2021. május 27., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 27 - CSÜTÖRTÖK - Márk 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 8. fejezet 2141. nap

 

8. fejezet (5. rész) – A GYŐZEDELMES IMÁDSÁG

Imádkozzatok bátran. – Miért nem imádkoztok úgy, mint akiknek lelkiismerete szabad, mint akik alázattal, de szent bátorsággal járulhatnak a kegyelem királyi székéhez, mint akik tiszta kezeket emelnek a menny felé, harag és kételkedés nélkül? Ne hajtsátok meg fejeteket, és ne takarjátok el arcotokat, mint akiknek rejtegetni valójuk van, hanem tekintsetek a mennyei szentély felé, ahol Krisztus, a ti közbenjárótok az Atya előtt áll, és érdemeinek tömjénillatával bemutatja Őneki kéréseiteket.

Hív titeket, hogy kérjetek, keressetek és zörgessetek ajtaján, mert mindez nem lesz hiábavaló: „Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Mert aki kér, mind kap, és aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.” (Mt 7:7–8) – Tanácsok szülőknek, nevelőknek és tanulóknak, 241–242. o.

A forró imák jó illatként szállnak fel Istenhez. – Önszántukból vállalták a nehézségeket és a nélkülözést, őrködtek és Isten munkájának sikeréért imádkoztak. Adományaik és áldozataik hálájukat fejezték ki az iránt, aki kihívta őket a sötétségből csodálatos világosságára. Nincs ennél kellemesebb illat, mely a menny felé szállhat. – Selected Messages 2. kötet, 212. o.

A frigyláda két szélén kiterjesztett szárnyú, gyönyörű két kerub állt, mindkét végen egy-egy. A kegyelem trónja előtt álló Jézus feje felett megérintették egymást. Arcukkal egymás felé fordultak, és a ládára tekintettek. Ők jelképezték az angyalok egész seregét, amely a legmélyebb érdeklődéssel tekint a törvényre. A kerubok között volt az arany tömjénező, és valahányszor a szenteknek hittel mondott imái felszálltak Jézushoz, és Ő azokat az Atyának bemutatta, a füstölő oltárról illatfelhő szállt fel, amely a legszebb színű füsthöz hasonlított. Ahol Jézus állt, a frigyszekrény felett végtelen dicsfény honolt, úgyhogy képtelen voltam odatekinteni. Mintha Isten királyi széke lett volna. Midőn a tömjénező szerek illata felszállt az Atyához, Isten királyi székének dicsősége kiáradt Jézusra, Őróla pedig átszállt a dicsőség azokra a szentekre, akiknek imái jó illatként szálltak fel. A mennyei fény végtelen árja áradt Jézusra, amely beárnyékolta a kegyelem trónját is, és Isten dicsősége betölti a templomot. Nem sokáig nézhettem ezt a túláradó fényt. Végtelen megindultságban fordultam el ezen fenséges jelenettől. – Tapasztalatok és látomások, 252. o.

Kövessük Krisztus példáját a szüntelen imában! – Krisztus ereje az imádságban rejlett. Felvállalta az emberi természetet, részese volt gyengeségeinknek, bűnné vált az érdekünkben. Félrevonult a világ zajától, hogy egyedül lehessen az Atyával, akinek megnyitotta szívét, és kitartóan fohászkodott. Lelke minden erejével belekapaszkodott mindenható Atyja karjaiba. Amikor nagy próbák előtt állt, elvonult a hegyek magányába, és az egész éjszakát azzal töltötte, hogy menynyei Atyjához imádkozott.

Mivel Krisztus életünk minden területén példát szolgáltatott számunkra, ha követjük Őt, és Őhozzá hasonlóan kitartóan imádkozunk, kérvén az Atyától a Jézus nevében, aki sosem engedett Sátán kísértéseinek, erőt nyerünk ellenállni ravasz ellenségünk csalásainak, és legyőzzük kísértéseit. – The Youth’s Instructor, 1873. április 1.

 

Mai Bibliai szakasz: Márk 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%201&version=NT-HU

Márk azzal kezdi evangéliumát, hogy beszámol Keresztelő János szolgálatáról, aki Jézus munkája előtt készítette az utat. Hihetetlen várakozás csendül ki a 7. versből, ahol János szavai olvashatóak: „Utánam jön, aki erősebb nálam; és én arra sem vagyok méltó, hogy lehajolva sarujának szíját megoldjam.” Várakozása akkor teljesedik, amikor Jézus eljön a Jordán folyóhoz, hogy János megkeresztelje Őt.

Egyértelmű, hogy Jézusnak, az Isten tökéletes Fiának nem volt szüksége keresztségre. János is úgy érezte, nem méltó erre a cselekedetre (Mt 3:14). Jézus azonban ragaszkodott ahhoz, hogy megkeresztelkedjen, s így mutasson példát számunkra (Lásd: Ellen G. White: Jézus élete. Advent Kiadó. 83. oldal.)

Keresztsége alkalmával Jézus egy ennél is fontosabb példát adott nekünk. Imádkozott, és teljesen alárendelte magát Atyja akaratának (Lk 3:21-22). Keresztségét követően Jézus azonnal rálépett a teljes odaszentelődés útjára, amit tőlünk is kér. Jézus elkezdte szolgálatát, egész küldetése előtte állt még. Egy olyan országot kellett megalapítania, ami teljesen az ellentéte volt annak, amit a nép várt. Tudta, hogy elutasítással és ellenállással fog szembesülni minden egyes lépésnél. A kereszt állt előtte és annak lehetősége, hogy elszakad mennyei Atyjától. De Jézus mindezt rábízta Atyjára a keresztségekor elmondott imában. (Lásd: idézett mű.)

Az Atya megerősítő válasza a 11. versben olvasható: „Te vagy az én szeretett Fiam, akiben én gyönyörködöm!” Isten ezzel bátorította Fiát küldetése teljesítésére. Miután az első tanítványok elfogadták Jézus hívását, hogy kövessék Őt (14-20. vers), ők is megtanulták, miként szenteljék oda Atyjuknak egész életüket, hogy betölthessék missziójukat. Nekünk is ugyanezt kell tennünk. Így hozzánk is szól majd az Atya szava: „Te vagy az én szeretett Fiam, akiben én gyönyörködöm!” (Lásd: idézett mű, 85. oldal.) 

David Smith

303. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 8. fejezetéhez (május 23-29.).

A kommunikációnak kulcsszerepe van mindenféle kapcsolatban. Isten képére teremtettünk, amiből arra következtethetünk, hogy Isten is szeret beszélgetni. Tudja, mit gondolunk, mégis vágyik arra, hogy elmondjuk neki közvetlenül. Azt találtam a Bibliában, hogy amikor Isten az emberekhez beszélt, gyakran kérdéseket tett föl. Isten vágyik arra, hogy hallja, amint hozzá beszélünk és elmondjuk az érzéseinket.

Nemrégiben elszomorított egy közeli kapcsolatomban a kommunikáció hiánya. Fájdalmas volt, és meglehetősen szomorú voltam miatta. A helyzetet Isten elé tártam imában. Ő elkezdte megmutatni nekem, hogy Ő is így érzi magát, amikor nem töltök elég időt a vele való személyes beszélgetéssel. Mélyen bántja Őt. Mondj el Jézusnak mindent, beleértve, hogy érzel, aztán kérd meg Őt, hogy segítsen olyan jellemet kialakítani, amellyel Ő szeretné, hogy rendelkezz. Mondd el neki az összes szükségletedet, félelmedet, örömödet és szomorúságodat. Úgy találtam, hogy ha elképzelem, hogy egy dobozba teszem mindazt, ami aggaszt, és átadom a Megváltómnak, Ő elveszi azt a terhet. Ő megígéri, hogy segít cipelni a terheinket és békét ad nekünk! Valahányszor megtesszük, igazi béke és nyugalom vesz rajtunk erőt és tölti meg a szívünket. Talán nem csak egyszer kell megismételnem ezt az eljárást, de Ő még sosem hagyott cserben!

„Legyen szokásotok a Megváltóval beszélgetni, amikor egyedül vagytok, amikor az utcán jártok, vagy amikor mindennapi munkátokban szorgoskodtok!” (Az imádság, 76. o.)

Cheri Holmes

sürgősségi osztályon dolgozó nővér, Lynden, Washington, USA

Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés: