2021. május 14., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 14 - PÉNTEK - Máté 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

 


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

 

Olvasmány – E.G. White Az imádság 6. fejezet 2128. nap

 

6. fejezet (6. rész) – HITBŐL FAKADÓ IMÁDSÁG

A hitből fakadó imádság kifejezi a lélek egyszerű szükségleteit. – Az ima nem jelenti a bűnök kiengesztelését; önmagában sem ereje, sem érdeme nincs. A sok szép szó – mely csak rendelkezésünkre áll – nem ér fel egyetlen szent kívánsággal. A legművészibb módon összeállított imák is csak üres szavak, ha nem a szív őszinte érzelmeit fejezik ki. Azonban a megtört és alázatos szívből fakadó ima – amelyben a lélek egyszerű vágyát tárja fel, mint amikor valaki barátját kéri valamire, biztos tudatában, hogy meg is hallgatja –, az a hit imája. Isten nem kíván szertartásoskodó, csupán formai hódolatot; azonban a bűneinek és gyengeségének tudatától megtört szív kiáltása utat talál irgalmas Atyánkhoz. – Gondolatok a Hegyibeszédről, 86–87. o.

Az ima tettre készteti Istent. – Forró imádságaitoknak köszönhetően, melyeket hittel mondotok, megmozgathatjátok a világot igazgató kart. Megtaníthatjátok gyermekeiteket, hogy hatékonyan imádkozzanak, amikor mellettetek térdet hajtanak. Emeljétek imáitokat Isten királyi széke elé, mondván: „Uram, irgalmazz népednek! Ne engedd, hogy becsméreljék örökségedet, ne hagyd, hogy a pogányok gúnyt űzzenek belőle! Miért kérdezzék: Hol van az Istenük?”

Isten sosem tétlen. Csodákat tesz, még akkor is, ha távol van tőlünk, fenn, a mennyekben: imáink eljutnak hozzá. Aki mindeneket igazgat, és csodákat visz véghez, figyelembe veszi az alázatos, hitből fakadó kéréseket. – Review and Herald, 1889. április 23.

Isten nem válaszolhat az el nem mondott imákra. – Az ima és a hit olyasmire képes, amire egyetlen földi hatalom sem. Életünk során ritkán kerülünk kétszer ugyanabba a helyzetbe. Újabb és újabb próbák tüzén kell keresztül mennünk, és a múlt tapasztalatainak tanulságai nem minden esetben szolgáltatnak elégséges eligazítást. Állandóan Isten világosságának kell előttünk járnia. Krisztus folyamatosan üzeneteket küld az Igéjét hallgatóknak.

Isten tervét képezi, hogy válaszként imáinkra áldásokban részesítsen, olyan áldásokban, amelyeket nem árasztott volna ránk, ha imában nem kértük volna azokat. – My Life Today, 15. o.

A lelkészek fáradhatatlanul imádkozzanak. – Lelkészeink tisztítsák meg saját szívüket, mielőtt másokon segítenének, mert a tagok messze maguk mögött hagyták némelyiküket. Fáradhatatlanul küzdjenek imában, míg az Úr meg nem áldja őket. Majd ha az Úr szeretete lángol a szívükben, akkor nem azért szónokolnak, hogy a szellemességüket fitogtassák, hanem Krisztust hirdessék, aki elveszi a világ bűneit. – Bizonyságtételek 5. kötet, 166. o.

A csüggedés ellenszere a hit, az ima és a szolgálat. – Egyetlen megoldás áll a csüggedtek rendelkezésére: az ima, a hit és a szolgálat. – Bizonyságtételek 6. kötet, 438. o.

Az ima fegyverünk az ellenséggel szemben. – Krisztus egyetlen reménységünk. Járuljatok Isten elé annak nevében, aki életét áldozta ezért a világért. Bízzatok áldozata hatékonyságában! Tegyetek bizonyságot arról, hogy az Ő szeretete és öröme a ti szívetekben van, és ennek köszönhetően örömötök határtalan. Isten a mi erősségünk, ezért imádkozzatok sokat! Az ima a lélek életereje. A hit imádsága az a fegyver, amellyel sikeresen visszaverhetjük ellenségünk támadásait. – Signs of the Times, 1904. augusztus 24.

 

Mai Bibliai szakasz: Máté 16

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2016&version=NT-HU

Jézus szoros kapcsolatban volt a tanítványaival, de az Ő szolgálatában gyakran a nagyobb képre kellett összpontosítania. Küldetése teljesítésében a mennyei Atyjára kellett figyelnie, és ezt tették a tanítványok is. Jézus jellemét nemcsak a zsidó vezetők tesztelték, hanem a barátai is. Ő a mennyi Atyára összpontosított, és ezt kell tennünk nekünk is.

Naponta találkozom kisebb próbákkal, amelyek a tekintetemet mennyei Atyámra irányítják. Folyamatosan az idő szorításában élek, és türelemre van szükségem, amikor munkámat szervezem, a háztartást vezetem, a gyermekekkel foglalkozom, amikor megpróbálok minőségi időt tölteni a férjemmel és egy kis csendre lelni önmagam számára, hogy egy kicsit megálljak és gondolkodjak. Például ma délután dolgozatokat javítottam, amikor odajött hozzám a kisfiam és ezt kérdezte: "Anya, játszol velem?" Ez azt jelentette, hogy egy kis figyelmet szeretett volna kapni és azt, hogy játsszak vele. Úgy éreztem, hogy folytatnom kell a dolgozatok javítását, mert szorított a határidő. Ahogy azonban a két éves fiam szemébe néztem egy szélesebb perspektívát láttam meg. Végül is a dolgozatokat javíthatom akkor is, amikor alszik. Félretettem a lapokat, egy kis időt szántam rá, és elkezdünk játszani. Jobb lett volna, ha gyakrabban döntöttem volna így. Az igazság az, hogy nem mindig tehetem meg. Gyakran elmulasztom ezeket a csodálatos pillanatokat, mivel olyan dolgok kötnek le, amelyeket meg lehet tenni később is.

Jézus megpróbálta megmagyarázni a megváltás csodálatos ajándékát a tanítványoknak. Ők hallgatták ugyan, de nem igazán hallották meg azt, amit Jézus valójában mondott. Annyira távol volt attól, amit akartak, és amit elvártak tőle, hogy nem vették észre azt, ami fontos. Annyira összpontosítottak a közvetlen szükségleteikre, hogy nem látták meg azt, hogy az Isten Bárányát nemsokára a Golgota oltárára helyezik. Ez volt az a döntő pillanat, amely MEGSZABADÍTJA a világot a bűn csapdájából.

Ez a bibliavers nagy hatással van rám: „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében kárt vall? Avagy micsoda váltságot adhat az ember az ő lelkéért?” (26. vers). Mindez a helyes látásmódról szól. Milyen a mi látásmódunk? Látjuk-e a nagy képet? Nyitottak vagyunk a Szentlélek tanítására? Az én célom az, hogy folyamatosan Jézusra tekintsek. És mi a helyzet veled?

Joey Norwood Tolbert

301. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 6. fejezetéhez (május 9-15.).

Ezt a fejezetet muszáj elolvasni! A múltban mindig elbátortalanított, amikor a győzedelmes keresztény életről olvastam, azt gondolván, hogy nem teszek meg eleget, nem imádkozom eleget és nem vagyok eléggé szent életű. Ez a fejezet tele van olyan csodálatos igazságokkal, amelyek eloszlatják az ilyen gondolatokat, ugyanakkor reményt és erőt nyújtanak, ami a Jézusba vetett megingathatatlan hitben rejlik. Isten ígéreteinek nincsen határa. Ő arra vágyik, hogy hittel nyújtsd ki a karod felé. Arra vágyik, hogy nagy dolgokat várj el tőle. Egyszer késő este, életem egy különösen nehéz időszakában, gondolatban Istennel birkóztam egy dilemmával kapcsolatban. Végül arra jöttem rá, hogy Ő mindenható, mindentudó és mindenkit szeret – miért is ne adnám neki át a gondomat? Próbaképpen átadtam neki, mint egy riadt és reszkető kisgyermek. Őszintén szólva nem volt lelki békém az egész fölött, mégis bíztam Istennek azon ígéretében, hogy Ő meg tud birkózni a problémámmal. Abban a pillanatban azt éreztem, a Mennyország annak a kis győzelemnek is örül, hogy a hit diadalmaskodott a sötét érzéseim felett. Úgy vélem, igazából ez igen hatalmas győzelem, amikor hagyjuk, hogy Jézus legyen az életünk és gondolataink Ura. Engedd hát, hogy a hited megragadja azokat az áldásokat, amelyeket Krisztus olyan készségesen ad neked!

Jane Cvancara Wendt

Egészségügyi Szolgálatok, Glendale, Arizona, USA

Fordította Gősi Csaba 

4 megjegyzés: