2021. május 6., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 6 - CSÜTÖRTÖK - Máté 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

 


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 5. fejezet 2120. nap

 

5. fejezet (5. rész) – ISTEN IMÁRA VONATKOZÓ ÍGÉRETEI

Isten imáinkra válaszul bölcsességet ad. – Az Úr ígéretet tett: „Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől, aki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja, és megadatik neki.” Isten rendelkezése, hogy akik felelősségeket hordoznak, gyakran gyűljenek össze, tanácskozzanak egymással, és komolyan imádkozzanak azért a bölcsességért, amelyet az Úr adhat csak. Bajaitokat egyesülten tárjátok Isten elé. Kevesebbet beszéljetek, sok drága idő vesz kárba beszélgetéssel, amelyből nem fakad világosság. Hittestvéreink együttesen böjtöljenek és imádkozzanak azért a bölcsességért, amelyet Isten megígért és bőségesen árasztana rájuk. – Bizonyságtételek lelkészeknek, 499. o.

Krisztus kegyelme rendelkezésünkre áll, még mielőtt imádkoznánk. – Még az ima elmondása előtt… a Krisztustól származó kegyelem egyesül az emberi lélekért dolgozó kegyelemmel. – Krisztus példázatai, 206. o.

Bátran kérhetjük ígéretei teljesedését. – „Ha énbennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és meglesz az néktek.” (Jn 15:7) Imáitokban hivatkozzatok erre az ígéretre! Kiváltságunk, hogy szent bátorsággal járuljunk az Úr elé. Ha őszintén kérjük, hogy árasszon ránk világosságot, Ő meghallgat és válaszol kérésünkre. Ám ennek az a feltétele, hogy imánkkal teljes összhangban éljünk, különben hiábavaló minden könyörgésünk.

Egyszer láttam egy apát, aki miután elolvasott egy igeszakaszt és imádkozott, szinte még fel sem állt térdeiről, máris szidni kezdte gyermekeit. Hogyan is tudna Isten válaszolni az ilyen imára? És ha akkor járul az Atya elé, miután leszidta gyermekeit, vajon jótékony hatást gyakorol rájuk az imája? Nem, hacsak éppen nem a bűnbánatát fejezi ki előbbi cselekedete miatt. – Gyermeknevelés, 499. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Máté 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%208&version=NT-HU

Életének utolsó éveiben Thomas Jefferson, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke elkészített egy új  evangéliumot, aminek ezt a címet adta: „A názáreti Jézus élete és erkölcsi értékei”   A Máté, Márk, Lukács és János evangéliumaiból kiválasztott igeverseket Jefferson kiollózta  és időrendi sorrendbe rakta. Ám ebből a válogatásából kihagyta az Újszövetség minden olyan részét, melyekben természetfeletti jelenségek szerepelnek. Más szóval Jefferson létrehozta a saját, csodatételek nélküli evangéliumát.

Thomas Jefferson el tudta fogadni Jézust, de a csodatételeit nem. Azonban, ha kihagyjuk az evangéliumokból a csodatételeket, nagyon keveset láthatunk meg Jézusból, hiszen csodatételei nélkül nem ismerhetjük meg, kicsoda valójában Jézus: Ő Isten Fia.

Amikor Jézus befejezte a Hegyi Beszédet, „Álmélkodik vala a sokaság az Ő tanításán, mert úgy tanítja vala őket, mint akinek hatalma van” (Mt 7:28-29). Azzal, hogy a Hegyi Beszédet evangéliumának ebben a részében örökítette meg, Máté először Jézusnak a szavai által gyakorolt hatalmát mutatja be. Ebben és a következő fejezetben Máté bemutatja Jézus hatalmát a cselekvésben is.

A Máté evangéliumában megörökített csodák Jézus hatalmának nagyon fontos bizonyítékát adják. Először is, Jézusnak hatalma van a betegségek felett. Máté a leprásnak, a római százados szolgájának és Péter anyósának meggyógyításával támasztja ezt alá. Másodszor, az éjszakai vihar lecsendesítésének történetével megmutatja, hogy Jézusnak hatalma van a természet erői fölött (23-27. vers). Harmadszor pedig, Jézus a démoni erőknek is felette áll (28-34. vers).

Ma is küszködhetünk betegségekkel, de ne feledjük, hogy Jézusnak hatalma van felettük. Aszály fenyegetheti földjeinket, de jusson eszünkbe, hogy Jézus a természetnek is Ura. Végül pedig, ha démonok gyötörnek is bennünket, soha ne feledjük, hogy még a démonok is elismerik a mi Urunk, Jézus erejét és hatalmát.

Oleg Kostyuk 

300. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 5. fejezetéhez (május 2-8.).

Érezted már valaha, hogy Isten több millió kilométer messzire van tőled, és az imáid mintha visszapattannának a mennyezetről? Én is éreztem már, hogy Istent bizonyára más, sürgősebb imák kötik le, és az enyémnek egy kicsit várnia kell. De figyelj csak ide! Szeretem azt a szóképet, amit ez a fejezet ír le: Krisztus az összekötő kapocs Isten és ember között, emberi karjával átöleli a bukott emberiséget, isteni karjával megragadja a mindenható trónját. Milyen hatalmas ígéret az Ő folytonos szeretetéről és erejéről! Megnyugtató tudni, hogy Jézus velem van, hall engem, és folytatja szolgálatát a nevemben. Jó tudni, hogy megérti, milyen embernek lenni, és hogy együtt erez velünk a küzdelmeinkben. És mégis, mivel legyőzte a bűnt, előkészíti az utat nekünk, amelyet az isteni kegyelem és gyógyulás jellemez. Ahogy egyre jobban elmerülünk a vele való kapcsolatunkban, rá fogunk jönni, hogy Ő méltó a bizalmunkra. Megválaszolja imáinkat a megfelelő időben és úgy, ahogy számunkra a legjobb. Kezdem érteni a békét, amely abból ered, hogy tudjuk, hogy Istent érdekli a mi jólétünk. Értékes ígéret, hogy tudhatjuk, Ő nem rejtőzik el előlünk, és hogy rá fog találni az, aki Őt keresi imában… És Ő valóban egy nagyértékű gyöngy!

Jane Cvancara Wendt

Egészségügyi Szolgálatok, Glendale, Arizona, USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: