkább viszont olyan emberekre, akik hajlandóak teljes szívvel keresni az igazságot, és utána másoknak továbbadni.

Ugyanilyen módon az evangélium ma is eljuthat a föld minden sarkába. Az egyetlen kérdés, ami maradt, az az, hogy hajlandó vagy-e megosztani?

Mario Arambasic
Momento Medien, München, Németország
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: