2019. december 28., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 28 - SZOMBAT - Jób 6


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 15. fejezet 1628. nap

A két tanúbizonyságról a próféta ezt is kijelenti: "És hallának nagy szózatot az égből, amely ezt mondja vala nékik: Jöjjetek fel ide. És felmenének az égbe felhőben, és látók őket az ő ellenségeik" (Jel 11:12). Amióta Franciaország háborút indított Isten két tanúbizonysága ellen, azóta e tanúbizonyságok olyan megbecsülésben részesülnek, mint soha azelőtt. 1804- ben megalakult a Brit és Külföldi Bibliatársulat. Ezt hasonló szervezetek követték, számos európai fiókintézménnyel. 1816-ban létrejött az Amerikai Bibliatársulat. A Brit Bibliatársulat megalakulásáig a Biblia ötven nyelven jelent meg. Azóta sok száz nyelvre és nyelvjárásra lefordították.

Az 1792-es évet megelőző ötven év során a külmisszió nem sok figyelmet kapott. Nem alakultak új egyesületek, és csak kevés egyház tett erőfeszítéseket arra, hogy a kereszténységet pogány országokban terjessze. A XVIII. század vége felé azonban nagy változás történt. Sokan elégedetlenek lettek a racionalizmus következményeivel, és felismerték, hogy szükség van mennyei kinyilatkoztatásra és tapasztalatokon alapuló vallásra. Ettől kezdve a külmisszió rendkívüli fejlődésnek indult.

A nyomtatás tökéletesítése lendületet adott a Biblia terjesztésének. A különböző országok közötti érintkezési lehetőségek növekedése, az előítélet és a nemzeti elzárkózás emelte ősi válaszfalak leomlása és a római pápa világi hatalmának elvesztése utat nyitott Isten Igéje előtt. Néhány évig a Bibliát korlátozás nélkül árulták Róma utcáin, és most már eljutott a benépesült földgolyó minden részébe. Emberek milliói fogtak össze a Biblia elleni harcban, de annyira eredménytelenül, hogy ahol korábban száz volt, most tízezer, sőt százezer példány van Isten könyvéből. Az egyik korai reformátornak a keresztény egyházról mondott szavai szerint "a Biblia olyan üllő, amely már sok kalapácsot elkoptatott. " Így szól az Úr: "Egy ellened készült fegyver sem lesz jó szerencsés, és minden nyelvet, mely ellened perbe száll, kárhoztatsz" (Ésa 54:17).

"Istenünk beszéde mindörökre megmarad!" "Minden Ő végzése tökéletes. Megingathatatlanok örökké és mindvégig; hívségből és egyenességből származottak" (Ésa 40:8; Zsolt 111:7-8). Ami emberi tekintélyen alapszik, meghiúsul; de ami Isten változhatatlan szavának sziklájára épül, örökké megáll.

Mai Bibliai szakasz: Jób 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Jób válaszol barátainak, és igazságos megítélésre vágyik. Azt szeretné, ha az örömei és a negatív hatások, amik érték, ugyanolyan mérce alá esnének, csak az egyik az egyik oldalon a másik a másikon. Jób azt mondja, mivel hiányzik életének (jó és rossz cselekedeteinek) „megfelelő” megítélése, bánata súlyosabb, mint a tenger homokja. Ezért van Jób harcias hangulatban, és látja úgy, hogy Isten nyilai sújtják őt (3-4 vers).

Jób megkérdezi vajon az ökör vagy a szamár, akiről gondot viselnek, bőghet-e élelemért? Megeszi-e valaki az ízetlen ételt sótlanul? Jób annyira rossz helyzetben van, hogy mint a hajléktalanok szinte kész lenne élő dolgokat vagy akár disznót is enni, de mégis viszolyog még az érintésétől is (6-7. vers).

Biztos benne, hogy Isten segíteni tud rajta. Jól ismerte Isten Igéjét, és a mindennapjaiban alkalmazta. Lát még jobb napokat? Magában kell keresnie szenvedései okát? (11-13. vers) Barátaitól sem számíthat kedvességre, még ha a barát rég elvesztette is a Mindenható iránti tiszteletét? Jób atyjafiai hűtlenek voltak, és mint a patak elszivárogtak (15. vers). Olyanok akár a havas meder, ami olvadáskor eltűnik. Az utazók eligazítást várnak tőle, de már nincs ott (17-19. vers). Látják a borzalmat, és félnek (21. vers).

Jób sosem kért barátaitól anyagiakat vagy segítséget, sem ellenség sem bármilyen hatalom ellen (22-23. vers). De most arra kéri őket, mondják meg, hol hibázott. Ők úgy gondolták, a szavaik a szükséges feddést képviselik egy vétkes barát felé, és Jób szavai egy olyan valakinek a tipikus válaszreakcióját mutatják, aki gonoszsága miatt szenved. A barátoknak nem volt túl jó a fellépése. Mosollyal az arcukon kikészítenek egy barátot, és élvezik, ahogy teljesen megalázkodik.

De Jób szeretné, ha visszajönnének, és rá figyelnének. Nem fog a szemükbe hazudni. Mivel nincs benne álnokság, felismeri a ravasz tanácsokat. Annak ellenére, hogy jó anyagi helyzetben volt, Jób határozottan törekedett megfelelő életstílust kialakítani, és megtartotta tisztánlátását, hogy különbséget tudjon tenni jó és rossz között, az élet minden területén.

Drága Urunk, add, hogy életünkben az ítélőképesség a helyén legyen, hogy keressük az igazságosságot, és a jó cselekedeteket, ahogyan Jób tette! Ismerve sátán kilétét, tudjuk, hogy biztonságban vagyunk, mert az életünk teljesen a Te kezedben van. Ámen.

Koot van Wyk

229. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  15. fejezetéhez (december 22-28.).

A föld történelmének egyik legsötétebb foltja volt a francia forradalom, az a felbolydulás, amely az amerikaiaknak ajándékozta a becses Szabadság-szobrukat. De mi vezetett ehhez a forradalomhoz? És miért kap ez a vérfürdő egy fejezetet abban a könyvben, amelynek oldalait jellemzően a nagy reformátorok történetének elmesélésének szentelték?

A válasz egyszerű. A francia forradalom megmutatta a római katolicizmus végeredményét. Tudjátok, Franciaország, vagyis a frankok voltak az elsők a proto-európai törzsek közül, akik felkarolták az államegyházi rendszert. És Franciaország volt az első nemzet, amely keresztes hadjáratot folytatott a saját, békés polgárai ellen. És Franciaország minden évben elküldte az inkvizíciót a különböző városaiba. Röviden, az egyháznak megvoltak a módszerei Franciaországban. Képes volt meggyilkolni vagy száműzni azokat, akik más nézeteket vallottak, vagy akár elszakadtak. (Még az amerikai egyesült államokbeli Észak- és Dél-Karolinát is eleinte a Franciaországból száműzött, hithű emberekkel töltötték fel.)

És azt kérdezheted, mi lehetett az eredménye 1290 évnyi, csaknem korlátlan pápai felsőbbségnek Franciaországban? Vajon békés és szorgalommal teli katolikus intézmények jöttek létre, amelyek pompás előrelépéseket hoztak a művészetekben és a tudományokban? Vajon hervadhatatlan hűség alakult ki az egyház felé? Nem, hanem ateista lázadásba torkollott. A katolicizmus, mint egyházállami rendszer, ha engedik, hogy kiteljesedjen, végül önmegsemmisüléssel végződik.

És ezért van, hogy a francia forradalom fontos azok számára, akik ma élnek. Olyan kérdéseket válaszol meg, amelyeknek válaszokra van szüksége. Láthatjuk, hogy a dolgok merrefelé haladnak, és kiszállhatunk abból a járműből, amin a sikeres és népszerű mozgalmat követők utaznak.

Eugene Prewitt
igazgató, Kelet-Ázsiai Oktatási Intézet, Malajzia
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: