2021. május 11., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 11 - KEDD - Máté 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

 


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 6. fejezet 2125. nap

 

6. fejezet (3. rész) – HITBŐL FAKADÓ IMÁDSÁG

Isten elfogadja a hitből fakadó imát. – A hitből fakadó, alázatos imát, melyet őszinte ajkak rebegnek, Isten szívesen meghallgatja. A tiszta szív fohászát elfogadja a menny, és választ küld rá a földre. „Hanem erre tekintek én, aki szegény és megtörött lelkű, és aki beszédemet rettegi.” (Ésa 66:2) „Mert így szól a magasságos és felséges, aki örökké lakozik, és akinek neve szent: Magasságban és szentségben lakom, de a megrontottal és alázatos szívűvel is, hogy megelevenítsem az alázatosok lelkét, és megelevenítsem a megtörtek szívét.” (Ésa 57:15) [56] Az Istennek tetsző áldozat a megtört lélek áldozata. Isten, Te nem veted meg az összetört, szomorú szívet! – Signs of the Times, 1896. december 3.

Tartsatok ki hittel az imában! – Isten lesz a minden számunkra, ha ezt megengedjük Őneki. A félszeg, nem teljes szívből mondott imákra nem érkezik válasz a mennyből. Tartsunk ki az imádkozásban! Kérjünk az Úrtól hittel, várjuk a válaszát és fogadjuk azt el hittel, örvendezzünk Benne reménykedve, mert mindaz, aki Nála keresi a megoldást, megtalálja azt. Legyetek komolyak ebben a tekintetben. Keressétek Istent teljes szívetekkel. Az emberek mulandó dolgokra összpontosítanak, és mindaddig kitartanak, míg el nem érik céljaikat. Tanuljátok meg teljes komolysággal keresni azokat az áldásokat, melyeket Isten megígért számotokra, és határozott kitartásotokra válaszként a menny világosságában – az Úr igazsága és gazdag kegyelme fényességében – részesültök. Kiáltsatok Istenhez őszintén, mint akiknek lelke szomjazza az igazságot! Harcoljatok! Mennyei küldöttek támogatnak, és diadalt arattok! Adjátok át magatokat teljesen Istennek – testeteket, lelketeket, elméteket! Legyetek szerető, elkötelezett szolgái! Hassa át szíveteket az Ő Lelke, akarata vezesse lépteiteket!

Tárjátok fel őszintén vágyaitokat Jézus előtt. Isten nem feltétlenül azt várja el tőletek, hogy hosszan beszélgessetek Ővele, viszont őszintén meg kell vallanotok Őneki bűneiteket, mondván: „Uram, szabadíts meg engem, mert elveszek!” Az ekként megnyilatkozó lelkek számára van remény. Ezek azok, akik keresnek, kérnek és kopogtatnak a kegyelem ajtaján, mely megnyílik előttük. Amikor Jézus leveszi vállatokról a bűn terhét, mely megnyomorítja lelketeket, megtapasztaljátok Krisztus békéjének áldásait. – Our High Calling, 131. o.

Isten erőt küld válaszként a hitből fakadó imádságra. – Ha az emberek Illéshez hasonlóan átadják magukat Istennek, és ugyanolyan hittel bírnak, akkor Isten kinyilatkoztatja magát, mint hajdan. Könyörögjünk úgy, mint Jákob, és ugyanazokat az eredményeket látjuk majd. A hívő ima meghallgatásaként erő árad ki Istentől. – Az evangélium szolgái, 255. o.

Értsétek meg az ima tudományát. – Az ima és a hit közeli rokonok. A hit imájában isteni tudomány rejlik, amelyet mindenkinek meg kell érteni, aki életét sikeressé akarja tenni. Krisztus ezt mondja: „Amit könyörgésetekben kértek, higgyétek, hogy mindazt megnyeritek, és meglesz néktek.” (Mk 11:24) Ő világossá teszi előttünk, hogy kéréseinknek összhangban kell lenniük Isten akaratával. Azokat a dolgokat kell kérnünk, amelyeket Ő megígért, és amit elnyerünk, azt fel kell használnunk az Ő akaratának teljesítésére! Ha a feltételeket teljesítjük, az ígéret félreérthetetlen.

Kérhetjük bűneink bocsánatát és a Szentlelket, kérhetünk krisztusi lelkületet, bölcsességet és erőt munkájának végzéséhez, kérhetjük bármely ajándékát, amelyet megígért. Hinnünk kell, hogy elnyerjük, és hálát kell adnunk, ha megkapjuk! – Előtted az élet, 257–258. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Máté 13

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2013&version=NT-HU

Jézust újra szolgálata közben láthatjuk, amint a tömegeket tanítja Isten országáról. Miközben elolvastam ezt a fejezetet, két kiemelkedő tanítást találtam: az egyik, hogy minden a Megváltónkkal való kapcsolattal kezdődik. A másik, hogy nyitottnak kell lennünk a Szentlélek vezetésére.

A fejezet elején Jézus példázatokban szól a néphez. Ezeknek a történeteknek nagy tanulságai vannak, és hasznosak mindazoknak, akik nyitottak a Messiás tanításaira. A történet, amelyet Jézus elmond Máté 13 elején egy farmerről szól, aki éppen vetett a mezején. A tanítványok ezen  összezavarodtak, de Jézus bátorítja őket, hogy engedjék a Szentlelket a szemük megnyitásán dolgozni. Jézus azt tanácsolja, hogy nyissák meg a szívüket, hogy befogadhassák a történetek mélyebb jelentését. Hogyan lehetünk készek befogadni a magot? Úgy hogy figyelünk Jézusra, és megnyitjuk szívünket és elménket a Szentléleknek. Egy másik kérdés, amit a fejezet taglal: hogyan lehet a szívünk jó talaj? Úgy, hogy ápoljuk kapcsolatunkat Jézussal, és követjük a Szentlélek vezetését. A jó talaj jó termést eredményez. Ha helytelenül értelmezzük Isten szeretetét, akkor nem, vagy csak rossz termést hozunk. Az emberekben akikkel találkozunk és kapcsolatba lépünk, rossz istenkép alakulhat ki, ha mi magunk nem engedjük, hogy a Szentlélek vezessen minket.

Kathlen Harris egy énekben nagyon jól megmagyarázza ezt: „Ha nem általad, akkor hol fogják megtalálni az Egyetlent, aki tényleg törődik velük? Ha nem te, ki fogja megmutatni nekik az Egyetlent, aki meggyógyítja a megsebzett szívet, és visszaadja a vakok látását? Ha nem te, ki fogja szeretni őket, mert egyedül a szeretet tud megújítani bármit? Ha nem te, ki tanítja meg nekik, hogy van Valaki, Aki elcseréli velük a reménytelenséget örömre? Lehet egyeseknek te vagy az egyetlen Jézus akit valaha látnak, az egyetlen szó, amit valaha elolvasnak. Szóval lássák meg benned az Egyetlent, Akire szükségük van, mert te lehetsz az egyetlen az életükben, aki megmutatja Jézust nekik."

Ebben a fejezetben még további példázatokat olvashatunk, amelyek betekintést nyújtanak a Mennyeknek országába. Isten megáldja azokat, akik igazak hozzá, és hallgatnak a Szentlélekre. Isten szeretne jelen lenni életünk minden területében. A belé vetett teljes bizalom szükséges ahhoz, hogy keresztényként élhess. Isten szeretne első lenni az életünkben. Nem szabadna semminek vagy senkinek ott lennie, akit fontosabbnak tartunk, mint Istent. „Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit.” Zsolt 37:4 és „Mert én tudom az én gondolatimat, amelyeket én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget adjak néktek” (Jer 29:11).

Joey Norwood Tolbert

301. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 6. fejezetéhez (május 9-15.).

Ezt a fejezetet muszáj elolvasni! A múltban mindig elbátortalanított, amikor a győzedelmes keresztény életről olvastam, azt gondolván, hogy nem teszek meg eleget, nem imádkozom eleget és nem vagyok eléggé szent életű. Ez a fejezet tele van olyan csodálatos igazságokkal, amelyek eloszlatják az ilyen gondolatokat, ugyanakkor reményt és erőt nyújtanak, ami a Jézusba vetett megingathatatlan hitben rejlik. Isten ígéreteinek nincsen határa. Ő arra vágyik, hogy hittel nyújtsd ki a karod felé. Arra vágyik, hogy nagy dolgokat várj el tőle. Egyszer késő este, életem egy különösen nehéz időszakában, gondolatban Istennel birkóztam egy dilemmával kapcsolatban. Végül arra jöttem rá, hogy Ő mindenható, mindentudó és mindenkit szeret – miért is ne adnám neki át a gondomat? Próbaképpen átadtam neki, mint egy riadt és reszkető kisgyermek. Őszintén szólva nem volt lelki békém az egész fölött, mégis bíztam Istennek azon ígéretében, hogy Ő meg tud birkózni a problémámmal. Abban a pillanatban azt éreztem, a Mennyország annak a kis győzelemnek is örül, hogy a hit diadalmaskodott a sötét érzéseim felett. Úgy vélem, igazából ez igen hatalmas győzelem, amikor hagyjuk, hogy Jézus legyen az életünk és gondolataink Ura. Engedd hát, hogy a hited megragadja azokat az áldásokat, amelyeket Krisztus olyan készségesen ad neked!

Jane Cvancara Wendt

Egészségügyi Szolgálatok, Glendale, Arizona, USA

Fordította Gősi Csaba

 

3 megjegyzés: